Η τελευταία γραμμή άμυνας της Αθήνας για τις αμυντικές βιομηχανίες
συνίσταται στην τελική πρόταση της κυβέρνησης προς την Κομισιόν, όπως
αυτή καθορίστηκε χθες μετά από διαδοχικές συσκέψεις του υπουργού
Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής
Άμυνας, Φώφη Γεννηματά και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ασημάκη
Παπαγεωργίου. Η κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειες στο να μην
εμφανιστεί ότι βάζει λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία της χώρας,
αποδεχόμενη ωστόσο σημαντικό περιορισμό των δομών και του προσωπικού.Η πρόταση θα περιλαμβάνει τη διάσπαση και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ και την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για τη ΛΑΡΚΟ και αναμένεται να σταλεί στις κοινοτικές αρχές έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με την τρόικα και το δεύτερο τη τάξει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Gere Koopman, ο οποίος είχε συνυπογράψει με τον Ματίας Μορς το e-mail της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όσον αφορά στα ΕΑΣ και στην ΕΛΒΟ, το κυβερνητικό επιχείρημα είναι πως πτώχευση θα σήμαινε μεγαλύτερη ζημιά για το δημόσιο, καθώς θα έπρεπε να γίνουν εισαγωγές για να καλύψουν τις αντίστοιχες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα επιχειρήσει να «πατήσει» στη δυνατότητα που παρέχει η κοινοτική νομοθεσία να παρέχονται επιδοτήσεις όταν πρόκειται για θέματα άμυνας της χώρας. Μετά το διαχωρισμό σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος, το πρώτο θα διατηρηθεί «αναλαμβάνοντας» το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων, ενώ το δεύτερο θα εκκαθαριστεί εν λειτουργία. Η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ θα επιταχυνθεί, αφού πρώτα καταστεί βιώσιμη.
Όσο για την τύχη των εργαζόμενων, αυτή βρίσκεται ακόμη στον αέρα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση ομολογεί πως διαπραγματεύεται την τύχη τους, αλλά δεν είναι γνωστό πόσοι και με ποιο τρόπο θα δουν τελικά την πόρτα της εξόδου,
THEPAPER
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου