Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ελλάδα χάνει 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο λόγω ΦΠΑ

taxeseuroΣημαντικές είναι απώλειες των εσόδων της Ελλάδα στον τομέα του ΦΠΑ, η οποία κατέχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ. Στα 39,8 δισ. ευρώ εκτιμώνται αθροιστικά οι απώλειες εσόδων την περίοδο 2008-2012 στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ οι απώλειες σε έσοδα ΦΑΠ για την Ελλάδα ανήλθαν στα 9,7 δισ. ευρώ, ή 4,7% του ΑΕΠ, το 2011.
Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη και τη δεύτερη
χειρότερη στο σύνολο της Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία. Στα 193 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ ανέρχονται οι συνολικές απώλειες το ίδιο έτος στην Ε.Ε. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2008 οι απώλειες εσόδων ΦΠΑ στην Ελλάδα ήταν ίσες με το 3% του ΑΕΠ (7,0 δισ. ευρώ), το 2009 με το 3,5% (8,1 δισ.), το 2010 έφτασαν το 3,3% (7,3 δισ.) και το 2011 εκτοξεύτηκαν στο 4,7%.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΕ, θα έπρεπε να έχει το 2011 έσοδα ύψους 24,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ και τελικά εισπράχθηκαν 15 δισ. ευρώ. Εκτιμάται πως οι απώλειες του 2012 ανέρχονται σε 7,7 δισ. ευρώ.
Μελέτη της Κομισιόν, που γνωστοποιήθηκε πριν δημοσιευθεί στα κράτη-μέλη, περιέχει αποκαλυπτικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν το οξύτατο πρόβλημα ορισμένων χωρών, κυρίως της Ελλάδας, στη συλλογή του ΦΠΑ.
Οπως προκύπτει από τη μελέτη, που βασίζεται σε στοιχεία μέχρι και το 2011, με την εμφάνιση της κρίσης το 2008 η κατάσταση στη χώρα μας επιδεινώθηκε ραγδαία. Παρά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, τα έσοδα κατέρρευσαν και αυτό ως αποτέλεσμα της ισχυρής συρρίκνωσης της οικονομίας.

Σε απόλυτους αριθμούς, τις υψηλότερες απώλειες από τα έσοδα του ΦΠΑ το 2011, κατέγραψαν η Ιταλία (36 δισ. ευρώ), η Γαλλία (32 δισ. ευρώ), η Γερμανία (26,9 δισ. ευρώ) και η Μ. Βρετανία (19 δισ. ευρώ).
Ωστόσο, σε ποσοστό του ΑΕΠ, τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ το 2011 κατέγραψαν η Ρουμανία, (10 δισ. ευρώ), η Ελλάδα (9,7 δισ. ευρώ ή 4,7% του ΑΕΠ), η Λιθουανία (4,4 δισ. ευρώ) και η Λετονία (0,9 δισ. ευρώ).
Σημειώνεται, επίσης, ότι μεταξύ 2000- 2011, οι απώλειες από τα έσοδα ΦΠΑ στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν, κατά μέσο όρο, στο 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2011 στο 4,7% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, από το 2008 και μετά, παρατηρείται ανοδική τάση στις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ σε πολλά κράτη- μέλη και κυρίως στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Λετονία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία. Παράλληλα, εκτιμάται ότι από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά, οι απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ στην ΕΕ, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στην ΕΕ κατά 5%.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι απώλειες από τον ΦΠΑ δεν σχετίζονται μόνο με την απάτη, αλλά και με άλλα ζητήματα όπως πτωχεύσεις, στατιστικά λάθη, καθυστερήσεις πληρωμών, κ.α. Ως εκ τούτου, τονίζει η Επιτροπή, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, πρέπει να υπάρξει πολύπλευρη προσέγγιση.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η πιο σημαντική απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ δεν οφείλεται, στη μη συμμόρφωση, αλλά στις πολιτικές επιλογές που έχουν οδηγήσει σε πολλαπλούς συντελεστές και απαλλαγές στα εθνικά φορολογικά συστήματα. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνει και την πάγια θέση της Επιτροπής ότι τα κράτη- μέλη θα πρέπει να διευρύνουν τη φορολογική τους βάση, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των φορολογικών τους συστημάτων. Αυτό όχι μόνο θα οδηγήσει σε σημαντικές νέες πηγές εσόδων, αλλά θα δημιουργήσει απλούστερα συστήματα φορολογίας για τις επιχειρήσεις, διευκολύνοντας την μεγαλύτερη
συμμόρφωση, τονίζει η Επιτροπή.pinakasgfpa

thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου