Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Εργασιακό μεσαίωνα δείχνει έρευνα στην Ελλάδα


Εργασιακό μεσαίωνα δείχνει έρευνα στην Ελλάδα
Οι μειώσεις μισθών, η πρωτοφανής ανεργία και οι συνεχείς μεταβολές στους όρους απασχόλησης αποτελούν τα κυρίαρχα συμπεράσματα δύο πρόσφατων ερευνών για την αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί την περίοδο εφαρμογής των μνημονίων Ι και ΙΙ, διαπιστώνεται σημαντική αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής δύναμης των επιχειρησιακών σωματείων.

Από τους εργαζομένους που αμείβονται βάσει επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης, το 50% έχει υποστεί μεταβολή των όρων απασχόλησής του έπειτα από συμφωνία του επιχειρησιακού σωματείου (το 47% έχει υποστεί μείωση μισθού και το 20% μεταβολή του ωραρίου απασχόλησης). Οι λόγοι που επικαλείται η πλευρά της εργοδοσίας για τις αλλαγές είναι η μείωση κερδών στο 60% των περιπτώσεων και η απειλή για απολύσεις στο 28% των περιπτώσεων.
Παράλληλα, η έρευνα αποτυπώνει τον υπερδιπλασιασμό της μερικής απασχόλησης. Το 2008, που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, ήταν 7,9% επί της συνολικής απασχόλησης, το 2012 διαμορφώνεται στο 18%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να συντελείται στον τελευταίο χρόνο, καθώς από 9% ανήλθε στο 18%. Ενας στους δύο εργαζομένους (48%) δηλώνει ανασφαλής και ότι κινδυνεύει να χάσει την εργασία του. Η έρευνα δείχνει αύξηση των συνδικαλιζομένων από 24% το 2008, σε 26% το 2012, αλλά η δύναμη των συνδικάτων σε απόλυτους αριθμούς μειώνεται σημαντικά, κυρίως λόγω της μείωσης της μισθωτής απασχόλησης, από 714.000 που ήταν το 2008 σε 623.000 συνδικαλιζόμενους σήμερα εργαζομένους.
Πληροφορίες: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου