Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Νέα νομοθετική πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ: Το νέο λύκειο

Δύο προτάσεις νόμου καταθέτει το ΠΑΣΟΚ για την παιδεία. Η μία αφορά το «νέο λύκειο» και η άλλη το «τεχνολογικό λύκειο».
« Η αλλαγή στο Λύκειο συνδέεται με την αγορά εργασίας, συνδέεται δηλαδή με τον εφιάλτη της ανεργίας» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διότι «τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας τα έχουμε σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» και «εάν ο απόφοιτος Λυκείου είχε τα προσόντα του αποφοίτου του

Τεχνολογικού Λυκείου ή νέου Γενικού Λυκείου που προτείνουμε, θα είχε άλλες δυνατότητες στην αγορά εργασίας» τόνισε.
Το Τεχνολογικό Λύκειο, εκτιμάται πως θα είναι μια λύση η οποία μπορεί να βοηθήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών γιατί η συμμετοχή στην τεχνολογική εκπαίδευση είναι δραματικά μικρή στην Ελλάδα, μόλις 17,7% όταν σε χώρες οικονομικά εξαιρετικά εύρωστες και ανεπτυγμένες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, έχουμε συμμετοχή στην τεχνολογική εκπαίδευση, 60% και75% αντίστοιχα.
Με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ καταργείται ο διαχωρισμός που προκάλεσε σύγχυση ανάμεσα στα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές, και εισάγεται έναν ενιαίο τύπου Τεχνολογικού Λυκείου τεσσάρων ετών. Ο απόφοιτος αυτού του λυκείου παίρνει πτυχίο ειδικότητας επιπέδου προσόντων 3 με βάση τη σχετική Κοινοτική Οδηγία.

Σύμφωνα με την πρόταση, το Γενικό Λύκειο αλλάζει με βάση και τη διεθνή εμπειρία. «Αυτό συνδέεται φυσικά και με το νέο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο και γενικότερα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η βασική φιλοσοφία του νέου λυκείου είναι να έχεις μια Α’ τάξη που είναι η γέφυρα ανάμεσα στο Γυμνάσιο και τις δυο τελευταίες τάξεις, που είναι οι κατ’ εξοχήν λυκειακές τάξεις, οι οποίες αποκτούν έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό χαρακτήρα.

«Η αλλαγή στην Α’ Λυκείου έχει ήδη γίνει και αν δεν υιοθετηθεί ο νέος τύπου Λυκείου και δεν ψηφιστεί η πρόταση νόμου, μένει κενό το τι θα κάνουν τα παιδιά που ακολουθούν το νέο πρόγραμμα της Α’ Λυκείου στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου. Άρα υπάρχει χαρακτήρας επείγοντος» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Η Α΄ τάξη του λυκείου δηλαδή θα είναι γέφυρα με το Γυμνάσιο, και οι Β’ και Γ’ τάξεις θα λειτουργούν κατά τα πρότυπα του International Baccalaureate και θα βασίζονται στις επιλογές του παιδιού, στη δυνατότητά του να φτιάξει μια σύνθετη εργασία ή ένα project, αν και θα υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας υποχρεωτικών μαθημάτων Γλώσσας, Ιστορίας, Μαθηματικών, και ερευνητική εργασία. Θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθεί ο μαθητής και μαθήματα εμβάθυνσης.
mavrioxia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου