Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Λοβέρδος: Όποιος δεν μπορεί να κάνει διακριτές τις γραμμές μας, ας φύγει.Με έμμεσο τρόπο άνοιξε θέμα ηγεσίας


Η περίοδος από το Μάρτιο 2012, οπότε έγινε η εκλογή προέδρου, ως το Μάιο-Ιούνιο, οπότε έγιναν εκλογές, ουδέποτε αποτιμήθηκε από ευρύ κομματικό όργανο, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος, στην κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων. 

"Το 5%, 6% ή 7% των δημοσκοπήσεων έπρεπε να έχει κινητοποιήσει και τους πιο αδαείς από εμάς. Γιατί όσοι έχουμε εμπειρία από αγώνες και διάθεση μαχητικής συμμετοχής, δεν έχουμε ανάγκη δημοσκοπήσεων για να καταλάβουμε που πάει η χώρα και η παράταξή μας» τόνισε ο πρώην υπουργός.

Άσκησε επίσης κριτική για τον τρόπο της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, μιλώντας για "αντιφατική πολιτική", όπου "από τη μία πλευρά μπήκαν πολιτικά αφανείς υπουργοί, για να κρυφτεί η συμμετοχή μας, κι από την άλλη, με την υποκατάσταση της κυβέρνησης από το διευθυντήριο των τριών αρχηγών, δίναμε στον κόσμο την εντύπωση πως εμείς κυβερνάμε". 

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος μίλησε για έλλειψη στρατηγικής, εξαιτίας της οποίας "χάσαμε 7 βουλευτές σε μία μέρα. Οι 41 βουλευτές το Μάιο, έγιναν 33 τον Ιούνιο, για να μειωθούμε σε 26 μετα την κρίσιμη ψηφοφορία! Και ποιός ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος αριθμός μας!".

Υπερασπίστηκε την επιλογή του να μη συμμετέχει στα όργανα του κόμματος, επικαλούμενος τις διαφωνίες του και τονίζοντας πως, αν συμμετείχε, "θα εξάγονταν καθημερινά ειδήσεις για εσωτερικές συγκρούσεις, κάτι που θα ήταν καθολικά ζημιογόνο. Στήριξα όμως τις πολιτικές μας δημόσια. Στις ομιλίες μου, στον Τύπο, στην τηλεόραση. Δεν είδα και πολλούς να στηρίζουν την παράταξη με τον ίδιο τρόπο".   

Σε σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup και το ελληνικό πρόβλημα, είπε πως "η διαρκής ευθύνη των κυβερνώντων δίχως επίγνωση, και συλλογικά μίας Ευρώπης που αργεί, που υφίσταται τις συνέπειες της παρουσίας του IMF, και που οι ηγέτες της σέρνονται πίσω από τα συμφέροντα των χωρών και των κομμάτων τους, δεν επιτρέπουν να δοθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημά μας".  

Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την άποψη πως η χθεσινή λύση δεν είναι επαρκής. "Όσοι πανηγυρίζουν θα εκτεθούν" επισήμανε και πρόσθεσε ότι "η χρηματοδότηση, βεβαιότατα, είναι θετική και υπαρξιακής υφής για τη χώρα μας και, π.χ., η επαναγορά σε προκαθορισμένη τιμή είναι θετική, αφού μπορεί να οδηγήσει σε περίπου 20 δισ. μείωση του χρέους, αλλά όλοι πρέπει να σκεφτούμε τι θα γίνει, αν αυξηθεί η ύφεση". 

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος άφησε αιχμές κατά των υπουργών κ.κ. Μανιτάκη, Χατζηδάκη και Ρουπακιώτη: "Η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στους τρεις τομείς  της δράσης τους. Στο θεσμικό εκπέμπει σε άλλο μήκος κύμματος (δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση), ενώ είναι τα πιο κρίσιμα για την ανάπτυξη υπουργεία. Στα αναπτυξιακά είναι στο μηδέν".

Επιπλέον, τόνισε: "Το μηχανισμό εξισορρόπησης των ελειμμάτων, που θεσπίστηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αν σε αυτόν συμπεριληφθεί και η αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη, δεν θα τον ψηφίσω, όταν θα έλθει για κύρωση στη Βουλή".  

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε πως" αν δεν απελευθερώσουμε την οικονομία από τη γραφειοκρατία, τότε η ΕΕ και το ΔΝΤ θα ξανασυζητούν πάλι για μας κι εμείς, ως πολιτικοί, θα είμαστε παρατηρητές του κλεισίματος των επιχειρήσεων, της αύξησης της γραφειοκρατίας και διαπιστωτές της ύφεσης. Θα σαρωθούμε".

Αναφορικά με το Συνέδριο, ο κ. Λοβέρδος είπε πως "οι αναφορές είναι πολύ γενικές και δεν μπορώ να αναφερθώ" και πρόσθεσε "δεν πιστεύω πως ένα μονοκομματικό συνέδριο μπορεί να δώσει λύσεις". 

Ο κ. Λοβέρδος έκλεισε την ομιλία του, σημειώνοντας πως "δεν θέλω να μοιραστώ άλλες ευθύνες γι' αυτή την χωρίς στρατηγική και τακτική πορεία του κόμματος. Ο καθένας μας πρέπει  να ενστερνιστεί τις πιο καθαρές και έντιμες λύσεις".

Τέλος, "χτυπώντας" έμμεσα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κατέληξε: "Όποιος δεν μπορεί να κάνει διακριτές τις γραμμές που μας ορίζουν, ας τα αφήσει κι ας φύγει", προκαλώντας τον κ. Βενιζελο να πάρει πρωτοβουλίες.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου