Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Απεμπλοκή αυθαιρέτων με το 30% του προστίμου.Εως την 31η Ιανουαρίου 2013


Είναι ίσως η σημαντικότερη αλλαγή που έγινε στη νομοθεσία για την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων. Με σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα εξοφλήσουν μέρος του προστίμου το αμέσως επόμενο διάστημα να μεταβιβάσουν το ακίνητο, να εκδώσουν άδεια λειτουργίας, οικοδομική άδεια και άλλα. Πρόκειται για την 11η τροποποίηση του νόμου στον ένα χρόνο ισχύος του.

Ειδικότερα, με την εξόφληση του 30% του προστίμου έως τις 31 Ιανουαρίου του 2013 επιτρέπεται η μεταβίβαση του αυθαιρέτου, η σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, όπως και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος (δουλείες, ενέχυρο, υποθήκη, επικαρπία, ψιλή κυριότητα κ.λπ.). Η όποια πράξη, ωστόσο, θα πρέπει και αυτή να πραγματοποιηθεί έως τις 31 Ιανουαρίου του 2013. Η πρόβλεψη του υπουργείου είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα σε περίπτωση μη αποπληρωμής του υπόλοιπου 70% του προστίμου, καθώς το ακίνητο μπορεί εν τω μεταξύ να έχει αλλάξει ιδιοκτήτες και τα συμβόλαια να θεωρηθούν άκυρα.
Ομοίως, επιτρέπεται η έκδοση ή αναθεώρηση (για τα μερικώς αυθαίρετα) οικοδομικής άδειας, καθώς και η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης. Υπό τις ίδιες προϋποθέσεις επιτρέπεται η άδεια εγκατάστασης μεταποιητικών δραστηριοτήτων και η αδειοδότηση αυθαίρετων τουριστικών εγκαταστάσεων.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου