Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Για δευτερη φορα προεδρος ο Ομπαμα

Με ευχαριστίες ξεκίνησε την ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την επίσημη αναγγελία της εκλογής του στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο δρόμος ήταν μακρύς και το ταξίδι ήταν δύσκολο αλλά παλέψαμε και επιστρέψαμε τόνισε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και υποσχέθηκε ότι τα καλύτερα έρχονται!

Είπε πως συνεχάρη τον αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ και επισήμανε ότι θα συνεργαστεί μαζί του ώστε να ενώσουν δυνάμεις και να προσφέρουν ό,τι καλύτερο στο έθνος του. Φυσικά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πιο στενό και σημαντικότερο συνεργάτη του, τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και τη γυναίκα του Μισέλ. 

«Δεν θα ήμουν ο άνδρας που είμαι αν αυτή η γυναίκα δεν είχε δεχθεί να με παντρευτεί πριν από 20 χρόνια. Θα το πω δημοσίως. Μισέλ ποτέ δεν ήμουν πιο ερωτευμένος μαζί σου απ’ όσο είμαι σήμερα. Και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος βλέποντας και ολόκληρη της Αμερική να σε ερωτεύεται όπως κι εγώ». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμά του και την προεκλογική του εκστρατεία προκαλώντας πλήθος χειροκροτημάτων και επιφωνημάτων.

ΔΕΙΤΕ σε ζωντανή σύνδεση όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα



Πατήστε πάνω στον χάρτη για να δείτε ποιες πολιτείες κέρδισαν οι δύο υποψήφιοι



"Για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα καλύτερα δεν έχουν έλθει ακόμα", τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα στη νικητήρια ομιλία του ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στο συνεδριακό κέντρο Μακόρμικ του Σικάγο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μισέλ και τις δυο κόρες του Σάσα και Μαλία, τόνισε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντίπαλό του στις εκλογές Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του.

"Μπορεί να είχαμε μια σκληρή μάχη, αλλά μόνο επειδή αγαπάμε βαθιά την πατρίδα μας", υπογράμμισε ο Ομπάμα, ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του για το πάθος με το οποίο διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία και τόνισε ότι θέλει να συνεργαστεί με τον Ρόμνεϊ για "την πρόοδο της χώρας."



Με καταμετρημένα τα αποτελέσματα στις περισσότερες Πολιτείες, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ εξασφαλίζει περισσότερες από τις 270 εκλεκτορικές ψήφους που είναι απαραίτητες για την προεδρική εκλογή.

Για νίκη του Ομπάμα έκαναν λόγο όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ωστόσο συνεργάτης του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου δήλωσε ότι: «Δεν είμαστε έτοιμοι να παραδεχτούμε τη νίκη του Ομπάμα». Λίγη ώρα αργότερα, ο Μιτ Ρόμνεϊ τηλεφώνησε στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του και παραδέχτηκε την ήττα του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με το BBC, κρίσιμες Πολιτείες, όπως της Βιρτζίνια, της Φλορίδα και του Κολοράντο, μετέδιδαν αποτελέσματα μέχρι τελευταία στιγμή και η νίκη του Ομπάμα δεν ήταν βέβαιη καθώς είχε εξασφαλίσει 281 εκλέκτορες και ο Ρόμνεϊ 203. Ωστόσο, ο Ρόμνεϊ παρέμεινε στους 203 και ο Ομπάμα εξασφάλισε 303. 



Σύμφωνα με το Αμερικανικό Σύνταγμα κάθε Πολιτεία αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει 270 εκλεκτορικές ψήφους εκλέγεται πρόεδρος.



Ο Μιτ Ρόμνεϊ εξασφάλισε τη νίκη στη Βόρεια Καρολίνα και την Ιντιάνα, δυο Πολιτείες τις οποίες είχε κερδίσει ο Ομπάμα στις εκλογές του 2008. Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν κατόρθωσε να νικήσει στο Οχάιο, μια Πολιτεία κλειδί για την εκλογική νίκη.

«Αυτό έγινε χάρη σε σας. Σας ευχαριστώ», έγραψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στον λογαριασμό του στο Twitter, αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κερδίζει τις προεδρικές εκλογές.

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό το εκλογικό θρίλερ της νύχτας

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου