Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή


Κίνηση «ρελάνς» σε διπλό επίπεδο ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ προκειμένου η απόδοση ποινικών και πολιτικών ευθυνών να μην περιοριστεί στον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στην ουσία η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει ότι θα επιχειρήσει να βάλει στο κάδρο ποινικών ευθυνών της υπόθεσης τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τις επικείμενες συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής ενώ θα προσπαθήσει να αποδοθούν ευθύνες συνολικά στην κυβέρνηση Παπανδρέου με πρόταση για εξεταστική που θα καταθέσουν στο επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η «ομάδα κρούσης» που έχει αναλάβει την υπόθεση και που συγκροτείται από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και τους κ.κ. Θοδωρή Δρίτσα και Σταύρο Κοντονή παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην Βουλή τονίζοντας τις τρεις βασικές κινήσεις τους για το επόμενο διάστημα:

- «Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στις εργασίες της προανακριτικής και την έρευνα για πιθανές ποινικές ευθύνες του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου

-Θα συμβάλλουμε προκειμένου  η έρευνα να επεκταθεί προς όλες τις πτυχές της υπόθεσης  ώστε να διευρυνθούν τα πιθανά αδικήματα του κ. Παπακωνσταντίνου και να ερευνηθούν και άλλοι υπουργοί που πιθανόν να φέρουν ευθύνη

-Θα καταθέσουμε πρόταση για εξεταστική επιτροπή προκειμένου να υπάρξει καθαρή εικόνα για τοπως έδρασαν οι κυβερνήσεις που από την μια έκοβαν μισθούς και συντάξεις και από την άλλη προστάτευαν τους μεγαλοκαταθέτες».

Ειδικότερα, ο κ. Λαφαζάνης εξήγησε ότι η εξέλιξη στην υπόθεση της λίστας και η συγκρότηση προανακριτικής οφείλεται στις συντονισμένες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενώ πρόσθεσε πως «η λίστα Λαγκάρντ είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς η ελληνική ολιγαρχία κρατά κρυμμένα τα χρήματα σε offshore εταιρίες». Πρόσθεσε δε πως πρέπει να μπει «φραγμός στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να ελεγχθεί το μαύρο χρήμα».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι «αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ η λίστα θα κρυβόταν ακόμα στα συρτάρια» ενώ ήταν αυτή που κορύφωσε τις επιθέσεις εναντίον του κ. Βενιζέλου προαναγγέλλοντας ότι θα επιμείνουν στο να κληθεί για κατάθεση .

Σημείωσε πως «ο κ. Βενιζέλος διεκδίκησε πολιτική κάλυψη για να μην ελεγχθεί η πιθανή αξιόποινη συμπεριφορά του». Επιπροσθέτως, απαρίθμησε τους στόχους της έρευνας λέγοντας μεταξύ άλλων πως πρέπει να ελεγχθεί «πότε έφτασε η λίστα, ποιες υπηρεσίες και πρόσωπα την παρέλαβαν και αν υπάρχει εμπλοκή ξένων αξιωματούχων στον χειρισμό της λίστας». Ειδική αναφορά έκανε σε κατάθεση στελέχους του ΣΔΟΕ το οποίο ενέπλεξε στην υπόθεση υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ προκειμένου να μην ελεγχτεί η λίστα!

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου