Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Της Έλενας Ράπτη : Εκστρατεία για τα παιδιά

Με την ιδιότητα της ελληνίδας βουλευτού, ως μέλος στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο Δίκτυο Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ανέλαβα το συντονισμό της εκστρατείας του Συμβουλίου «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην Ελλάδα.


Με την εντολή αυτή ξεκίνησα άμεσα μια σειρά ενεργειών σε εθνικό επίπεδο με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Πραγματοποίησα συναντήσεις μέσα από τις οποίες έχτισα πολύτιμες συνεργασίες και συμμαχίες, ώστε να γίνουμε περισσότεροι και να μεταδώσουμε το μήνυμα της καμπάνιας με μεγαλύτερη ισχύ. Παράλληλα, κατέθεσα στο ¬Συμβούλιο της Ευρώπης μια σειρά προτάσεων προβολής της εκστρατείας στη χώρα μας με στόχο τη μαζική κινητοποίηση σε εθνικό πλαίσιο. Με την προσωπική μου παρουσία σε κάθε δράση και με τη συμμετοχή παραγόντων της δημόσιας ζωής δημιουργήσαμε τη δυναμική που χρειάζεται αυτός ο στόχος, για να υλοποιηθεί.


Από το Φεβρουάριο του 2013 μέχρι σήμερα, συναντήθηκα διαδοχικά με θεσμικούς και ¬πολιτειακούς παράγοντες. Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για τη στήριξη της καμπάνιας, τον ¬Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος προκειμένου μέσα από τους κόλπους της Εκκλησίας να ενημερωθούν οι ¬πιστοί, τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για να περάσει το μήνυμα στο χώρο της εκπαίδευσης, Περιφερειάρχες και Δημάρχους προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η τοπική ¬κοινωνία, τον ¬Αρχηγό της ¬Ελληνικής ¬Αστυνομίας για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση του φαινομένου, το ¬Συνήγορο του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού, διευθυντές όλων των ¬μεγάλων ¬δημόσιων και ¬ιδιωτικών τηλεοπτικών μέσων για τη δωρεάν ¬προβολή του ¬τηλεοπτικού σποτ «Κίκο και το Χέρι», ¬προέδρους κρατικών φορέων μέριμνας για τα παιδιά, εθελοντικές οργανώσεις, ¬ειδικούς ¬επιστήμονες και ακαδημαϊκούς σε περισσότερες από 50 ξεχωριστές συναντήσεις, όπου ¬υπήρξε εξαιρετική ¬αποδοχή και στήριξη της εθνικής αυτής προσπάθειας.
Επίσης, από τα τέλη Απριλίου 2013 μέχρι σήμερα πραγματοποίησα περισσότερες από 40 ¬εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Επέλεξα να ξεκινήσω από την ¬ελληνική περιφέρεια πραγματοποιώντας δράσεις σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού ¬Εγκλήματος και τον ΣΕΓΑΣ σε ανοιχτές εκδηλώσεις, αθλητικά δρώμενα, ομάδες εθελοντών. ¬Επισκέφτηκα μέχρι σήμερα 14 ¬πόλεις στην Ελλάδα και θα συνεχίσω με πολλές δράσεις τόσο στην περιφέρεια όσο και στην πρωτεύουσα, ώστε να υπάρξει καθολική ενημέρωση.
Παράλληλα, από τις 24.4.2013 έως 24.5.2013 το τηλεοπτικό σποτ «Κίκο και το Χέρι» ¬προβλήθηκε δωρεάν για ένα μήνα ως κοινωνικό μήνυμα, με την έγκριση του Εθνικού ¬Συμβουλίου ¬Ραδιοτηλεόρασης από τους 14 μεγαλύτερους δημόσιους και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς ¬σταθμούς της ¬χώρας. Από την ¬έναρξη της εκστρατείας στη χώρα μου και μέχρι σήμερα έχουν μοιραστεί ¬περισσότερα από 60.000 ¬αντίτυπα από το έντυπο υλικό του Συμβουλίου της Ευρώπης: το ¬παραμύθι «Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ», το ¬έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς, και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές ¬γραμμές ¬βοήθειας». Μέχρι ¬σήμερα ¬συμμετείχα σε 27 τηλεοπτικές εκπομπές ¬υψηλής τηλεθέασης όπου είχα την ¬ευκαιρία να ¬παρουσιάσω τους στόχους της ¬εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» και να αφυπνίσω τις Ελληνίδες και τους Έλληνες τηλεθεατές.
Επίσης, αξιοποιώντας τη βουλευτική μου ιδιότητα πραγματοποίησα 6 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις πιέζοντας για την αναμόρφωση του πλαισίου προστασίας των παιδιών τόσο νομοθετικά όσο και ¬διοικητικά. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησα την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, την ενίσχυση των δομών προστασίας των θυμάτων και την επιμόρφωση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Μη ¬Κερδοσκοπική Οργάνωση ¬«Το ¬Χαμόγελο του Παιδιού» θα ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία «Κέντρου Ημέρας για παιδιά και εφήβους θύματα κακοποίησης/παραμέλησης/ενδοοικογενειακής βίας» στην ¬Αθήνα.
Στη συνεδρίαση του Δικτύου, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Γενεύη, θα ¬παρουσιάσω στους ¬συναδέλφους μου των άλλων χωρών το ελληνικό πρότυπο της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ¬ΠΕΝΤΕ». Στόχος μου να ¬συνεργαστώ με όλα τα μέλη του Δικτύου σε κοινές δράσεις. Δικός μου αγώνας είναι ο κοινός μας αγώνας για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής ¬κακοποίησης.

parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου