Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Μ. Κοππά: «Ποιον εκπροσωπούμε;»


Προσέγγιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, προτείνει η Μαριλένα Κοππά, άσχετα από το ποιος θα είναι ο συλλογικός φορέας, το «όχημα εκπροσώπησης» των σοσιαλδημοκρατών, όπως λέει, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο, αυτός να μην είναι το ΠΑΣΟΚ.

Η επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αναρωτιέται «ποιον εκπροσωπούμε;» και ζητά από την ηγετική ομάδα του κόμματός της να απαντήσει «τι κάναμε και τι κάνουμε για να αναστρέψουμε το κλίμα και να μην χάσουμε την κοινωνία». Όσο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, επιμένει: «είτε απαιτούμε προγραμματική σύνθεση, είτε κινούμαστε στη λογική ‘μεριδίου εξουσίας’»...

Ολόκληρη η συνέντευξη της Μαριλένας Κοππά στο real.gr έχει ως εξής: 

Κυρία Κοππά, πώς κρίνετε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ; Αλήθεια, έχει μέλλον το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου;

Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα που έδωσε χώρο έκφρασης σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που έως τότε ήταν εκτός πολιτικής. Η πολύχρονη όσμωση με την εξουσία αλλοίωσε δομικά χαρακτηριστικά του. Η κρίση των τελευταίων χρόνων αλλοίωσε και τη φυσιογνωμία του.

Είναι δύσκολο σήμερα για το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει όσους δεν νιώθουν εκπροσωπούμενοι, αλλά ακόμα και να υπηρετήσει τη θεωρία της σύμπλευσης «με τα δυναμικά στρώματα». Τα κόμματα υπάρχουν από την κοινωνία, για την κοινωνία. Εκφράζουν και αντανακλούν κοινωνικές διεργασίες και κοινωνικούς συσχετισμούς. Όταν πάψουν να επιτελούν αυτή τη λειτουργία, παύουν να υπάρχουν. Στη χώρα μας η σύγχρονη ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα. Πριν λοιπόν αποτιμήσουμε την εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να θέσουμε το απλό ερώτημα «ποιον εκπροσωπούμε». Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ είναι να αποδείξει ότι μπορεί ακόμη να εκφράσει κάποια κοινωνική δυναμική. Αυτό δεν είναι προφανές. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η ηγετική ομάδα είναι σαφές: τι κάναμε και τι κάνουμε για να αναστρέψουμε το κλίμα και να μη χάσουμε την κοινωνία;

Πολλά ακούγονται για την «ανασύνθεση» της Κεντροαριστεράς. Τι θα πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας στο εξής στον χώρο της ευρύτερης παράταξης;

Η κεντροαριστερά είναι αναγκαίο στοιχείο σταθερότητας σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία. Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία μπορεί και πρέπει να είναι η πολιτική δύναμη που θα βγάλει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες από την κρίση με προτάσεις που δεν θα περιορίζονται αποκλειστικά σε ασφυκτική δημοσιονομική πειθαρχία αλλά θα δίνουν προοπτική στους πολίτες. Δεν μπορεί ο χώρος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να παραμείνει κατακερματισμένος. Μετά τον κλυδωνισμό των τελευταίων χρόνων και τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ απαιτείται μια προσέγγιση όλων των δυνάμεων που πιστεύουν ότι ο χώρος μπορεί να έχει μέλλον.

Όμως, η ανασύσταση του χώρου δεν μπορεί να εξαντληθεί σε «ανασύνθεση», δηλαδή απλή πρόσθεση ατομικών πορειών. Απαιτείται μια σειρά δράσεων και προγραμματικών συμφωνιών που θα δώσουν νόημα τόσο στην ταλαιπωρημένη έννοια της σοσιαλδημοκρατίας όσο και ταυτότητα στο όποιο «όχημα εκπροσώπησης». Το βασικό ερώτημα δεν είναι πόσοι σοσιαλδημοκράτες θα ακολουθήσουν, αλλά πού θα συναντηθούν οι πολίτες για να δράσουν στη βάση συγκεκριμένων στόχων με την προοπτική να παραμείνουν ενταγμένοι σε ένα συλλογικό φορέα που τους εκφράζει. Οποιος και να είναι αυτός.

Ποια θα πρέπει να είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει να προχωρήσει τελικά σε ανασχηματισμό;

Έχω πει από το καλοκαίρι ότι δεν μπορεί να είσαι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω. Δεν μπορείς να ζεις με τη ψευδαίσθηση ότι έτσι απαλλάσσεσαι από το κόστος. Η χώρα χρειάζεται αυτή τη στιγμή ό,τι καλύτερο διαθέτει. Εξάλλου είτε μαζί θα σωθούμε είτε μαζί θα πάμε στην καταστροφή.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι είναι ένα κόμμα με διακριτή πολιτική πρόταση, που στηρίζει τη συγκεκριμένη κυβέρνηση στη βάση μιας «έκτακτης ανάγκης». Εάν όμως μετέχουμε στην διακυβέρνηση χωρίς προγραμματικούς στόχους δημόσια διατυπωμένους, ας μη συμμετέχουμε. Είτε απαιτούμε προγραμματική σύνθεση, είτε κινούμαστε στη λογική «μεριδίου εξουσίας».

Πώς κρίνετε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ελληνικής οικονομίας; Αλλάζει όντως το κλίμα στην Ευρώπη για την χώρα μας;

Είναι προφανές ότι η φτώχεια στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις. Όμως, η κυρίαρχη τάση είναι η επισήμανση των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» με ή χωρίς «αναγνώριση θυσιών». 

Μετά τη βίαιη –ισοπεδωτική- προσαρμογή, πρέπει να καταστεί σαφές ότι όποια επιτυχία και να έχουν τα προγράμματα του Νότου, όπως η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, χάνεται μέσα στην ύφεση. Για να πετύχουμε πραγματική ανάπτυξη, με αύξηση παραγωγής στην πραγματική οικονομία και υποκατάσταση εισαγωγών, πρέπει καταρχήν να εξασφαλίσουμε σταθερότητα: να σταματήσουμε να αυξάνουμε τους φόρους, να μειώνουμε εισοδήματα και να αποτιμήσουμε τις πραγματικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος με βάση το συμφέρον αυτών που καλούνται να πληρώσουν τελικά το λογαριασμό. Εάν αυτό δε γίνει στην Ελλάδα, δε μπορούμε να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και δεν μπορούμε να αλλάξουμε ουσιαστικά το μοντέλο ανάπτυξης μας. Δυστυχώς, αυτή «η κοινή λογική» δεν είναι ακόμα «κοινοτική λογική».

Διοργανώσατε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία. Θεωρείτε ότι τίθεται θέμα ασφάλειας στην περιοχή που θα άγγιζε ίσως την Ελλάδα;

Το προσφυγικό κύμα είναι ήδη τεράστιο και πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στην Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία. Οι χώρες αυτές σηκώνουν ένα βάρος που είναι δυσβάσταχτο και μπορεί να τις αποσταθεροποιήσει. Παράλληλα, με δεδομένη την αυξημένη επιρροή του διεθνώς απομονωμένου Ιράν στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο και τη Γάζα, είναι προφανές ότι έχουμε μπροστά μας ένα εκρηκτικό μείγμα, στο οποίο πρέπει να προσθέσουμε δυο ακόμα παραμέτρους: πρώτον, την παραδοσιακή σχέση και στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία και, δεύτερον, μια ανησυχητική κινητικότητα στο Κουρδικό ζήτημα στα σύνορα με την Τουρκία. 

Τα σενάρια αποσταθεροποίησης είναι πολλά. Η Αθήνα είναι πολύ πιο κοντά στην κρίση απ’ ότι το Δουβλίνο. Τι θα κάναμε, για παράδειγμα, εάν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατευθυνόντουσαν μαζικά προς την Ευρώπη; Και φυσικά, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου