Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Τριτοκοσμικές καταστάσεις εκτυλίσσονται καθημερινά στα νοσοκομεία της χώρας

Το «έλα να δεις» γίνεται καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, τα απαρχαιωμένα μηχανήματα και, φυσικά, η ατελείωτη λίστα αναμονής είναι μερικά από τα χιλιάδες μελανά σημεία.
Tα ράντζα κάνουν παρέλαση στους διαδρόμους, ενώ τα λουκέτα στα μικρά νοσοκομεία δίνουν και παίρνουν. Στις δε ψυχιατρικές κλινικές γίνεται το αδιαχώρητο. Συνάνθρωποί μας οδηγούνται σταδιακά στην τρέλα, με αποτέλεσμα τα

περιστατικά να χτυπούν… κόκκινο. Η τρόικα επιμένει στο κλείσιμο των περισσοτέρων έως το 2015. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την περίθαλψη προ μνημονίου ήταν κατά 50% μεγαλύτερες από σήμερα. Ο ΕΟΠΥΥ έχει κηρύξει από το 2011 άτυπη στάση πληρωμών για τα νοσήλια. Στα νησιά και τα νοσοκομεία της περιφέρειας, η κατάσταση είναι ακόμα πιο απελπιστική, με τους ασθενείς να μεταφέρονται στην Αθήνα για να λάβουν και την πιο απλή θεραπεία.
«Μία νοσηλεύτρια αντιστοιχεί σε 15 με 20 ασθενείς», αναφέρουν στο «Καρφί» γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». Το Χειρουργικό και το Παθολογικό Τμήμα έχουν τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Χειρουργικής δεν έχουν καλύτερη τύχη. Στο Θριάσιο Νοσοκομείο φωνάζουν για ενίσχυση ιατρικού αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο διοικητής του νοσοκομείου, Άγγελος Λιόσης, τονίζει την ανάγκη για πρωτοβάθμια περίθαλψη ώστε να λειτουργεί εύρυθμα το νοσοκομείο. Ειδικευόμενος ακτινολόγος στο «Γ. Γεννηματάς» καταγγέλλει ότι «σε γενική εφημερία αντιστοιχούν μόλις 3 τραυματιοφορείς για όλο το νοσοκομείο!» Στο Τζάνειο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Δημήτρης Σιδέρης, τονίζει τις ελλείψεις στο διοικητικό και νοσηλευτικό τμήμα: «Φοβόμαστε τη δεύτερη φάση διαθεσιμότητας. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και εμείς είμαστε περιτριγυρισμένοι από φτωχό κόσμο». Από την άλλη, ειδικευμένη γιατρός στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δαφνί» καταγγέλλει ότι «εφημερία πραγματοποιήθηκε με 75 ράντζα». Σύμφωνα με τους γιατρούς του «Γ. Γεννηματάς», η ΜΕΘ λειτουργεί με 20 κρεβάτια λιγότερα. «Δεν υπάρχουν κρεβάτια, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλες κλινικές», λέει ανήσυχος ο ειδικευόμενος ακτινολόγος. Οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά μαστίζουν το Αιματολογικό, το Βιοχημικό και το Μικροβιολογικό Τμήμα. Στον τομέα της ακτινοδιαγνωστικής, υπάρχει έλλειψη σε ακριβά αναλώσιμα, όπως ο αγγειογράφος. Ελλείψεις σε καθετήρες (stents), που είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, είναι αισθητές. «Άλλα υλικά ζητάμε και άλλα μας φέρνουν. Στη λίστα με τα ιατρικά υλικά φιγουράρουν τα φθηνότερα και συγχρόνως ακατάλληλα, που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του ασθενή. Τα μηχανήματα δεν αντικαθίστανται. Τα καινούργια σαπίζουν στις αποθήκες και παραμένουν αχρησιμοποίητα. Δεν έχουμε καν το προσωπικό να τα λειτουργήσει. Τα μεγάλα νοσοκομεία παρέχουν τριτοβάθμια περίθαλψη, ενώ υστερούν σε πρωτοβάθμια. Εκεί, όμως, υπάρχει μεγάλος όγκος περιστατικών που δεν εξυπηρετούνται έγκαιρα», καταλήγει ο ειδικευόμενος γιατρός.
 
Στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα» αυξάνονται οι ασθενείς με ψυχολογικά προβλήματα. Ανασφάλιστοι, που δεν έχουν να πληρώσουν εξετάσεις με κόστος έως και 2.000 ευρώ, απελπίζονται και τρελαίνονται.
 
Η κούραση οδηγεί σε λανθασμένες διαγνώσεις
Οι γιατροί δεν παίρνουν ρεπό, λόγω ελλείψεων προσωπικού, κλείνοντας 24ωρα στα νοσοκομεία! Μειώνεται η απόδοσή τους και οδηγούνται σε λανθασμένες διαγνώσεις. Τις εφημερίες τις κάνουν οι ειδικευόμενοι. Δεν έχουν όμως ακόμη την κατάρτιση να διαχειριστούν ένα δύσκολο περιστατικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός 60χρονου ασθενή, ο οποίος έχασε πριν από δύο μήνες τη ζωή του από λανθασμένη διάγνωση! Μεταφέρθηκε από ιδιωτική κλινική στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου ο ειδικευόμενος γιατρός τον ανέλαβε επιλέγοντας να προβεί σε διάγνωση. Αποτέλεσμα, ο ασθενής να βρει τραγικό θάνατο στον αξονικό τομογράφο.
 
Μετά τα λουκέτα… το χάος
«Όχι» στο κλείσιμο των νοσοκομείων λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). «Το σχέδιο της κυβέρνησης στοχεύει στα μικρότερα νοσοκομεία, που κλείνουν το ένα μετά το άλλο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο τα μεγάλα νοσοκομειακά ιδρύματα», λέει στο «Καρφί» ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Γιάννης Λαζαρίδης. Λουκέτο έχει μπει ήδη σε έξι νοσοκομεία της Αττικής, ενώ το μνημόνιο προβλέπει να κλείσουν συνολικά 750 νοσοκομειακά τμήματα σε όλη τη χώρα. «Μεγάλο μέρος του προσωπικού τίθεται σε διαθεσιμότητα, με 1.650 εργαζομένους να μετακινούνται. Το Νοσοκομείο Πατησίων και η Πολυκλινική έκλεισαν. Το Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο “Η Αγία Ελένη” μετατρέπεται σε ίδρυμα για χρονίως πάσχοντες. Το “Αμαλία Φλέμινγκ” συρρικνώθηκε, ενώ πολλοί εργαζόμενοι του ΙΚΑ τίθενται σε διαθεσιμότητα», τονίζει ο κ. Λαζαρίδης. «Πέραν της κινητικότητας, το μείζον ζήτημα είναι ότι χάνονται κρεβάτια από τα δημόσια νοσοκομεία. Το σχέδιο του υπουργού Υγείας προβλέπει 5.000 λιγότερα! Συγκεκριμένα, από τα 37.000 σε όλη τη χώρα, θα μείνουν τώρα μόνο 32.000 κρεβάτια. Στο Αττικό Νοσοκομείο, τα ράντζα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά. Εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχει καμία ασφάλεια για τους ασθενείς», καταλήγει ο κ. Λαζαρίδης.


karfi
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου