Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Μακεδονία για την έξοδο από την κρίση

Πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση μιας πρότασης για την ταχύτερη έξοδο της Κεντρικής Μακεδονίας από την κρίση αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, με στόχο να επαναφέρει τη συζήτηση στην ουσία της πολιτικής, ενόψει και των περιφερειακών, δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών που θα γίνουν το Μάιο του 2014.
Σε πρώτη φάση θα συγκροτηθεί Οργανωτική Επιτροπή, με τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπων φορέων και
επιστημόνων, θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις διαλόγου και στις αρχές του 2014 αναμένεται να είναι έτοιμα τα συμπεράσματα. Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής και όλης αυτής της προσπάθειας θα είναι ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.
Ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, Χρόνης Μακρίδης, ο υπεύθυνος οργανωτικής πολιτικής, Χρήστος Παπαστεργίου, και ο κ. Μαγκριώτης έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Μακρίδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που θα έχει προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη. Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει για την επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο. Να φύγουμε από την αντιπαράθεση Μνημόνιο-αντιμνημόνιο, κάθε κόμμα να διατυπώσει την πρόταση εξόδου από την κρίση και να φανεί ποιο έχει την καλύτερη, επισήμανε. Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι οι εξαγωγές, οι υποδομές, η καινοτομία και ο τουρισμός, στα οποία μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξή της.
Σε ερώτηση για το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει των εκλογών του Μαΐου, οι Χρ. Μακρίδης και Χρ. Παπαστεργίου υπενθύμισαν ότι στις προηγούμενες εκλογές είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος, όμως, διέρρηξε τις σχέσεις του με το κόμμα. Τις επόμενες μέρες θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ Φώτης Χατζημιχάλης και θα συζητηθεί η σχέση της παράταξης του Μ. Μπόλαρη με το ΠΑΣΟΚ. "Ούτε αυθεντίες υπάρχουν και αφήνουμε πίσω τον κυβερνητισμό. Τα πρόσωπα που θα στηρίξουμε θα προκύψουν από διαβούλευση και συνεργασία με άλλα κόμματα. Τίποτε δεν είναι δεδομένο και θα αρχίσουμε από μηδενική βάση", είπε ο κ. Μακρίδης.
Σε ερώτηση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο κ. Μακρίδης απάντησε: "Με την εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη έγινε μια μεγάλη αλλαγή. Έφερε άλλον αέρα στην πόλη. Στηρίξαμε την παράταξη του κ. Μπουτάρη και δεν το έχουμε μετανιώσει. Είμαστε σε διάλογο με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για την πορεία προς τις εκλογές".
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποστήριξης κοινών υποψηφίων περιφερειαρχών ή δημάρχων από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ο κ. Μακρίδης, υπογράμμισε: "Το ότι είμαστε μαζί με τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι έχουμε απομακρυνθεί από τις ιδεολογικές αρχές μας. Προτεραιότητά μας είναι η προοδευτική και όχι η συντηρητική πρόταση". "Θα στηρίξουμε κινήσεις και όχι πρόσωπα", πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου.
Σε ανεπίσημη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο κ. Μαγκριώτης απάντησε και σε ερώτηση για την πρόταση που γίνεται από στελέχη του κόμματος να είναι ο ίδιος υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στις προσεχείς εκλογές. "Δεν είναι στις προθέσεις μου. Δεν το σκέφτομαι. Η στάση μου είναι αρνητική", είπε.
Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε, επίσης, στην εκδήλωση διαλόγου για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που οργάνωσε η πρωτοβουλία "Μας Αφορά", και στην οποία τοποθετήθηκαν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Νίκος Παπαδάκης. Εκεί ο κ. Μαγκριώτης τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Πρότεινε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη και να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την υπό όρους παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες. Σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συμφωνεί με την παραχώρηση χρήσεων σε ιδιώτες, αφού ληφθεί υπόψη η γεωστρατηγική σημασία του.
Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή ο κ. Μακρίδης ζήτησε τη συνεργασία κομμάτων και φορέων για την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος, χωρίς λαϊκισμούς και μικροκομματικές λογικές. Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρώτο είχε αναλάβει πρωτοβουλίες κατά του φασισμού και του νεοναζισμού. Στη Θεσσαλονίκη είχαν γίνει εκδηλώσεις στις 9 Φεβρουαρίου και την 1η Ιουνίου. Στη δεύτερη είχαν μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου