Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Του Στέλιου Αγγελούδη : Προορισμός κρουαζιέρας το λιμάνι Θεσσαλονίκης


Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν από τους βασικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες της Βόρειας Ελλάδας, ένα σύνολο υποδομών που εξυπηρετεί το εμπόριο όχι μόνο της Μακεδονίας αλλά και των γειτονικών χωρών, αναδεικνύοντας τον γεωστρατηγικό του ρόλο. Εκτός όμως από τα φορτία, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό για την ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης.Βασικός στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση της διακίνησης επιβατών κρουαζιέρας. Οι πρώτες προωθητικές ενέργειες
ξεκίνησαν στα τέλη του 2010 και ήδη υπάρχουν αρκετά θετικά αποτελέσματα. Το 2013 αναμένεται να κλείσει με περίπου 20 προσεγγίσεις, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι φέτος τα κρουαζιερόπλοια ήταν μεγαλύτερου μεγέθους με αποτέλεσμα να αναμένεται διπλασιασμός της διακίνησης επιβατών σε σχέση με το 2012.
Το 2013 επίσης, η Θεσσαλονίκη είχε την χαρά να φιλοξενήσει έπειτα από πολλά χρόνια ένα κρουαζιερόπλοιο μεγάλου μεγέθους. Στις 23 Σεπτεμβρίου έδεσε στο λιμάνι το κρουαζιερόπλοιο Costa Pacifica το οποίο μετέφερε περίπου 5.000 επιβάτες και μέλη πληρώματος. Επιπρόσθετα η φετινή χρονιά παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα ότι οι περισσότερες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων θα πραγματοποιηθούν το διάστημα Σεπτέμβριος-Νοέμβριος κάτι που θα δώσει ανάσες στην αγορά της πόλης, σε μία «νεκρή» τουριστικά περίοδο. Τέλος, το 2013 το κρουαζιερόπλοιο AIDA AURA πραγματοποίησε συνολικά πέντε διανυκτερεύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Το 2014 αναμένεται να είναι μία δύσκολη χρονιά για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα καθώς οι πρώτες ενδείξεις από τις εταιρείες δείχνουν ότι αρκετά κρουαζιερόπλοια θα φύγουν από τη Μεσόγειο με προορισμό την αγορά της Ασίας η οποία παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές. Παρόλ’ αυτά το 2014 αναμένεται να είναι ακόμη καλύτερη χρονιά για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η νέα σαιζόν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς καθώς οι πρώτες προσεγγίσεις είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο. Το AIDA AURA θα συνεχίσει και την επόμενη χρονιά τις διανυκτερεύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (πέντε συνολικά), ενώ θα υπάρξουν προσεγγίσεις και από κρουαζιερόπλοια εταιρειών που είχαν αρκετά χρόνια να εμφανιστούν στην Θεσσαλονίκη, όπως η Holland America Lines και η MSC Cruises.
Η ΟΛΘ Α.Ε. καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να προωθήσει το λιμάνι και την πόλη της Θεσσαλονίκης ως προορισμό κρουαζιέρας. Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι συλλογική. Η συνεργασία ανάμεσα στους φορείς είναι καθοριστικής σημασίας και ο κάθε φορέας θα πρέπει να συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στο να καταστεί η πόλη μας ελκυστικός προορισμός για τα κρουαζιερόπλοια.
*Ο κ. Αγγελούδης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Α.Ε.

karfitsa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου