Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Η ακτινογραφία της λίστας Λαγκάρντ




Η ακτινογραφία της λίστας Λαγκάρντ



 
 
Και ποιος δεν ήθελε να μάθει τι κρύβει η λίστα Λαγκάρντ... Πόσοι και ποιοι από αυτούς που περιλαμβάνονται είναι υποκριτές ή έντιμοι, ψεύτες ή ειλικρινείς φοροφυγάδες. Οταν δημοσιοποιήθηκε η φερόμενη ως λίστα Λαγκάρντ, όλοι έψαξαν τα μεγάλα ονόματα. Δεν ήταν όμως μόνο αυτοί. Στη λίστα βρέθηκαν άνθρωποι που ούτε θα διανοούνταν ότι θα διαπομπευθούν εμπιστευόμενοι την ασφάλεια των ελβετικών τραπεζών. Και άλλοι που έτρεμε πιθανόν το φυλλοκάρδι τους μήπως και διαβάσουν μια μέρα το όνομά τους. Οι «επώνυμοι», οι «μεγάλοι», αντέδρασαν αμέσως, απείλησαν με μηνύσεις και αγωγές. Οι υπόλοιποι περιμένουν στωικώς να δουν τι θα γίνει. Κάναμε μια «βόλτα» στους μεν και στους δε και
καταγράψαμε τις απόψεις τους.


Εκείνο που σε κάνει να πέφτεις πράγματι από τον ουρανό είναι το κυριότερο επάγγελμα  αυτών που εμφανίζονται στη λίστα. Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, οι περισσότερες δηλώνουν... νοικοκυρές. Ναι, υπάρχουν  συνολικά 187 νοικοκυρές που φέρεται να έχουν χρήματα στην ελβετική τράπεζα HSBC. Φαίνεται ότι το επάγγελμα της νοικοκυράς είναι τόσο προσοδοφόρο για ορισμένες που μετέφεραν τα εισοδήματά τους στην Ελβετία. Ακολουθούν (σύμφωνα με το περιοδικό «Hot Doc» που δημοσίευσε τη λίστα) οι... συνταξιούχοι (129), εν συνεχεία οι έμποροι (103), οι επιχειρηματίες (95), οι μηχανολόγοι μηχανικοί (87), οι διευθυντές επιχειρήσεων (81), οι γιατροί (49), οι βιομήχανοι (44), οι δικηγόροι (43) και μετά αρχίζουν τα παράδοξα. Γιατί είναι μάλλον παράδοξο να εμφανίζονται στη λίστα μόνο 24 εφοπλιστές και εννέα ξενοδόχοι και να πλειοψηφούν οι  νοικοκυρές! Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε προσφάτως, χωρίς ποτέ να διαψευσθεί, μία νοικοκυρά που φιγουράρει στην περιβόητη λίστα έχει καταθέσεις  4 εκατ. δολαρίων. Ή δεν είναι παράξενο να βρίσκονται στη λίστα δύο εργαζόμενοι σε ΔΟΥ, τρεις δημόσιοι υπάλληλοι, άλλοι δύο που είναι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, πέντε στρατιωτικοί, 68 φοιτητές και φοιτήτριες και μόνο εννέα που ασχολούνται με ασφαλίσεις, επισκευές ή μεσιτείες πλοίων; Οπως να εμφανίζονται τα ονόματα οκτώ τουριστικών πρακτόρων, τεσσάρων ασφαλιστών, τεσσάρων δημοσιογράφων και τεσσάρων εκδοτών; Συνολικά 2.059 φυσικά πρόσωπα, 2.846 λογαριασμοί, με συνολικές καταθέσεις 4,5 δισ. ευρώ. Τα λεφτά είναι πολλά...

Η πρώτη ματιά στην προσπάθεια  αποκωδικοποίησης των ονομάτων της λίστας πέφτει στο όνομα Νίκος Παπανδρέου. Αναγράφεται μάλιστα δύο φορές. Αναφέρεται στη μία «Papandreou Nikolaos» και σε μία άλλη εγγραφή αναφέρεται ως «Papandreou Nikolaos, Chairman». Κάθε σύνδεση με τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού είναι δικαιολογημένη.

Ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού έστειλε αμέσως προς κάθε ενδιαφερόμενο ένα SMS λέγοντας: «Προφανώς υπάρχει και άλλος Παπανδρέου στον πλανήτη Γη. Βρείτε τον να χαρεί τη συνωνυμία». Αλλά δεν σταμάτησε ως εκεί. Απευθύνθηκε στις οικονομικές αρχές και εξασφάλισε χαρτί ότι δεν είναι αυτός και πως το όνομά του δεν είναι αυτό που εμφανίζεται στη λίστα. Εν συνεχεία έψαξε μόνος του και βρήκε ποιος είναι «ο πρόεδρος Νίκος Παπανδρέου», αλλά δεν θέλησε να το αποκαλύψει στις Αρχές. Πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για έναν υπέργηρο, πρώην πρόεδρο μιας επιχείρησης.

Τι λέει όμως ο κ. Παπανδρέου για τη λίστα; «Αν ήμουν εγώ, σίγουρα θα με είχαν βγάλει στα μανταλάκια τώρα. Καταθέσεις στο εξωτερικό εγώ δεν έχω. Ούτε καταθέσεις ούτε δάνεια. Ζω με την οικογένειά μου στο νοίκι. Αλλωστε ο Γιώργος ξεκίνησε την υπόθεση για πρώτη φορά, δηλαδή το κράτος να ψάχνει τις παράνομες καταθέσεις στο εξωτερικό».

Ως επιπλέον επιχείρημα ότι δεν είναι αυτός που βρίσκεται στη λίστα ο κ. Ν. Παπανδρέου, ο οποίος επί πρωθυπουργίας του αδελφού του μετείχε σε κυβερνητικές ειδικές αποστολές στο εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα, υποστηρίζει  ότι ο κ. Πεπόνης έστειλε στη Βουλή μόνο δύο πολιτικά πρόσωπα: τον κ. Γ. Βουλγαράκη και τη σύζυγό του Αικατερίνη Πελέκη. Ο κ. Βουλγαράκης δεν θέλει να δώσει εξηγήσεις και δεν απαντά γιατί βρέθηκε το όνομά του στη λίστα. Απλά έγραψε στο Τwitter: «Τα χαλκεία του αποπροσανατολισμού και της παραπληροφόρησης προσπαθούν για άλλη μία φορά να με πλήξουν ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα». Παρά ταύτα, ο φάκελός του πήγε στη Βουλή για τα περαιτέρω...

Αναφέρεται επίσης το όνομα «Kourakou Stavroula, Businesswoman». Ρούλα (Σταυρούλα) Κουράκου είναι το όνομα της συζύγου του πρώην υπουργού κ. Ι. Παπαντωνίου. «Καμία σχέση. Αν υπάρχει το όνομα, προφανώς δεν είναι σύζυγος πρώην υπουργού» απάντησε αμέσως ο κ. Ι. Παπαντωνίου, ο οποίος λέει ότι πολύ πιθανόν η λίστα να έχει υποστεί αλλοιώσεις, αφού σ΄αυτήν έχουν αναμειχθεί ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες...

Ο κ. Ι. Μεϊμαρόγλου, επιχειρηματίας, είναι  παράγοντας της Ανανεωτικής Αριστεράς. Ο ίδιος είχε πει ότι δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας στην Ελβετία και δεν θυμάται κάποιον λογαριασμό στην HSBC, αλλά δεν αποκλείει την περίπτωση να είχε κάποιον λογαριασμό στη συγκεκριμένη τράπεζα πριν από χρόνια.

Στη λίστα αναγράφονται τα ονόματα των αδελφών Χαράλαμπου και Γιάννη Φλωρίδη. Μακρινοί συγγενείς του πρώην υπουργού κ. Γ. Φλωρίδη, οι αδελφοί Φλωρίδη έχουν από το 1980 μια επιτυχημένη πορεία στον κλάδο της εμπορίας κρέατος. Το 2010 η ICAP περιλαμβάνει την εταιρεία αυτή στις strongest companies in Greece και την κατατάσσει στις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών. Πελάτες της είναι σουπερμάρκετ, δημόσια και ιδιωτικά  νοσοκομεία, το Πολεμικό Ναυτικό, ξενοδοχεία, ακόμη και ο Δήμος Αθηναίων. Ο κ. Γιάννης Φλωρίδης δεν έδειξε και πολύ πρόθυμος να εξηγήσει γιατί περιλαμβάνεται στη λίστα μαζί με τον αδελφό του: «Δεν έχω να πω τίποτα. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, όλα τα έχω δηλώσει». Πέραν τούτου ουδέν.

Ο καρδιολόγος κ. Ι. Λεκάκης μένει, λέει, κατάπληκτος που είδε το όνομά του στη λίστα και βεβαιώνει ότι δεν έχει κανέναν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, ούτε στην HSBC. Ο καθηγητής κ. Ι. Καραϊτιανός είχε πει ότι εργαζόταν στο εξωτερικό, αλλά δεν ισχύει ότι ο λογαριασμός του είναι μεγάλος: «Είναι πολύ λιγότερα τα χρήματα» και όλα δηλωμένα στην Εφορία, είπε. Ο χειρουργός κ. Στ. Στυλογιάννης λέει: «Αυτή τη στιγμή δεν έχω κανέναν λογαριασμό στη συγκεκριμένη τράπεζα. Οποιος βρει λογαριασμό να πάρει και τα χρήματα». Είπε επίσης ότι το 1985 πούλησε κάποια κτήματα που του άφησε κληρονομιά ο πατέρας του και τα χρήματα που εισέπραξε είχαν τότε φορολογηθεί νομίμως. Πριν από χρόνια έφερε τα χρήματα πίσω στην Ελλάδα.

Η ηθοποιός κυρία Νόνικα Γαληνέα δεν θέλησε να πει τίποτα. Η κόρη της κυρία Αμαλία Μουτούση (που επίσης αναγράφεται στη λίστα) διατηρεί την ίδια τακτική με τη μητέρα της και δεν θέλησε να κάνει δήλωση. Ο κοσμηματοπώλης κ. Αντ. Βουράκης δηλώνει: «Δεν έχω καμία σχέση, πιθανώς αναφέρεται σε συγγενικό μου πρόσωπο, με το οποίο έχουμε χωρίσει τα τσανάκια μας πριν από 16 χρόνια. Εγώ δεν έχω καταθέσεις στο εξωτερικό. Οσο για τη λίστα, δεν γνωρίζω αν είναι η αυθεντική. Αλλά υπάρχουν μέσα ονόματα που δεν είναι ανάγκη να μας πουν ότι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, όπως οι εφοπλιστές».

Η κυρία Ιωάννα Λαλαούνη, διευθύντρια του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, κόρη του χρυσοχόου κ. Ηλία Λαλαούνη, ο οποίος έχει γίνει γνωστός για τη δημιουργία πολυτελών χρυσών κοσμημάτων με σχεδιασμό κυρίως από την ελληνική ιστορία, λέει ότι ο πατέρας της δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, κυρίως στην Ελβετία, στη Γαλλία αλλά και στη Νέα Υόρκη. Ασχολείται με εισαγωγές και εξαγωγές και πληρώνει κανονικά τους φόρους: «Πλήρωνε ο πατέρας μου το 50% των φόρων όλων των χρυσοχόων» - «πάντοτε πλήρωνε και πληρώνει τους φόρους, όχι κάποιοι άλλοι που δεν δίνουν καν αποδείξεις» συμπλήρωσε με νόημα.

Στη λίστα αναγράφεται και το όνομα του κ. Θόδωρου Μανωλίδη, πρώην συζύγου της κυρίας Ευγενίας Μανωλίδου, νυν συζύγου του βουλευτή της ΝΔ κ. Αδ. Γεωργιάδη. Η κυρία Μανωλίδου λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με τους λογαριασμούς του πρώην συζύγου της, ο κ. Γεωργιάδης όμως είπε ότι ο πρώην σύζυγος της Ευγενίας είναι ζωγράφος, δισεκατομμυριούχος και ζει μονίμως στο Μονακό.

Η κυρία Μαρία Βιδάλη εμφανίζεται οργισμένη αφού αναφέρεται μεν το όνομά της στη λίστα αλλά χωρίς να αναφέρεται επάγγελμα: «Θα υποστούν τις νομικές συνέπειες» όσοι αναφέρονται στο όνομά μου. Στη λίστα ωστόσο αναφέρεται και το όνομα του αδελφού της κ. Δ. Βιδάλη.

Η γλύπτρια κυρία Αλεξάνδρα Αθανασιάδη δεν αναφέρει τίποτα ή μάλλον στο τηλέφωνο βγήκε ο σύζυγός της, ο οποίος είπε απλά: «Δεν γνωρίζω τίποτα για τη λίστα». Η κυρία Αθανασιάδη έκανε ανώτερες σπουδές στο Franklin College του Λουγκάνο και από το 1984 ως το 2009 έχει πραγματοποιήσει εννέα ατομικές και συμμετείχε σε 20 ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη.

Ο οδοντίατρος κ. Β. Δανιηλίδης, πατέρας της τενίστριας κυρίας Λένας Δανιηλίδου, δήλωσε (στο περιοδικό που δημοσιοποίησε τη λίστα) ότι όντως έχει λογαριασμό στην Ελβετία λόγω της κόρης του που βρίσκεται αρκετούς μήνες τον χρόνο στο εξωτερικό για τις υποχρεώσεις της στο τένις. Ολα όμως τα χρηματικά ποσά που διακινούνται σ' αυτόν τον λογαριασμό φορολογούνται κανονικά στην πηγή όπου αποκτήθηκαν.

Δεν έχει να δηλώσει τίποτα και ο πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σπ. Καπράλος, ενώ αντιθέτως ο κ. Θ. Πρινιωτάκης (το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση των ομολόγων) χαρακτήρισε την εμφάνιση του ονόματος «Πρινιωτάκης» στη λίστα «αστεία περίπτωση». Ή μάλλον, όπως είπε, «δεν έχω ιδέα αν υπάρχει», αλλά εξήγησε ότι ήταν φοιτητής στην Αγγλία πριν από 15 χρόνια. Είχαν τότε ανοίξει έναν λογαριασμό για τα έξοδα όλων τους, όπως είπε. Ετοιμάζει και αυτός, όπως είπε, να καταθέσει αγωγές, αλλά προσέθεσε ότι περίμενε από το ΣΔΟΕ να πάρει κάποιο τηλέφωνο σχετικά με το θέμα, κάτι που δεν έγινε. Στη λίστα εμφανίζεται και ο κ. Σοφοκλής Πρινιωτάκης, βασικός πρωταγωνιστής και αυτός στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι αγοραπωλησίες των ομολόγων έγιναν με σημαντικές αποκλίσεις από τις τιμές της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), γεγονός που προκάλεσε ζημιά στις περιουσίες των Ταμείων.

 Η εμπλοκή του κ. Θ. Λαναρά στη λίστα έχει ενδιαφέρον, αφού οι επιχειρήσεις του, όπως τα Κλωστήρια Ναούσης, Δούδος και Γιαννούσης, είχαν κάποτε μεγάλη επιχειρηματική ακμή. Ισως οι περισσότεροι να θυμούνται ότι το όνομα αυτό είχε συνδεθεί με το Χρηματιστήριο και ίσως επίσης οι περισσότεροι να θυμούνται τις διαμαρτυρίες  των απλήρωτων εργαζομένων στις επιχειρήσεις του προς το υπουργείο Οικονομικών. Εμφανίζεται να διατηρεί λογαριασμό στην HSBC μαζί με άλλα μέλη της οικογενείας του. Ενας άλλος επιχειρηματίας, ο κ. Θόδωρος Μαργιέλος ή Ντορής, εμφανίζεται ως συνδικαιούχος σε λογαριασμό στη συγκεκριμένη τράπεζα. Διατηρεί φιλικές σχέσεις με την οικογένεια του κ. Παπανδρέου.

Τελικά η λίστα Λαγκάαρντ μιλάει (όσοι θέλησαν να μιλήσουν γι' αυτήν) αλλά δεν μιλάνε οι κατέχουσες το μεγαλύτερο μερίδιο σ' αυτήν... νοικοκυρές. Μόνο μία, θυγατέρα εφοπλιστή, αλλά δεν θέλησε να πει το όνομά της. Απλώς δήλωσε ότι τα χρήματα στην HSBC τα έβαζε ο πατέρας της και πως οι δικές της καταθέσεις είναι καθ' όλα νόμιμες και ότι έχει πληρώσει φόρο για όλα αυτά τα χρήματα που εξακολουθεί να έχει στην ελβετική τράπεζα.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου