Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

[Στίγμα] Ούτε φως ούτε καπνός


Παπαχρήστος Γιώργος Χρ.Η κατάσταση μου θυμίζει αίθουσα αναμονής μαιευτηρίου. Ενας περπατάει πάνω κάτω στην αίθουσα, πότε με τα χέρια πίσω και πότε με κομπολόι στο χέρι μετρώντας μία μία τις χάντρες και ξεφυσώντας σαν παλιά ατμομηχανή στην ανηφόρα του Αχλαδόκαμπου (τι λέω ο άνθρωπος!). Οι υπόλοιποι χωμένοι στις πολυθρόνες τον κοιτούν με απάθεια. Πότε αυτόν και πότε την πόρτα του χειρουργείου, προσμένοντας να ανοίξει με τη χαρούμενη νοσοκόμα να κρατάει το μωρό
Οσα τηλεφωνήματα και να έκανα χθες, όλες οι πλευρές την ίδια κατάσταση μου περιέγραψαν: αναμονή. Μέγαρο Μαξίμου, Πλατεία Συντάγματος, Βουλή, Ιπποκράτους, Αγίου Κωνσταντίνου, Προεδρικό Μέγαρο, βρήκα τους πάντες να περιμένουν. Τι περίμεναν; «Λευκό» καπνό από τη Λευκωσία. Οτι βρέθηκε λύση στο αδιέξοδο. 'Η, έστω, από κάπου υπάρχουν ενδείξεις πως τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί η λύση που όλοι περιμένουν για να μην έρθουν τα χειρότερα. Αλλά οι ώρες περνούν και φως πουθενά. Ούτε στην άκρη του τούνελ - του τούνελου, που του είχε ξεφύγει μια φορά και είχε πει ο μακαρίτης ο Ανδρέας, ο αείμνηστος...
Στρατηγική
με ενδεχόμενα
Ζήτησα πληροφόρηση αν υπάρχουν επαφές της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με την Κύπρο. Από το Μέγαρο Μαξίμου με άφησαν να καταλάβω ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τη Λευκωσία - στο πλαίσιο αυτό μπορεί να θεωρείται βέβαιη/ες και επικοινωνία/ες του προέδρου Αντώνη με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Επαφές μη ανακοινώσιμες κατάλαβα ότι έγιναν και με παράγοντες των Βρυξελλών. Για τα τηλεφωνήματα μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων δεν θα κάνω ειδική αναφορά. Θεωρούνται δεδομένα και εκ των ων ουκ άνευ για τη διαμόρφωση μίνιμουμ στρατηγικής αντιμετώπισης της κατάστασης.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών; ρώτησα σημαίνοντα κυβερνητικό παράγοντα.
Αν κριθεί σκόπιμο από τις εξελίξεις, θεώρησέ το δεδομένο ακόμη και εντός της ημέρας, ήταν η απάντηση.
Υπάρχει ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Αθήνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Τον έχετε καλέσει;
Οχι επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάτι σχετικό. Αλλά αν προκύψουν εξελίξεις που να επιβάλλουν συζητήσεις εκ του σύνεγγυς, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι θα γίνει και αυτό.
Αντε να δούμε...
Ελλάδα στην άκρη της θάλασσας
Πρέπει να πω ότι παρακολουθώ συνεχώς το ΡΙΚ (όπως και ο πρόεδρος Αντώνης μαθαίνω εγκύρως). Δηλώνω τρελός φαν πλέον του καναλιού!.. Ειδικότερα των συζητήσεων τις οποίες αποφάσισα να μην τις χάνω με τίποτε. Τι Πρετεντέρης μου λες εμένα και τι Στάη, εγώ την έκτακτη «επικαιρική» (!) εκπομπή του ΡΙΚ δεν την αλλάζω ό,τι και να μου τάξεις.
Συνωμοσιολογίες, «αποκαλύψεις» να τραβάς τα μαλλιά σου, καταγγελίες στον αέρα (όπως ότι οι συγγενείς των πολιτικών έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό για να γλιτώσουν το κούρεμα), εθνικιστικές κορόνες, προτάσεις να κλαις από τα γέλια και, φυσικά, φταίνε όλοι οι άλλοι που εποφθαλμιούν την πτωχή πλην τιμία Κύπρο - αυτό είναι ένα ποτ πουρί των όσων άκουγα όλο το μεσημέρι και το απόγευμα χθες.
 Και έπειτα κατέληξα στο συμπέρασμα πως ρε παιδί μου, ό,τι και να λένε, οι Ελληνες είναι ίδιοι. Παντού. Σε όλα. Και εδώ και εκεί. Διότι όπως δηλώνει και μια φίλη μου, με ροπή πλην της πολιτικής και στην ποίηση, «τι είναι η Κύπρος; Μια Ελλάδα στην άκρη της θάλασσας»...
Η Ρωσία και οι πλούσιοι
Τώρα τους έχει καθήσει των Κυπρίων ότι τη λύση θα τη δώσει η Ρωσία. Στο Μέγαρο Μαξίμου κουνούν το κεφάλι τους με δυσπιστία. Και σκεπτικισμό. Ο γνωστός ρωσολόγος Σίμος μού έλεγε χθες ότι «δεν βλέπει να έχει πιάσει το Κρεμλίνο καμιά πρεμούρα για το θέμα».
Διαπραγματεύσεις διεξάγονται, του επισήμανα. Και όπως σε κάθε διαπραγμάτευση, κρατάει κανείς κλειστά τα χαρτιά του.
- Μπορεί, αλλά θέλω να πω το εξής: όποιος νομίζει ότι οι Ρώσοι χαρίζουν τα λεφτά τους είναι γελασμένοι. Είναι σκληροί διαπραγματευτές και δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τίποτε χωρίς να πάρουν.
Μετά πιάσαμε μια συζήτηση περί διαγραμμάτου, που έλεγαν παλιά. Οπως, για παράδειγμα, αν η Ρωσία θα έκανε κάτι για να προστατεύσει τις καταθέσεις των υπηκόων της. Μου επισήμανε με νόημα ότι «οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο δεν είναι χρήματα ρωσικών κρατικών εταιρειών. Η Gazprom, για παράδειγμα, δεν έχει ούτε ένα ευρώ τοποθετημένο σε κυπριακή τράπεζα.
«Σου θυμίζω ότι πριν από οκτώ, εννιά χρόνια ο Πούτιν είχε ζητήσει από τους πετρελαιάδες της χώρας να επαναφέρουν στη Ρωσία τα λεφτά που είχαν βγάλει στο εξωτερικό. Δύο δεν τα έφεραν. Ο ένας, ο Χοντορκόφσκι είναι σε κάποια φυλακή. Ο άλλος, ο Μπερεζόφσκι είναι αυτοεξόριστος στο Λονδίνο. Ελπίζω να έχω γίνει αντιληπτός»...
Εγινες, πώς δεν έγινες...
Κάποιος, κάπου, κάποτε...
Τα όσα συνέβησαν χθες στην Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, φυσικά, δεν θα τα σχολιάσω. Εκφεύγουν πλέον του πολιτικού, κοινοβουλευτικού, ακόμη και του παραπολιτικού ρεπορτάζ και ανήκουν στην αρμοδιότητα ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα βάλουν κάτω τους διαλόγους και θα βγάλουν συμπέρασμα.
Αν αναφέρομαι στην Προανακριτική είναι για να επισημάνω την εντυπωσιακή παρουσία της κ. Μαρίας Παντελή, διαχειρίστριας του λογαριασμού των 550 εκατ. δολαρίων η οποία απέσπασε τον... θαυμασμό σχεδόν του συνόλου της Επιτροπής διότι αποδείχθηκε... γάτα! Δεν άφησε, μου ανέφεραν οι πηγές μου, τίποτε να πέσει κάτω, δεν έδωσε δικαίωμα για αμφισβητήσεις και κυρίως δεν δημιούργησε υποψίες ότι κάτι προσπαθεί να κρύψει. Α, και το σημαντικότερο: η γυναίκα ξεκαθάρισε ότι δεν συνάντησε ποτέ στον συγκεκριμένο λογαριασμό τη Μαργαρίτα Παπανδρέου.
Παραμύθια ήταν κάποιου που κάτι άκουσε ότι κάποιος είπε πως κάτι νόμισε...
Συνάντηση αντιμνημονιακής κορυφής!
Είχα σχεδόν ολοκληρώσει τη στήλη μου όταν πληροφορήθηκα ότι επίκειται σήμερα συνάντηση γιγάντων! Ητοι του προέδρου του κόμματος «Π. Καμμένος (μικρή φωτογραφία) και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» Π. Καμμένου με τον πρόεδρο του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ - Ε Κου Μου Αλέξη Τσίπρα (μεγάλη φωτογραφία). Σκοπός της συνάντησης η οποία από μόνη της αποτελεί βαρυσήμαντο γεγονός, ικανό να ανατρέψει (λέμε τώρα) τις δοσμένες καταστάσεις στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο, είναι το αίτημα του προέδρου Πάνου να συνυπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ - Ε Κου Μου πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Ευκαιρίας δοθείσης, δεν του ζητάει να συμφωνήσει και ότι... μας ψεκάζουν; Αφού το 'χει (σε αποδείξεις...)! 
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου