Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Όσο-οσο ξεπουλούν τα σπίτια τους οι έλληνες

Πλήρως απαξιωμένη είναι πλέον η ακίνητη περιουσία σχεδόν όλων των Ελλήνων. Εκείνοι που απέκτησαν μετά βασάνων και κόπων ένα σπιτάκι, ένα κεραμίδι για να βάλουν πάνω απ’ το κεφάλι τους, που λέει και ο σοφός λαός, πληρώνουν και ξαναπληρώνουν χαράτσια και φόρους, ενώ βλέπουν την εμπορική αξία του ακινήτου τους να κατρακυλάει ασταμάτητα.


Η κρίση και η οικονομική δυσπραγία οδηγούν τους Έλληνες στο να πωλήσουν μπιρ παρά την ακίνητη περιουσία τους. Σπίτια και οικόπεδα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές σε όλη τη χώρα, πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες αντικειμενικές αξίες, που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Μάλιστα είναι τόσο τραγική η κατάσταση στην κτηματαγορά, που πωλούνται κατοικίες και στα 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με αποτέλεσμα πολλά διαμερίσματα 40 και 50 τ.μ. να δίνονται με αντίτιμο μόλις 10.000 ευρώ. Και πάλι όμως η ζήτηση είναι ελάχιστη. Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους για κλειστά διαμερίσματα ή επαγγελματικούς χώρους και στην ουσία τα βγάζουν στο σφυρί. Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν κυρίως παλαιά διαμερίσματα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε περιοχές χαμηλής ζήτησης, όπου είναι πιο δύσκολο να βρεθεί αγοραστής ή και ενοικιαστής.
 
ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟ ΕΝΑ ΔΩΡΟ!
Όσο-όσο ξεπουλάνε οι κατασκευαστές τα απούλητα διαμερίσματα. Δίνουν ακόμα το ένα διαμέρισμα «δώρο» όταν ο πελάτης αγοράσει από τρία διαμερίσματα και πάνω. Με απίστευτες προσφορές, που φτάνουν ακόμη και στο σημείο να δίνονται σχεδόν δωρεάν διαμερίσματα σε περίπτωση που αγοραστούν «πακέτο» τρία ή τέσσερα σπίτια, προσπαθούν οι εργολάβοι να «ξεστοκάρουν» και να γλιτώσουν το λουκέτο. Με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων να πλησιάζει και να αφορά πλέον και όλα τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, πουλάνε με τιμές ακόμη και κάτω του κόστους, αρκεί να ξεφορτωθούν σπίτια για τα οποία θα κληθούν με το νέο νόμο να πληρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες ευρώ. Έχουν φτάσει στο σημείο να δελεάζουν τους λιγοστούς πλέον πελάτες δίνοντας μαζί διαμερίσματα ή μεζονέτες σε εξευτελιστικές τιμές. Αν δηλαδή κάποιος ή κάποιοι αγοράσουν μαζί ένα συγκρότημα κατοικιών, η μία από αυτές δίνεται σε τιμή πολύ κάτω του κόστος και ουσιαστικά «χαρίζεται».
Ο sales director της IONIOS FINANCIAL, κ. Βαγγέλης Τζήλιος, αποτυπώνει στο «Καρφί» τη ζοφερή πραγματικότητα της κτηματαγοράς στις περιοχές της Αττικής. «Σε όλη την Αττική οι τιμές των ακινήτων γνωρίζουν πτωτική πορεία, με αποκορύφωμα τα δυτικά προάστια του νομού, όπου εκεί τα ακίνητα πωλούνται για ένα κομμάτι ψωμί. Οι αγοραστές είναι πολύ περιορισμένοι. Όποιος έχει μετρητά ή έχει τη δυνατότητα να πάρει δάνειο κοιτάζει να ρίξει την τιμή όσο πιο χαμηλά γίνεται. Στην Ελλάδα του 2013 επικρατεί πια ο νόμος του αγοραστή και όχι του πωλητή, και ειδικά σε περιπτώσεις που τον πωλητή τον κουμαντάρουν τα χρέη του, είτε προς το Δημόσιο είτε προς τις τράπεζες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τζήλιος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΤΩΣΗ 40%
Κοντά στην αντικειμενική αξία τους πωλούνται τα διαμερίσματα στη συμπρωτεύουσα. Η πτώση των τιμών των ακινήτων έχει φθάσει στο 40% κατά μέσο όρο, από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Οι τιμές έχουν καταρρεύσει σε πολλές περιοχές, ενώ και το μέλλον, με την εφαρμογή του φόρου κατοχής, δηλαδή της φορολόγησης και των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, διαγράφεται δυσοίωνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μικρότερης αξίας ακίνητα, όπως επισημαίνουν οι μεσίτες, δεν έχουν υποστεί τόσο μεγάλες μειώσεις. Αντιθέτως, τα ακίνητα μεγάλης αξίας, σε περιοχές όπως Παλιά Παραλία και Πανόραμα, καταγράφουν μειώσεις που φτάνουν μέχρι και το 60% από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Σε πολλές περιπτώσεις το ακριβό ακίνητο, της τάξης των 10.000 ευρώ το τετραγωνικό, πλέον, πωλείται ως προς 4.500 ευρώ! Γεγονός είναι πως οι Έλληνες πελάτες δεν έχουν την αγοραστική ικανότητα να προχωρήσουν σε συναλλαγές, ενώ οι ξένοι περιμένουν μήπως πέσουν κι άλλο οι τιμές των ακινήτων. Με τις επικείμενες νέες μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις, που από το επόμενο έτος περιμένουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι μεσίτες μόνο αισιόδοξα δε βλέπουν την εξέλιξη της κατάστασης.
 
ΚΡΗΤΗ: ΠΩΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ!
Σείεται η αγορά ακινήτων και στην Κρήτη. Η οικονομική ύφεση έχει σχεδόν εκμηδενίσει τις αγοραπωλησίες. Η κατάσταση στον τομέα της κτηματαγοράς είναι τόσο διαλυμένη, που οι παράγοντες του κλάδου προβλέπουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάταξη για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες πολλαπλασιάζονται συνεχώς τα περιστατικά επιχειρηματιών στο νησί που στην κυριολεξία «σκοτώνουν» τα ακίνητά τους προκειμένου να αποκτήσουν ρευστό και να γλιτώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Όσοι, ειδικά επιχειρηματίες, είχαν καταφέρει να κάνουν δεύτερο και τρίτο σπίτι στη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας και προ κρίσης, σήμερα… σέρνονται να τα ξεπουλήσουν λόγω των υπέρογκων χρεών που έχουν συσσωρεύσει στις τράπεζες. Μια άλλη δραματική παράμετρος είναι τα επίσης πολλά περιστατικά επιχειρηματιών, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών, που αναγκάζονται, λόγω του μεγάλου τραπεζικού δανεισμού, να πωλούν ακόμα και την πρώτη τους κατοικία, προκειμένου να γλιτώσουν τη φυλακή.
 
ΠΑΤΡΑ: ΣΤΑ… ΤΑΡΤΑΡΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Σε απελπιστική κατάσταση και οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Αχαΐας, οι οποίοι έχουν φθάσει στο σημείο να ξεπουλούν την περιουσία τους, αδυνατώντας να καλύψουν τη δυσβάσταχτη φορολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει κοντά στον Καστελόκαμπο! Το 2008 πωλούσαν ένα οικόπεδο 250 τετραγωνικών μέτρων προς 200.000 ευρώ! Σήμερα το ίδιο οικόπεδο πωλείται προς 80.000 ευρώ και παρόλα αυτά παραμένει στα αζήτητα.
 
 
ΑΡΑΧΟΒΑ: ΣΑΛΕ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
 
Στο σφυρί και τα σαλέ της Αράχοβας, όπου οι τιμές κατηφορίζουν πιο γρήγορα ακόμη και από τους σκιέρ! Όπως λένε κτηματομεσίτες και κατασκευαστές που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή της Αράχοβας τη χρυσή περίοδο, από το 2000 περίπου και για μια δεκαετία, παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα σπίτια ήταν για περιορισμένη χρήση, το πολύ ένα με δύο μήνες γύρω στα Χριστούγεννα, εν τούτοις η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή. Οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη, ξεπερνώντας στις πιο ακραίες περιπτώσεις τα 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για ένα στρέμμα γης δίνονταν ακόμη και 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, από το 2010 μέχρι σήμερα καταγράφεται υποχώρηση των τιμών πάνω από 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νεόδμητα σπίτια στην περιοχή πλέον πωλούνται ακόμη και κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ. έως 3.000 ευρώ/τ.μ. για τα πολύ ακριβά, ενώ υπάρχουν μεταχειρισμένες κατοικίες που προσφέρονται με 740 ευρώ ανά τετραγωνικό!
 
 
ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ραγδαία αλλαγή σημειώνεται και στο περιθώριο δανεισμού, αλλά και στο ποσό που δανείζει πλέον έναν υποψήφιο αγοραστή η εκάστοτε τράπεζα. Σύμφωνα με όσα λέει στο «Καρφί» ο κ. Τζήλιος, «το 2009 ένας υποψήφιος αγοραστής μπορούσε να λάβει δάνειο από την τράπεζα έως και το 100% της αξίας του ακινήτου. Σήμερα, εν μέσω κρίσης, καμία τράπεζα δεν δανείζει το 100% της αξίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις δίνει το 60 με 70% και το υπόλοιπο ποσό το βάζει ο αγοραστής από την τσέπη του. Όσον αφορά στα επιτόκια, είναι πολύ καλά για την αγορά του στεγαστικού δανείου. Ένα μέσο επιτόκιο είναι αυτή τη στιγμή στο 4,2%. Τη μεγαλύτερη ζημιά, πάντως, δεν την έχουν πάθει όσοι θέλουν να πουλήσουν μόνο, αλλά και όσοι αγόρασαν σε υπέρογκη τιμή ένα ακίνητο και δανείστηκαν το αντίστοιχο ποσό από την τράπεζα. Αυτή τη στιγμή έχει υποδιπλασιαστεί η αξία του ακινήτου τους αλλά εξακολουθούν να χρωστούν στην τράπεζα το αρχικό ποσό που έλαβαν για την αγορά του».
 
 
Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο      2009   2013
Παλαιό Φάληρο      3.500ευρώ    2.500ευρώ
Μοσχάτο       2.610ευρώ    1.750ευρώ
Καλλιθέα      2.500ευρώ    1.400ευρώ
Πειραϊκή       2.800ευρώ    1.650ευρώ
Κερατσίνι     2.000ευρώ    1.100ευρώ
Αγία Παρασκευή    3.500ευρώ    2.200ευρώ
Χαλάνδρι      3.500ευρώ    2.000ευρώ
 
 
 
ΜΥΚΟΝΟΣ: ΧΑΡΙΣΜΑ ΜΙΑ ΜΕΖΟΝΕΤΑ!
 
Ούτε το νησί των ανέμων γλίτωσε από τον Εγκέλαδο της κρίσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ιδιοκτήτης μεζονετών στη Μύκονο πωλούσε πριν από την κρίση τις τέσσερις από αυτές έναντι 450.000 ευρώ έκαστη –συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ–, ενώ για μία μεγαλύτερη στο ίδιο συγκρότημα ζητούσε 600.000 ευρώ. Αν βρισκόταν κάποιος σήμερα να αγοράσει «πακέτο» ολόκληρο το συγκρότημα, δεν θα έδινε 2,4 εκατ. ευρώ, αλλά κάτω από 2 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα του χαριζόταν η μία από τις μικρές μεζονέτες.
 
Των Μαρίας Καστρινάκη, Χριστίνας Σεμερτζάκη


karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου