Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Οι μετανάστες δέχτηκαν πυρά αντί για μεροκάματο!

Αιματηρή συμπλοκή σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Νέα Μανωλάδα Ηλείας, όταν Έλληνας επιστάτης σε καλλιέργειες φράουλας άνοιξε πυρ με κυνηγετικό όπλο εναντίον αλλοδαπών εργατών γης, τραυματίζοντας τουλάχιστον 24 άτομα. 
Στις 6 το απόγευμα περίπου 200 αλλοδαποί εργαζόμενοι, οι περισσότεροι υπήκοοι Μπαγκλαντές, οι οποίοι διαδήλωναν διεκδικώντας δεδουλευμένα έξι μηνών, συνεπλάκησαν με τρεις
έλληνες επιστάτες. 
Τουλάχιστον ο ένας από τους τρεις επιστάτες πυροβόλησε με κυνηγητικό όπλο εναντίον τους τραυματίζοντας σοβαρά τουλάχιστον 4 και ελαφρά 20 από τους αλλοδαπούς εργαζόμενους. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες τα άτομα που έχουν τραυματιστεί ανέρχονται σε 34.
Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας και σε νοσοκομεία του Πύργου και της Πάτρας.
Οι δράστες, οι οποίοι είναι κάτοικοι της περιοχής και τα στοιχεία τους είναι γνωστά, αναζητούνται από την αστυνομία, ενώ τις πρώτες βραδινές ώρες συνελήφθη τον εργοδότη τους.  Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας.
Αντιδράσεις 
«Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του για τα γεγονότα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου υπενθυμίζει ότι «είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία».
Τονίζει δε πως «είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει ότι το περιστατικό  ακραίας βίας στη Νέα Μανωλάδα πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές άμεσα.
«Από τα μεροκάματα της ντροπής του 2008 φτάσαμε σήμερα στους απλήρωτους εργαζόμενους και στη χρήση όπλων με τον κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, η οποία καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια». 
Το ΚΚΕ, καταδικάζει «τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, επειδή διεκδικούσαν το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους». 
»Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παραπέμπει σε άλλες εποχές και επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Έλληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά», καταλήγει το ΚΚΕ.
egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου