Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Στις 28 Ιανουαρίου η χορήγηση της δόσης των 9,2 δις ευρώ στην Ελλάδα

Την επόμενη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου, θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο του EFSF την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. προς την Ελλάδα, έπειτα από τη Συμφωνία

που επιτεύχθηκε χθες βράδυ στο eurogroup, το οποίο έδωσε το «πράσινο φως» στο ταμείο.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι 17:
«Tο eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι τα ορόσημα του μνημονίου για τον Ιανουάριο, που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας, έχουν
επιτευχθεί. Συγκεκριμένα μια μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος υιοθετήθηκε, όπως και οι τιμές ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές χαμηλής κατανάλωσης, αλλά και η ποσόστωση στις ανανεώσιμες πηγής ενέργειας προσαρμόστηκαν. Καλωσορίζουμε την δέσμευση της κυβέρνησης να υιοθετήσει ένα νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος ως την άνοιξη».
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών Γ. Στουρνάρα «το πρόγραμμά μας είναι εφικτό, διότι εκπληρώνουμε τους όρους». Υπενθύμισε ακόμη ότι θα φέρει στη βουλή μέσα στο Φεβρουάριο και το επόμενο προαπαιτούμενο, δηλαδή το τριετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2016.
Ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος του eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ, έκλεισε την τελευταία του συνέντευξη τύπου με αυτή την ιδιότητα αναφερόμενος στο θαυμασμό που έχει στην Ελλάδα και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Τα χρήματα από τον EFSF θα μεταφερθούν στον κλειστό λογαριασμό της τραπέζης της Ελλάδος, που όπως ανέφερε ο Κλαους Ρέγλιγκ, διοικητής του EFSF/ESM αποτελεί αντικείμενο στενών διαβουλεύσεων με τις ελληνικές αρχές, το υπουργείο οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος: «ζητήσαμε αναλυτικές καταστάσεις με τις κινήσεις κεφαλαίων και τις πληρωμές που έχουν γίνει μέσω του λογαριασμού, οι ελληνικές αρχές μας έχουν δώσει ήδη τα στοιχεία για Δεκέμβριο και Ιανουάριο», συμπλήρωσε ο Κ.Ρέγκλιγκ. Σημείωσε μάλιστα ότι το αντικείμενο των διαβουλεύσεων με τις ελληνικές αρχές είναι να καταστεί ο έλεγχος του κλειστού λογαριασμού όσο το δυνατόν πιο πλήρης και απόλυτος. Ο κ. Στουρνάρας σχολίασε ότι πρόκειται για την προσυμφωνημένη, γνωστή διαδικασία.
Πληροφορίες: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου