Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Τα 4 σενάρια του ΑΠΘ για τη συνύπαρξη μετρό-αρχαίων


Την απόσπαση των ευρημάτων και την επανατοποθέτησή τους, στο μεγαλύτερο μέρος τους, μετά την κατασκευή του σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου, προβλέπουν και οι 4 εναλλακτικές προτάσεις στις οποίες κατέληξαν τρεις διαφορετικές ομάδες επιστημόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η παρουσίαση των προτάσεων, έγινε παρουσία της διοίκησης της Αττικό Μετρό, της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, που φάνηκαν να επικροτούν την κοινή θέση για διατήρηση του
μνημείου στο χώρο όπου θα κατασκευαστεί ο σταθμός του μετρό.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε ψευτοδίλημματο το «μετρό ή αρχαία» που είχε τεθεί στην αρχή και ανακοίνωσε ότι την επόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η επιτροπή που έχει συσταθεί από το δήμο για να αξιολογήσει τις προτάσεις και να λάβει την πολιτική απόφαση, ζητώντας παράλληλα από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα να αναπέμψει το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. «Δηλώνω ξεκάθαρα ότι με τίποτα δε θα επιτρέψω τη μόνιμη απομάκρυνση των μνημείων από το χώρο. Υπάρχουν λύσεις και μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
Αιχμές από Τζιτζικώστα
Ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, άφησε αιχμές για όσους μιλούσαν για «μετρό ή αρχαία» (σ.σ. ο γ.γ. Δημοσίων Εργων Σ. Σιμόπουλος), τάχθηκε υπέρ μιας εφαρμόσιμης λύσης που θα συνδυάζει τη συνύπαρξη των αρχαίων με το μετρό, χωρίς καθυστέρηση και εκτίναξη του κόστους του έργου και δεσμεύτηκε ότι «θα συνεργασούμε με το δήμαρχο για την προσφορότερη λύση και για τα αρχαία και για το σταθμό της Βενιζέλου». Πάντως, σημείωσε ότι το θέμα αυτό «είναι ο τελευταίος κρίκος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το έργο, που βρίσκεται στον αέρα».
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, παρουσιάζοντας τις 4 εναλλακτικές προτάσεις, που επεξεργάστηκαν τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής και Ιστορίας - Αρχαιολογίας του ΑΠΘ,  τόνισε ότι όλες έχουν δύο κοινούς παρονομαστές: α) τη συνύπαρξη των ευρημάτων με το σταθμό του μετρό ώστε να αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο και β) την προσωρινή απόσπαση των αρχαίων και την επανατοποθέτησή τους σε βαθμό που ποικίλει από τη μία πρόταση στην άλλη από 70% - 86%.
«Ηταν συνειδητή επιλογή μας να αποφύγουμε την επιλογή μιας πρότασης παρουσιάζοντας 4 διαφορετικές "συλλήψεις" που έχουν μεταξύ τους διαφορετικό κόστος και χρονική επιβάρυνση στην υλοποίησή τους, ώστε να αποφασίσει η Πολιτεία ποια θα υλοποιήσει», σημείωσε.
Οι προτάσεις των Πολιτικών Μηχανικών
Μία πρόταση σε δύο εκδοχές, μια αρχική και μια βελτιωμένη, με διαφορετικό κόστος και χρόνο ολοκλήρωσης παρουσίασε ο εκπρόσωπος της ομάδας των επιστημόνων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μπίκας.
1. Η πρώτη λύση προβλέπει την απόσπαση όλων των αρχαιολογικών ευρημάτων και την επανατοποθέτηση στο -1 επίπεδο του σταθμού (εκεί όπου βρέθηκαν) το 69% εξ αυτών, πλήρως το τετράπυλο και το 84% της Μέσης οδού. Η λύση αυτή προκαλεί τις μικρότερες αλλαγές στο αρχικό σχέδιο κατασκευής του σταθμού, δεν απαιτεί καμία επιπλέον χρονική καθυστέρηση και έχει το μικρότερο κόστος, περίπου στο 0,26% της συνολικής δαπάνης του έργου, δηλαδή 2-2,2 εκατ. ευρώ. Εχει σημαντικό μειονέκτημα ότι δεν περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές ιδέες για τη βελτίωση της εικόνας του χώρου και, λόγω της ύπαρξης ενός ηλεκτρο-μηχανολικού κτίσματος στο χώρο, δεν είναι εύκολα ορατό από τους διερχόμενους το τετράπυλο.
2. Αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια και βελτίωση της προηγούμενης πρότασης, αφού ουσιαστικά καταργεί το κτίσμα που εμποδίζει τη θέαση του τετράπυλου. Με την απομάκρυνη των κλειστών χώρων από το -1 επίπεδο, δημιουργείται μια πλατφόρμα, στην οποία θα κινούνται όσοι εισέρχονται και εξέρχονται από το σταθμό. Προβλέπει την επανατοποθέτηση του 76% των ευρημάτων, εκ των οποίων το 84% της Μέσης οδού και πλήρως το τετράπυλο που πλέον είναι ορατό απ' όλους όσους βρίσκονται στο χώρο. Θα απαιτηθεί τροποποήση της σύμβασης, καθώς χρειάζονται νέες μελέτες, με χρονική καθυστέρηση 9 μηνών (επιπλέον των 31 που απαιτούνται για την κατασκευή του σταθμού) και επιπρόσθετο κόστος που αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ. 
Οι προτάσεις των Αρχιτεκτόνων
Μεγαλύτερη έμφαση στη διατήρηση των ευρημάτων και στη φυσιογνωμία του χώρου, δίνουν οι δύο προτάσεις που επεξεργάστηκαν οι επιστήμονες του τμήματος των Αρχιτεκτόνων, σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους.
3. Πρόκειται για την πρόταση που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες το Τεχνικό Επιμελητήριο Κ. Μακεδονίας, καθώς την επεξεργάστηκε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Νίκος Καλογήρου, ο οποίος σμμετείχε και στις δύο επιστημονικές επιτροπές (ΤΕΕ και ΑΠΘ). Προβλέπει τη συνολική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής και τη δημιουργία μιας «εσωτερικής πλατείας» στο -1 επίπεδο, φτιάχνοντας ουσιαστικά ένα «ζωντανό ανοικτό μουσείο».
Το επιπλέον κόστος της πρότασης αυτής, εκτιμάται στα 5-8 εκατ. ευρώ και ο χρόνος καθυστέρησης του έργου (επιπλέον των 31 μηνών) υπολογίζεται σε 20 μήνες.
4. Η πρόταση που επεξεργάστηκαν αρχιτέκοντες και αρχαιολόγοι και παρουσίασε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, προβλέπει την επανατοποθέτηση σχεδόν του συνόλου των ευρημάτων και επιπλέον εκσκαφές στις άκρες του περιτυπώματος στο σταθμού, ώστε οι κλίμακες ανόδου και καθόδου να μην επηρεάζουν το κεντρικό χώρο στο -1 επίπεδο. Δημιουργείται ουσιαστικά ένα ζωντανό μουσείο, από το οποίο διέρχοντα όσοι χρησιμοποιούν το σταθμό του μετρό, διασχίζοντας τα ευρήματα. Το κόστος τη συγκεκριμένης παρέμβασης δεν έγινε γνωστό, όμως εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου 25 μήνες (επιπλέον των 31 για την κατασκευή του σταθμού).
Ποιοι παραβρέθηκαν
Στην παρουσίαση των προτάσεων του ΑΠΘ, συμμετείχαν πολλοί καθηγητής του πανεπιστημίου, σύσωμη η διοίκηση του δήμου, αποτελούμενη από τον δήμαρχο Γ. Μπουτάρη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Αβραμόπουλο και τους αντιδημάρχους Α. Κουράκη και Θ. Παππά, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χ. Τσίτουρας και ο επκεφαλής του Μετρό Θεσσαλονίκης Γ. Κωνσταντινίδης.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε τόσο από τον Γ. Μυλόπουλο, όσο και από τον Γ. Μπουτάρη, στην παρουσία του ομότιμου καθηγητή και πρώην πρύτανη Μίμη Φατούρου, ο οποίος παρακολούθησε την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο, στο υπόγειο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών του ΑΠΘ (κόκκινο κτίριο).
egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου