Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών του Γενικού Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Κορασίδη : θέμα της Τήρησης Βιβλίων Εσόδων και Εξόδων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο έγινε αποδέκτης του αρχικού προβληματισμού των αγροτών ολόκληρης της χώρας σχετικά με την εφαρμογή του φορολογικού νόμου και τις αλλαγές στο σύστημα τήρησης βιβλίων και στοιχείων από 1.1.2014.
Στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν την εμπειρία, τα ερωτήματα και
το προβληματισμό τους για ορισμένα σημεία που απασχολούν τους αγρότες σε ότι αφορά στον τρόπο εφαρμογής της πρωτόγνωρης, για αυτούς, διαδικασίας, στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τους δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις και απαντήσεις.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, τόσο από τον κ. Κορασίδη, όσο και από τον κ. Θεοχάρη, σκοπός των αλλαγών που προωθούνται είναι η επέκταση (δεδομένου ότι πολλοί αγρότες τηρούν ήδη βιβλία εσόδων-εξόδων στις εκμεταλλεύσεις τους) και η βελτίωση του συστήματος, όπως και η απλοποίηση των διαδικασιών και η επίλυση προβλημάτων, ώστε να «βγει κερδισμένη η γεωργία και οι ίδιοι οι αγρότες», όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης.

Ειδικότερα τονίστηκε η ανάγκη για εγκυρότερη και αμεσότερη ενημέρωση των αγροτών, κατεγράφησαν ασάφειες, προτάσεις βελτίωσης, οικονομικά ζητήματα, υποχρεώσεις των αγροτών, που άπτονται και θεμάτων για την απόσβεση των παγίων, την προσμέτρηση του κόστους εργασίας, αλλά και πώς θα αντιμετωπίζονται τα θέματα ετεροεπαγγελματιών και των συνταξιούχων του ΟΓΑ.

Στη σύσκεψη καθορίστηκε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών στο οποίο προβλέπεται, στο τέλος της εβδομάδας η έκδοση λεπτομερούς εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών που θα προβλέπει πέραν των άλλων και νέα προθεσμία μέχρι 20 Φεβρουαρίου για την αίτηση ένταξης των αγροτών στο νέο καθεστώς από τους αγρότες και επιπλέον νέα συνάντηση πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα, όπου με βάση νέα δεδομένα, απορίες και προβλήματα που θα προκύψουν να υπάρξουν συμπληρωματικές οδηγίες και εγκύκλιοι από το υπουργείο οικονομικών, ώστε να γίνει ομαλά η εφαρμογή του νέου καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου