«Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως και γενικότερα για την ελληνική κοινωνία. Ολοι όσοι υποστηρίζουμε και διδάσκουμε τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε τους έλληνες συναδέλφους μας».
Ο διακεκριμένος καθηγητής Ελληνικών και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ Ρίτσαρντ Χάντερ εξελέγη χθες πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την παραπάνω δήλωσή του στα «ΝΕΑ» δίνει στο στίγμα των προσπαθειών που θα καταβάλλει από τη νέα του θέση.
Τον διεθνούς φήμης αυστραλό ακαδημαϊκό επέλεξαν κατά πλειοψηφία τα οκτώ εσωτερικά μέλη του σώματος, τα οποία στην ίδια διαδικασία εξέλεξαν ομόφωνα ως εξωτερικά μέλη άλλους πέντε έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού. Πρόκειται για τους Γιώργο Κορφιάτη, καθηγητή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Stevens, Χαρίσιο Μπουντούλα, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Οχάιο, Εμμανουήλ Πάσχο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Ντόρτμουντ, Κωνσταντίνο Σιούτα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, και Λουκά Χριστοφόρου, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τενεσί.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο κ. Χάντερ τόνισε πως είναι εξαιρετική τιμή η εκλογή του ως εξωτερικού μέλους του Συμβουλίου και στη συνέχεια ως προέδρου. «Εχω μακρά σχέση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ανυπομονώ να συμβάλω κι εγώ στο μέλλον του, καθώς εισέρχεται σε μια νέα περίοδο διοίκησης», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επισήμανε πως η επιλογή του ιδίου και των υπόλοιπων πέντε εξωτερικών μελών δίνει το στίγμα της εξωστρέφειας για το πανεπιστήμιο. «Με την εκλογή έξι μελών από πανεπιστήμια εκτός Ελλάδας, τα εσωτερικά μέλη του συμβουλίου έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν θα πρέπει να κλειστεί στον εαυτό του από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά θα αντλήσει από τη διεθνή εμπειρία προκειμένου να διαμορφώσει νέες ευκαιρίες και να επιχειρήσει να διασφαλίσει το ότι η πολύ καλή διεθνής του φήμη ως εξαιρετικό ίδρυμα δεν θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου γνωρίζουμε καλά το επίπεδο των προβλημάτων, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε το μέλλον του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τόσο σε επίπεδο έρευνας και διδασκαλίας όσο και σε επίπεδο οικονομικό», τόνισε.
Ο Ρίτσαρντ Χάντερ γεννήθηκε το 1953 στην Αυστραλία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ενώ έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου εξελέγη καθηγητής στην έδρα των Ελληνικών το 2001. Ο ίδιος έχει ήδη σχέση με το ΑΠΘ, καθώς το 2004 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του ιδρύματος, ενώ από το 2001 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Παράλληλα, είναι επίτιμος εισηγητής στην αυστραλιανή Ακαδημία Ανθρωπιστικών Επιστημών και επισκέπτης εισηγητής στο Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους καθηγητές ελληνικών και κλασικών σπουδών, έχοντας διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία και έχοντας συγγράψει δεκάδες βιβλία και επιστημονικά άρθρα.
Ταυτόχρονα έχει και διοικητική εμπειρία σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων μέλος του γενικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και πρόεδρος της Σχολής Καλών Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ίδιου πανεπιστημίου. Εξάλλου, είχε και έχει ενεργό συμμετοχή σε πολλές διεθνείς επιστημονικές επιτροπές που έχουν σχέση με τις κλασικές σπουδές και την ελληνική φιλολογία και τον ελληνικό πολιτισμό.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου