Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Φωτογραφίες σοκ στο Reuters: Ιστορίες βασανιστηρίων στην Αθήνα της κρίσης


Δύο μετανάστες, θύματα κακοποίησης στην Αθήνα, αφηγούνται τις ιστορίες τους στο πρακτορείο Reuters.
Ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες που εργάζονται  στην Ελλάδα, ο Taleb μόλις είχε τελειώσει τον καθαρισμό του αρτοποιείου όπου εργαζόταν το πρωί του περασμένου Νοεμβρίου στη Σαλαμίνας, όταν προκάλεσε την οργή του αφεντικού του.

Ο 29χρονος  πήγε να ζητήσει από το αφεντικό του τον μισθό που δικαιούτο. Αυτό που ακολούθησε δείχνει  το πώς οι μετανάστες έχουν γίνει μεταξύ τα πιο  ανυπεράσπιστα θύματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και υπάρχουν στιγμές που αντιμετωπίζουν  ρατσιστικές επιθέσεις.
Ο φούρναρης μαζί με δύο άλλα άτομα έδεσαν μία μεταλλική αλυσίδα 8 μέτρων γύρω από τον λαιμό του Taleb και τον έσυραν σε έναν σταύλο. Εκεί, μαζί με έναν ακόμα άνδρα, τον έδεσαν σε μία καρέκλα και άρχισαν να τον γρονθοκοπούν μέχρι να φτάσει στο σημείο να χάνει και να βρίσκει συνεχώς τις αισθήσεις του.
Οι άνδρες έπιναν μπίρα, αναγκάζοντας και τον Τάλεμπ να πιει, κοροϊδεύοντάς τον επειδή είναι μουσουλμάνος.
"Με έσερναν γύρω-γύρω σαν το σκύλο" είπε. "Πίστευα ότι ερχόταν το τέλος μου. Συνέχιζα να λιποθυμώ και κάθε φορά που λιποθυμούσα με χτυπούσαν με ράβδους για να με συνεφέρουν" θυμάται.
Μετά από 18 βασανιστικές ώρες, ο άνδρας κατάφερε να ξεφύγει από τους διώκτες του. Ο εφιάλτης του δεν είχε τελειώσει.
Βρέθηκε τα ξημερώματα κάτω από ένα δέντρο με τη βαριά αλυσίδα ακόμα γύρω από το λαιμό και το πρόσωπό του πρησμένο. Αρχικά ο  Taleb  μεταφέρθηκε  στο νοσοκομείο και για να λάβει τις πρώτες βοήθειες. 
Παρά το γεγονός ότι το πρόσωπό του ήταν πρησμένο σε σημείο να μην αναγνωρίζεται, οι Αρχές, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αποφάσισαν να τεθεί υπό κράτηση επειδή δεν είχε τα κατάλληλα έγγραφα για να μένει στην Ελλάδα.
"Πήρα τηλέφωνο κάποιους ανθρώπους όσο ήμουν στη φυλακή και έμαθα ότι το αφεντικό μου είχε ήδη αφεθεί ελεύθερο" είπε.
Ο 29χρονος Αιγύπτιος εκφράζει το παράπονό του "Με χτύπησαν, με έκλεψαν και όλοι ήταν έξω από τη φυλακή, εκτός από μένα".
Τελικά, μετά από πρόταση του υπουργού Δημόσιας Ταξης Ν.Δένδια, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε  για ανθρωπιστικούς λόγους, να μην κινηθεί καμία διαδικασία απέλασης σε βάρος του Taleb.
Αρκετοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δεν είναι αρκετή. Ο Νικήτας Κανάκης, επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου, επισημαίνει στο Reuters ότι εάν δεν τιμωρούνται οι ένοχοι, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. "Όλοι θα πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τέτοιες πράξεις και να ξεφεύγουν".
"Με έναν σταυρό" στην πλάτη
Τον περασμένο Αύγουστο ο  Hassan Mekki από το Σουδάν περπατούσε με έναν φίλο του από τη Μαυριτανία στην Αθήνα, όταν μοτοσικλετιστές με μαύρα πουκάμισα και ελληνικές σημαίες τους πλησίαζαν και άρχισαν να φωνάζουν "Πήγαινε σπίτι σου, μαύρε".
Οι άνδρες του επιτέθηκαν και τον έριξαν αναίσθητο με ένα χτύπημα στο κεφάλι.
Όταν συνήλθε, ήταν καλυμμένος με αίμα. Αργότερα θα συνειδητοποιούσε ότι αυτοί που του επιτέθηκαν -και που εκτιμά ότι συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή- είχαν αφήσει στην πλάτη του χαρακιές που θύμιζαν ένα τεράστιο Χ."Δεν έχω τα κατάλληλα χαρτιά, οπότε δεν μπορώ να πάω πουθενά να ζητήσω βοήθεια" λέει ο Χασάν Μέκκι, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
"Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Φοβάμαι, ότι ίσως να με ακολουθούν και η ζωή μου να βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο" λέει ο 32χρονος.
Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών , καταδίκασε την Ελλάδα γιατί  κάνει ελάχιστα πράγματα ώστε  να περιοριστεί η  αύξηση ρατσιστικών επιθέσεων. Πως αναφέρει ο  Francois Crepeau τα θύματα φοβούνται την απέλαση αλλά και την αστυνομία, οι οποίοι μερικές φορές συμμετέχει στις επιθέσεις.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου