Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Στίγμα Του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου

Ηθελε να τα βροντήξει ο Βενιζέλος
ΕΤΟΙΜΟΣ «να τα βροντήξει» ήταν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος «είμαι μόνος, τα κάνω όλα μόνος μου και έτσι όπως πάει το πράγμα θα μείνω εντελώς μόνος» Βαγγέλης. Είχε προηγηθεί η πιστοποίηση της διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, στην οποία όμως εκείνος δεν είχε λάβει μέρος.
- Γιατί δεν ψήφισε; ρώτησα αργότερα τον πιστό Πάρι (Κουκουλόπουλο).

- Από καθαρή ασυνεννοησία. Μας είπαν ότι ούτε ο Κουβέλης θα ψήφιζε, του το είπαμε, και δεν ψήφισε ούτε εκείνος, θεωρώντας ότι δεν θα κριθεί απαραίτητο. Να φανταστείς, στο γραφείο του
στη Βουλή ήταν...

ΑΠΟ EΚΕΙ παρακολούθησε το ξήλωμα του πουλόβερ της ΚΟ, και αφού ζήτησε, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, «να μην τον ενοχλήσει κανείς», άρχισε τις διαβουλεύσεις, τηλεφωνικά, με ανθρώπους που εμπιστεύεται, στη λογική «τα μουντζώνω και φεύγω τώρα».

ΤΟΝ ΑΠΕΤΡΕΨΑΝ οι περισσότεροι, για να μην πω το σύνολο όσων τηλεφώνησε. Και δεν ήταν μόνο από τον χώρο της πολιτικής αυτοί με τους οποίους μίλησε. Ηταν και από τον χώρο της οικονομίας οι συνομιλητές του. Εξυπακούεται και πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος. Δεν έχει σημασία τι τους είπε. Σημασία έχει τι του είπαν εκείνοι, για να τον αποτρέψουν. Οσοι γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι του επισήμαναν τις συνέπειες  που θα είχε μια αποχώρησή του τώρα από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Θα κινδύνευε η κυβερνητική συνοχή με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για τη χώρα, η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο της κρίσης.

- Τι ακριβώς τον έκανε να αλλάξει γνώμη; ρώτησα έναν πολύ δικό του άνθρωπο.
- Νομίζω η αίσθηση του εθνικού καθήκοντος την οποία έχει αναλάβει από τον Ιούνιο του '11, όταν ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών, μου απάντησε έτοιμος να βάλει τα κλάματα από τη συγκίνηση.

ΤΟΝ ΣΥΝΕΦΕΡΑ, δεν μπορούσα να τον αφήσω έτσι. Κατά τη γνώμη μου, είπα, αυτό που τον απέτρεψε ήταν ο φόβος ότι η χώρα θα καταρρεύσει εξαιτίας του! Εχω άδικο;

ΑΝ ΚΑΙ δεν συνηθίζω να αυτοδικαιώνομαι, νομίζω πως όχι! Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν έκανε την προσπάθειά του. Μάλιστα, όπως μου ανέφερε επίσης άτομο του περιβάλλοντός του, που τον λένε Χρήστο (Πρωτόπαπα), θα συνεχίσει την προσπάθεια ώς το τέλος.

ΚΑΤΑ τον Χρήστο, που είναι μανούλα στις εσωκομματικές κινήσεις, τώρα η προσπάθεια του προέδρου «είμαι μόνος» κ.λπ., κ.λπ. Βαγγέλη, θα στραφεί στο πώς τουλάχιστον θα κρατήσει «εντός γραμμής» - ή μέσα στο «μαντρί» αν προτιμάτε - τους 29 από τους 33 βουλευτές του άλλοτε κραταιού Κινήματος. Εκτιμώντας ότι για τέσσερις από αυτούς (Σκανδαλίδη, Παραστατίδη, Κουτσούκο και Κασσή) δεν υπάρχουν γέφυρες (των στεναγμών) για να συμπέσουν οι δρόμοι τους, θα επιχειρήσει να  (συμ)μαζέψει τους υπόλοιπους.
Μέχρι την Τετάρτη θα δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό, μου είπε ο Χρήστος που τα ξέρει.
ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ, ποιος λέει όχι. Αλλά τι αποτέλεσμα θα έχει είναι το ζήτημα...
Σκέφτεται να μείνει ο Λοβέρδος
ΚΑΤΙ οι πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Βαγγέλης το «σκέφτεται», κάτι οι πιέσεις που δέχεται από τον περίγυρό του, κάτι οι ενδείξεις αποσταθεροποίησης γενικότερα του πολιτικού σκηνικού, με κάνουν να πιστεύω ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος αρχίζει πια και το σκέφτεται. Τι σκέφτεται; Αν θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσει στη δική του πρωτοβουλία.

«ΚΑΛΥΤΕΡΑ μέσα, παρά απέξω» του λένε πολλοί και μεταξύ μας δεν έχουν άδικο. Ιστορικά δεν ευδοκίμησε καμία κίνηση που εκπορεύτηκε από το ΠΑΣΟΚ - ακόμη και του δυνατού στην εποχή του Δημήτρη Τσοβόλα, που ως ΔΗΚΚΙ εξαϋλώθηκε στην πορεία και την κληρονόμησε ο τεράστιος Γιώργος («θέλω να γίνω Μητσάρας») Πάντζας για να εκλεγεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Λοιπόν;
H συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ
ΕΙΠΑ ΣΥΡΙΖΑ, και επειδή τρελαίνομαι όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό για κάτι τέτοια, είμαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω τους πολυπληθείς οπαδούς των συνιστωσών της χαράς, ότι προχωρούν κανονικά οι προσπάθειες για τη μετατροπή του σε κανονικό κόμμα - φυσικά υπό το αριστερό αγόρι Αλέξη.
Αυτό δε παρά τη διαπιστωμένη πλέον απροθυμία των οπαδών να γραφτούν στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

ΜΕΓΑΛΟΠΑΡΑΓΩΝ μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ μού ανέφερε ότι αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνδιάσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για τη μετεξέλιξή του σε ενιαίο φορά. Και πως τώρα είναι η φάση της ζύμωσης επί των κειμένων που έχουν υποβάλει διάφορες συνιστώσες. Ζύμωση, δεν έχω καλύτερο...
Το προξενιό με τη Λούκα Κατσέλη
ΣΥΡΙΖΑ, Λούκα Κατσέλη, - συνειρμοί είναι αυτοί. Ελαβα επιστολή, ευγενική ομολογώ, της πρώην υπουργού αναφορικά με τα (πολιτικά) «γαλλικά» που αντήλλαξαν με τον Ανδρέα Λοβέρδο μέσω twitter τις προάλλες, και με αφορμή τα όσα η πρόεδρος Λούκα (παραμένει πρόεδρος αδέρφια της σφραγίδας Κοινωνική Συμμαχία) είπε στην εκπομπή του Πρετεντέρη.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ της σφραγίδας κ.λπ., κ.λπ. με ενημερώνει ότι ο Λοβέρδος ήρξατο χειρών αδίκων εις βάρος της, διότι εκείνη είχε περιγράψει απλώς ότι όταν ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας, διαπίστωσε πως εκείνος είχε πει «ναι» στις απαιτήσεις της τρόικας. Και πως του απάντησε, ότι είναι «ο καλύτερος συνεργάτης - υπουργός της τρόικας» αφού προηγουμένως είχε δεχθεί άγριο «πέσιμο» από τον Λοβέρδο μέσω twitter.

ΜΑΛΙΣΤΑ. Να ρωτήσω κι εγώ τώρα, πώς πάει το προξενιό με τον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί, μου φαίνεται, ότι ο πρόεδρος Αλέξης είναι επιφυλακτικός;




Εξαέρωση
Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ ίσως να είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου του κόμματος που γέννησε τις πιο μεγάλες ελπίδες για την αλλαγή στη χώρα και, δυστυχώς, όχι μόνο δεν τις επαλήθευσε αλλά μόνο του, άνθρωποί του συγκεκριμένα, τις διέψευσε παταγωδώς.
Υποστηρίζουν πολλοί ότι η ευθύνη όσων λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο στο ΠΑΣΟΚ αφορά αποκλειστικά την ηγεσία του. Πρόκειται για λάθος. Οσα λάθη και αν μπορεί να καταμετρήσει κάποιος στον Ευ. Βενιζέλο, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να του αποδώσει το σύνολο της ευθύνης.
Η πορεία του ΠΑΣΟΚ ήταν προδιαγεγραμμένη από την ημέρα που κέρδισε τις εκλογές, πριν από τρία χρόνια. Από την στιγμή δηλαδή που ανέλαβε να οδηγήσει τη χώρα έξω από τη δημοσιονομική κρίση αλλά και την κρίση θεσμών, ηθικής και αξιών που την είχε οδηγήσει η διακυβέρνηση Καραμανλή. Κατά τη γνώμη μου, το τεράστιο λάθος που διέπραξε τότε το ΠΑΣΟΚ, μεθυσμένο από την ευφορία της νίκης, ήταν ότι δεν είπε στον λαό την αλήθεια για τη χώρα που παραλάμβανε. Οτι ήταν μια χώρα διαλυμένη, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Δεν είπε την αλήθεια, ένα λάθος, δεν κατάφερε στη συνέχεια να συνεγείρει τους Ελληνες στον κοινό στόχο της διάσωσης, το δεύτερο.
Ετσι έφτασε έως εδώ - καθημαγμένο σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, να επιχειρεί να σταθεί στα πόδια του. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τις κρατούσες εσωκομματικές συνθήκες. Το πολιτικό του προσωπικό, βαριά άρρωστο από τον πολυετή κυβερνητισμό και την οίηση της εξουσίας, είναι αδύνατον να σηκώσει το βάρος της ανασυγκρότησης του χώρου. Γι' αυτό, κατά την άποψή μου, μία είναι η λύση: η άμεση απεμπλοκή όλων των κορυφαίων στελεχών, του προέδρου συμπεριλαμβανομένου, από το ΠΑΣΟΚ και η διοργάνωση ενός γνήσιου, λαϊκού συνεδρίου ανασυγκρότησης της παράταξης. Είναι η μόνη προσφορά που μπορούν πλέον να της δώσουν. Οσο εκείνοι παραμένουν στη θέση τους θα ανατροφοδοτείται η κρίση, μέχρι το ΠΑΣΟΚ να εξαερωθεί εντελώς. Πόσο τυφλοί είναι, άραγε για να μην το βλέπουν... 
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου