Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Βενιζέλος: Σε έξι μήνες βγαίνουμε από το μνημόνιο

Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για μια θεσμική ευκαιρία να προβάλλουμε ένα άλλο πρόσωπο, αυτό της εικόνας μια κανονικής χώρας μετά την κρίση, υπογραμμίζοντας ότι «το 6μηνο αυτό είναι η επιβεβαίωση της οριστικής εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση, γιατί συμβολίζει την επιτυχία μας, ότι ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο
παρουσιάσαμε πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό αποτελεί ένδειξη αποκατάστασης των δημοσιονομικών ισορροπιών», είπε, προσθέτοντας ότι το πλεόνασμα του 6,5% του ΑΕΠ είναι το καλύτερο διεθνώς, ακόμη κι από αυτό της Σιγκαπούρης.
Στα σχεδιαστικά λάθη του προγράμματος προσαρμογής αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος λέγοντας ότι η αλληλεγγύη υπάρχει, αλλά το κόστος είναι πολύ μεγάλο για την Ελλάδα και κοινωνικά και πολτικά.

Μεϊμαράκης: Να λογοδοτήσει η τρόικα

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης που επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε τη λογοδοσία της τρόικα, αλλά και το γεγονός ότι τα Εθνικά Κοινοβούλια θα ενημερώνονται πλέον για τις κινήσεις αυτές.
Υπογράμμισε δε, πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως ένα αρνητικό σύμβολο για την Ευρώπη, αποδείχθηκε πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν δημιούργησε την κρίση αλλά υφίσταται και στο μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της. «Ίσως γιατί πράγματι υπήρχαν πάρα πολλές παθογένειες που θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί από μας τους ίδιους και η κρίση μας βρήκε σε αδύναμο σημείο.
Αποδέχθηκε πάντως, την ευθύνη του πολιτικού συστήματος, καθώς –όπως είπε- «κινήσεις οι οποίες έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες και να είχαν διορθωθεί οι παθογένειες του συστήματός μας, δεν έγιναν και εκεί είναι η δική μας ευθύνη».

thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου