Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Α Θεσσαλονίκης :Ανακοίνωση για ΝΕΡΙΤ


1. Πέρασαν έξι μήνες από τότε που η Θεσσαλονίκη, η ελληνική περιφέρεια και η Ελλάδα, συνολικά, στερήθηκαν της φωνής ενός ραδιοτηλεοπτικού φορέα δημόσιου χαρακτήρα, (της ΕΡΤ3), που απέλαβε της εμπιστοσύνης  και της επιδοκιμασίας του συνόλου του ελληνικού χώρου αλλά και του ελληνισμού της διασποράς. Η απουσία ενός ραδιοτηλεοπτικού μέσου ενημέρωσης που θα εκπέμπει από το δεύτερο αστικό κέντρο της χώρας, τη
Θεσσαλονίκη, και θα αξιοποιεί τις δυνάμεις της περιφέρειας είναι περισσότερο από εμφανής.
2. Σε μια εποχή που οι τοπικές και οι περιφερειακές προσπάθειες αποτελούν καταλυτικό στοιχείο για την έξοδο της χώρας από την βαθιά κρίση στην οποία έχει περιέλθει, το επικοινωνιακό αυτό έλλειμμα υπονομεύει ό,τι με πολύ κόπο και θυσία επιχειρείται να αναδομηθεί. Η ελληνική περιφέρεια πρέπει να υποβοηθηθεί ώστε να συγκροτηθούν και να αναπτυχθούν αναπτυξιακές και πολιτισμικές δυνάμεις που θα κρατήσουν τη χώρα ζωντανή οικονομικά και πνευματικά. Αυτό προϋποθέτει επαφή και επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων, προβολή των επιτευγμάτων. Προϋποθέτει ακόμη μια επίμονη προσπάθεια δημόσιου διαλόγου για τη διαμόρφωση ενός νέου αξιακού συστήματος, το οποίο στερείται η χώρα και το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη.
3. 'Έχουμε τονίσει ξανά σε προηγούμενη ανακοίνωση ότι ένας ραδιοτηλεοπτικός φορέας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και οργανωμένος  με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα, είναι απολύτως αναγκαίος. Το πρόσφατο παρελθόν απέδειξε πως υπάρχει ένα αξιόλογο δημοσιογραφικό και τεχνικό προσωπικό καθώς και η απαραίτητη τεχνογνωσία για να πετύχει μια τέτοια προσπάθεια που θα ικανοποιήσει τις παραπάνω αναγκαιότητες.

4. Έξι μήνες μετά, παρά τις αρχικές υποσχέσεις, το μόνο που παρατηρούμε είναι η εγκατάλειψη κάθε πρωτοβουλίας για να επαναλειτουργήσει δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχη προσπάθεια έχει λάβει σαφή μορφή στην Αθήνα και αυτό το καταγράφουμε απολύτως θετικά. Δεν υπάρχει, όμως, κανένας σοβαρός λόγος που να επιβάλει τη δημιουργία δύο ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στην πρωτεύουσα- όπως με δημόσιες δηλώσεις τους έκαναν σαφές τα αρμοδιότερα, προς τούτο, πρόσωπα). Όταν, μάλιστα, ο ένας εκ των δύο αυτών σταθμών με έδρα την Αθήνα, θα μεταδίδει περιφερειακό πρόγραμμα, η όλη μεθόδευση δεν είναι, απλώς, παράδοξη, αλλά αποτελεί και πρόκληση προς το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας και τον ελληνισμό της διασποράς. Αντιθέτως, η διεθνής πρακτική υποδεικνύει ότι η ανάδειξη των περιφερειακών ζητημάτων γίνεται από ένα δεύτερο ραδιοτηλεοπτικό μέσον που έχει την έδρα του στη δεύτερη πόλη της χώρας και αυτό είναι απολύτως ευνόητο: αυτό που συνθέτει την περιφέρεια είναι εντελώς διαφορετικό από τα στοιχεία που συνθέτουν το κέντρο.
5.- Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ολιγωρία. Καλούμε την κυβέρνηση:
- να προχωρήσει αμέσως στη λειτουργία ενός ραδιοτηλεοπτικού φορέα με πλήρες πρόγραμμα, έδρα και ροή από τη Θεσσαλονίκη.
-την καλούμε επίσης να τροποποιήσει τα σχέδιά της για την τελική μορφή που θα λάβει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός χώρος. Οι προβλέψεις για τη ΝΕΡΙΤ είναι απολύτως έξω από το πνεύμα των κυβερνητικών υποσχέσεων που δόθηκαν. Καθιστούν τη Θεσσαλονίκη ανταποκριτικό γραφείο. Αυτό αποδεικνύει και η πρόσφατη προκήρυξη για ελάχιστο δημοσιογραφικό, τεχνικό και διοικητικό δυναμικό.
-ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που θα πρέπει να λειτουργήσει από αύριο, κιόλας, στη Θεσσαλονίκη να αποτελέσει το πρόπλασμα της τελικής μορφής που θα λάβει η νέα ελληνική ραδιοτηλεόραση. Ένας φορέας με πλήρες πρόγραμμα, έδρα, ροή, εκπομπή και διαμόρφωση του προγράμματος από τη Θεσσαλονίκη. Ένας φορέας ανοικτός σε όλους τους εργαζόμενους και προσανατολισμένος στη μείζονα προσπάθεια που καταβάλλει με πολλές θυσίες ο ελληνικός λαός. Ανοικτός, επίσης, στα νέα ρεύματα, με σεβασμό στην παράδοση, ευαίσθητος στον απανταχού ελληνισμό, δημοκρατικός, προσανατολισμένος στην αγωνιώδη αναπτυξιακή και πολιτισμική προσπάθεια της ελληνικής περιφέρειας, εξωστρεφής, με διάθεση εποικοδομητικής επαφής και διαρκούς διαλόγου με τους γειτονικούς λαούς.
Ως ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης λέμε στον Υπουργό Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, ότι οι διαβεβαιώσεις υλοποίησης του αρχικού σχεδιασμού δεν αρκούν πλέον. Οι πράξεις τον διαψεύδουν. Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό  Π. Καψή να υλοποιήσει το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί για την ΝΕΡΙΤ σε ανώτατο επίπεδο. Αν αυτό δεν γίνει με δημόσια τοποθέτηση τους άμεσα, τους καλούμε να παραιτηθούν.
Η χώρα, η κοινωνία, η περιφέρεια δεν αντέχει και δεν θα ανεχτεί πισωγυρίσματα. Καλούμε τους φορείς της πόλης και τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούμε και να αγωνιστούμε ώστε να γίνουν οι υποσχέσεις, πράξεις.
  Η ολιγωρία θα είναι καταστροφική για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.


Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου