Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο - Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών


dramatikes-ekselikseis-stin-kupro-oloklirothike-i-ektakti-suskepsi-ton-politikon-arxigonΟλοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ η έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος ΑναστασιάδηςΑυτή την ώρα οι πολιτικοί αρχηγοί κατευθύνονται στην Βουλή, προκειμένου να αρχίσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας. 


Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προσερχόμενος στη Βουλή ανέφερε ότι πρέπει να ληφθεί μια νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία της Λαικής τράπεζας. «Με σύνεση και ψυχραιμία θα αποφύγουμε την χρεοκοπία της Λαϊκής τράπεζας. Αν δεν αποφευχθεί σημαίνει απώλεια 8.000 θέσεων εργασίας και όλοι οι καταθέτες θα χάσουν όλα τα λεφτα τους. Έχουμε πρόγραμμα συμφωνημένο, τις επόμενες μέρες. Την Τρίτη όλοι οι υπάλληλοι και όλα τα καταστήματα της Λαϊκής θα δουλεύουν κανονικά. Αν δεν περάσει το νομοσχέδιο δεν θα ήθελα να δω στον τόπο μου να μπαίνουν λουκέτα. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια όλο μπροστά σε διλήμματα βρίσκεται αυτή κοινωνία. Πρέπει όμως να τραβήξουμε μπροστά με την εξυγίανση της Λαϊκής και το διαχωρισμό σε καλή και κακή. Από τους 389.000 κύπριους καταθέτες οι 361.000 διασφαλίζουν το 100% των καταθέσεων τους». Σε ερώτηση για κόκκινα δάνεια απάντησε να μην σπέρνουμε πανικό, οι υπόλοιπες τράπεζες που δεν έχουν σχέδιο εξυγίανσης δεν σημαίνει ότι μετά από μερικά χρόνια δεν θα λάβουν μέτρα για ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο. «Θέλω να απευθυνθώ προς τους Κύπριους πολίτες. Εκκαθαριστής θα μπει αν δεν περάσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Η κακή τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται, δεν θα μπει εκκαθαριστής. Οι πολίτες ας κρίνουν αν απέδωσε το ΟΧΙ θα φανεί σε μισή ώρα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα τον τόπο μας, τα παιδιά μα. Κάνουμε ό,τι κάνουμε για να προστατέψουμε και την τράπεζα Κύπρου, και τη Λαίκή και την Ελληνική και όλες τις τράπεζες» είπε και κατέληξε συστήνοντας στους πολίτες «ψυχραιμία».

Στα χέρια της κυβέρνησης στη Βουλή βρίσκονται δύο νομοσχέδια, ένα που αφορά στη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και ένα που αφορά στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο τραπέζι δεν αποκλείεται να τεθεί και τρίτο νομοσχέδιο.

Διαβάστε ΕΔΩ το νομοσχέδιο για τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές

Διαβάστε ΕΔΩ το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης

Την ίδια ώρα άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι επανέρχεται στις συζητήσεις το κούρεμα των καταθέσεων αλλά και η επιβολή ποινής σε όσους αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον επικεφαλή της Τράπεζας Κύπρου Αντρέα Αρτέμη, τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας καθώς και εκπροσώπους όλων των τραπεζών προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον της Λαϊκής τράπεζας.

Εισερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο για την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από το πρωί και κακώς έχει προκληθεί τέτοια αναστάτωση, αυτό οφείλεται σε κάποιους όπως είπε.

Σε δηλώσεις του ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Θα δούμε στην Βουλή πως θα χειριστούμε τα θέματα. Ο ίδιος επιβεβαιώσε ότι έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα, ωστόσο πρόσθεσε ότι θα τα διαχειριστούμε.

Τη ίδια ώρα έξω από το Κοινοβούλιο έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου αντιδρώντας στο ενδεχόμενο κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες ανακοινώθηκε επίσημα σε υπάλληλους της Λαϊκής Τράπεζας ότι η Τράπεζα κλείνει. Αυτό συνεπάγεται μέχρι στιγμής με απόλυση 500 ατόμων.

Παράλληλα, έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup πραγματοποιείται για το θέμα της Κύπρου.

Δημοψήφισμα για τη λύση εντός ή εκτός τρόικας ζητάει το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση που εξέδωσε προτείνει να διενεργηθεί δημοψήφισμα κατά το οποίο να δοθεί ο λόγος στο λαό να αποφασίσει αν η επιδιωκόμενη λύση θα είναι εντός ή εκτός της τρόικας, προτείνει το ΑΚΕΛ. Σε ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού αναφέφει χαρακτηριστικά: «Επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πού θα οδηγηθούμε με την αποδοχή των προτάσεων της τρόικας και του φαύλου κύκλου που θα ακολουθήσει, προτείνουμε τις αποφάσεις για το αν η επιδιωκόμενη λύση θάναι εντός ή εκτός της τρόικας, να τις πάρει ο κυπριακός λαός. Είναι, κατά την άποψη μας, απαραίτητο για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που θα επηρεάσει τις ζωές μας για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, να λάβουμε τις αποφάσεις μας σε ένα Δημοψήφισμα που να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν». Μάλιστα εκφράζεται η ετοιμότητα του κόμματος όπως κλιμάκιό του, μεταβεί στη Μόσχα προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση.

Όσον αφορά στο Σχέδιο Β΄που θα συζητηθεί αυτό όπως εγκρίθηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη αφορά στην δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το σενάριο αυτό, προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας «καλής» τράπεζας για εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δεσμεύονται τα αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας - Δημοσίων Υπαλλήλων και Κρατικών Οργανισμών και Τραπεζών σε ύψος 2,8 δισ. ευρώ.

Συνολικά 4,8 δισ. ευρώ. Λείπει όμως ακόμα 1 δισ ευρώ. Συνεπώς η πρόταση είναι να υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων της τάξης του 1-1,5% το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα είναι μεγάλη επιβάρυνση. Ουσιαστικά είναι μέρος των τόκων που εισπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδυνηρότατη πρόταση για «κούρεμα» 10%.

Βάσει νεότερων πληροφοριών ολοκληρώθηκε η νομοτεχνική επεξαργασία του επίμαχου νομοσχεδίου από τη Νομική υπηρεσία.

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου