Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ «Ταμείο αλληλεγγύης» αποφάσισαν οι αρχηγοί - «Δεν επανερχόμαστε» σε κούρεμα


«Ταμείο αλληλεγγύης» αποφάσισαν οι αρχηγοί - «Δεν επανερχόμαστε» σε κούρεμα
«Στόχος είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία», είπε ο κ. Νεοφύτου που εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και ότι η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο κλεισίματος τραπεζών, λέγοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής βοήθειας είπε ότι «οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», προσθέτοντας όμως
ότι «επιθυμία όλων είναι η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ».
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων δεν συζητήθηκε ως εναλλακτική επιλογή, κάτι που επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης λέγοντας ότι η πρόταση που θα κατατεθεί στη Βουλή δεν περιλαμβάνει «κούρεμα», αλλά τη δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης με σκοπό να εξασφαλιστεί το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ.
Πάντως, εξετάζεται από νομικής πλευράς εάν για τη σύσταση του Ταμείου χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, ή το Ταμείο θα έχει τη μορφή ιδιωτικού φορέα. Αν χρειαστεί νομοσχέδιο, είναι μάλλον απίθανο αυτό να κατατεθεί στην Βουλή σήμερα.
Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί κλίμα ομοψυχίας για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης και σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται κλίμα μέσα από φήμες και ψιθύρους, που επηρεάζουν τη σταθερότητα και την πολιτική ομαλότητα.
Η προσπάθεια είναι, προσέθεσε, να γίνουν όλα μέσω των διαδικασιών και των πλαισίων της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου υπογραμμίζεται ότι αν κριθεί αναγκαίο, με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει το Ταμείο, ώστε το σχέδιο να προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω.
Οπως μεταδίδει το Sigma Live, το σχέδιο προνοεί τη διαδικασία δημιουργίας μίας νέας «καλής τράπεζας» για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε αναδιάρθρωση. Με αυτό τον τρόπο το κυπριακό πρόγραμμα στήριξης απαλλάσσεται από την ανάγκη εξεύρευσης 2 δισ και παραμένουν υγιείς, η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες δεν θα συμπαρασυρθούν.
Δεσμεύονται επίσης 2,8 δις από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών, σχέδιο με το οποίο ελπίζεται να αποφευχθεί η οδυνηρότατη πρόταση για «κούρεμα» 10%.
Παρόλα αυτά, υπολείπεται ένα δισ και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το οποίο κούρεμα αλλά αν δεν εξασφαλιστεί το ένα δις, τότε θα γίνει κούρεμα 1,5% κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως οδυνηρό επειδή καλύπτεται από τους τόκους.
Επιπλέον, διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100. 000 ευρώ αλλά υπάρχει πληροφορία ότι μπορούν να διασφαλιστούν και οι καταθέσεις μέχρι 200. 000, από πιθανή αναδιάρθρωση Λαϊκής.
Το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης, θα κατατεθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 σήμερα το απόγευμα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρ. Στυλιανίδη, στην οποία τονίζεται ότι η κυπριακή ηγεσία «θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και θα βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου