Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Σχέδιο για φορολόγηση και του εφάπαξ


Σχέδιο για τη φορολόγηση και του εφάπαξ βοηθήματος που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι αποχωρώντας από την εργασία τους, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να αυξήσει τα δημόσια έσοδα ενόψει και του κύματος αποχωρήσεων που αναμένεται στο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες.
Οι προτάσεις είναι οι εξής δύο: Η πρώτη πρόταση προβλέπει τη διατήρηση του αφορολόγητου με πλαφόν το οποίο μπορεί να αγγίζει το ποσό των 40.000 ή 50.000 ευρώ.

Το τμήμα του εφάπαξ πάνω από το όριο θα φορολογείται με συντελεστή που μπορεί να φτάνει έως και το 45%. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι απώλειες από τους ασφαλισμένους δε θα ήταν ιδιαίτερα υψηλές, αφού ο μέσος όρος των ποσών που χορηγούν τα Ταμεία Πρόνοιας κυμαίνονται από 40.000 έως 45.000 ευρώ.

Μόνο που το ποσό αυτό ίσχυε πριν από τα πρόσφατα μέτρα. Με τις περικοπές που επιβάλλονται, το εφάπαξ των 45.000 ευρώ μειώνεται στο ύψος των 30.000 ευρώ. Άρα, η πραγματική απώλεια για το μεγαλύτερο τμήμα των δικαιούχων θα εξαρτηθεί από το πού θα οριοθετηθεί το πλαφόν.

Η δεύτερη πρόταση του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου με τη θέσπιση κλίμακας. Σε αυτή την περίπτωση το εφάπαξ θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Ειδικότερα, η κλίμακα που εξετάζεται από του υπουργείο Οικονομικών προβλέπει: 

-Για εφάπαξ από 1 έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 10%.
-Από 12.001 έως 60.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 30%.
-Για ποσά άνω των 60.001 ευρώ εξετάζεται συντελεστής 45%.

 Καθημερινή - Χριστίνα Κοψίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου