Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Οι λίστες της Νέας Δημοκρατίας για Ευρώπη - δήμους

Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές εισήλθε η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς αναμένεται να δώσει και το πολιτικό του στίγμα εν όψει αυτών των δύσκολων αναμετρήσεων με την ομιλία του την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ηδη ο αυτοδιοικητικός φάκελος είναι σε ποσοστό 95% έτοιμος, με μόνες σοβαρές εκκρεμότητες τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και την περιφέρεια Αττικής, ενώ εξαιρετικά πολύπλοκη παραμένει η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποια πρόσωπα θα συμπεριληφθούν στη γαλάζια λίστα, αλλά η απόφαση για ριζική ανανέωση είναι ειλημμένη. Το εκλογικό μέτρο για την Ευρωβουλή είναι 4,8% και οι εκτιμήσεις για το πόσους ευρωβουλευτές θα εκλέξει η ΝΔ διαφέρουν, ανάλογα με το ποιος κάνει την πρόβλεψη, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου κάποιοι αρκετά αισιόδοξοι κάνουν λόγο για έξι μέλη στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Μέχρι στιγμής όλα είναι ανοιχτά, ενώ ήδη η επικεφαλής του 2009, η Μαριέττα Γιαννάκου, εξεδήλωσε ενδιαφέρον να είναι υποψήφια στις εκλογές, χωρίς όμως να λάβει θετικό σήμα. Η Ρόδη Κράτσα επιμένει ότι πρέπει να είναι υποψήφια σε εκλόγιμη θέση για τέταρτη φορά, κάτι όμως που αποκλείεται, ενώ αμφίβολο είναι ακόμη τι θα γίνει με τον Γ. Κουμουτσάκο που διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Ο νυν ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου εγκαταλείπει το ευρωψηφοδέλτιο και θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας, ενώ στη λίστα δεν θα είναι και οι νυν ευρωβουλευτές κ.κ. Κ. Πουπάκης, Γ. Παπαστάμκος και Ι. Τσουκαλάς, ενώ ο Θ. Σκυλακάκης, που είχε εκλεγεί το 2009 με την ΝΔ, είναι πλέον στην ομάδα των Φιλελευθέρων.

Η επιθυμία του κ. Σαμαρά είναι να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου ένα μη πολιτικό πρόσωπο που θα τονίζει το ευρωπαϊκό προφίλ της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο Πρωθυπουργός θα εκπλήξει, αφού πολλά από τα ονόματα που έχουν ακουστεί δεν ισχύουν και δεν αποκλείεται να παρουσιάσει ένα «φρέσκο» και σε απόλυτο βαθμό ανανεωμένο ψηφοδέλτιο.

«Δεν έχει υποχρέωση σε κανέναν»
αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει πως σκέπτεται ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει πει ότι στη νέα Ευρωβουλή πρέπει να είναι από τη ΝΔ άτομα με γνώσεις επί των ευρωπαϊκών θεμάτων και του λόμπινγκ, για να προωθήσουν τις ελληνικές θέσεις.

Ενα πρόσωπο που λεγόταν ότι είχε πολλές πιθανότητες να συμπεριληφθεί στη γαλάζια λίστα ήταν η νυν ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα. Η παραμονή της, όμως, στην ευρωομάδα που ανήκει ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του βρετανικού σκληρού δεξιού ευρωσκεπτικιστικού UKIP, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στον κ. Σαμαρά, αποδυναμώνει τις πιθανότητες για ένταξή της στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Ο βουλευτής Ηρακλείου και πρώην Γραμματέας της ΝΔ Εμμ. Κεφαλογιάννης διεκδικεί μια θέση στο ψηφοδέλτιο, ενώ θα είναι και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας. Δεν αποκλείεται σε εκλόγιμη θέση να τεθεί ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά Δ. Πτωχός που έχει σχέση και με την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση», ενώ ο πρώτος επιλαχών του 2009 Στ. Παπασταύρου θεωρείται ιδιαίτερα πολύτιμος για τον κ. Σαμαρά και θα μείνει στην Αθήνα, ενώ, όπως είχε αποκαλύψει το «Βήμα», προκρίνεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Επίσης, διάφορα σενάρια περί συμμετοχής στην ευρωλίστα π.χ. της εκπρόσωπου της ΝΔ Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου δεν ισχύουν.

Στον γαλάζιο αυτοδιοικητικό φάκελο, τον οποίο προετοίμασε τους τελευταίους μήνες ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρ. Παπαμιμίκος με τη συνδρομή και έμπειρων στελεχών, όπως οι κ.κ. Ελ. Ζαγορίτης και Μεν. Δασκαλάκης, οι υποψηφιότητες είναι έτοιμες και η μεγάλη συζήτηση γίνεται για τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου είναι και οι μεγάλες εκκρεμότητες.

Στην Αθήνα, όπου η ΝΔ έχει πτώση και η Χρυσή Αυγή διατηρεί σημαντικές δυνάμεις, ο Ν. Κακλαμάνης επιμένει ότι θα είναι υποψήφιος και θα ζητήσει εντός των προσεχών ημερών να συναντήσει τον Πρωθυπουργό, ενώ ασκεί κριτική σε στενούς συνεργάτες του που δεν επιθυμούν την υποψηφιότητά του. Στη ΝΔ, όμως, συζητούν εσχάτως τα ονόματα των κ.κ. Γ. Πατούλη (δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου) και Κ. Μίχαλου (προέδρου του ΕΒΕΑ), αν και δεν αποκλείεται η έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Στην Περιφέρεια Αττικής φέρεται να προκρίνεται η βουλευτής κυρία Αννα Καραμανλή αν και υπάρχουν ορισμένοι εντός της ΝΔ που θεωρούν καλή επιλογή να υποστηριχθεί εκ νέου ο νυν περιφερειάρχης Ι. Σγουρός.

Στη Θεσσαλονίκη απέναντι στον νυν δήμαρχο κ. Ι. Μπουτάρη πιθανότατα θα βρεθεί ο πρώην υφυπουργός Ι. Ιωαννίδης αν και υπάρχει στο τραπέζι και το όνομα του στρατηγού Φρ. Φραγκούλη.



Ποιοι έχουν πάρει το γαλάζιο «χρίσμα»
Στις περιφέρειες το τοπίο έχει καθαρίσει για τη ΝΔ και οι υποψήφιοι θα είναι οι νυν περιφερειάρχες Κ. Αγοραστός (Θεσσαλία), Αλ. Καχριμάνης (Ηπειρος), Γ. Δακής (Δυτ. Μακεδονία), Σπ. Σπύρου (Ιόνια) και Απ. Τζιτζικώστας (Κεντρική Μακεδονία). Επίσης, τη μάχη θα δώσουν οι Γ. Παπαναστασίου (Δυτ. Ελλάδα), Σερ. Τσόκας (Κρήτη) και Γ. Παυλίδης (Ανατ. Μακεδονία-Θράκη) και Χριστιάνα Καλογήρου (Β. Αιγαίο), ενώ εκκρεμότητα υπάρχει στο Νότιο Αιγαίο. Ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κ. Μπακογιάννης θα ανακοινώσει αρχές Φεβρουαρίου την υποψηφιότητά του για τη Στερεά Ελλάδα, όπου επιμένει ότι θέλει να είναι υποψήφιος ο πρώην υφυπουργός Αθ. Γιαννόπουλος, τον οποίο πρέπει να χειριστεί κεντρικά η ΝΔ. Στην Πελοπόννησο η πλάστιγγα γέρνει, εκτός απρόοπτου, υπέρ του νυν περιφερειάρχη Π. Τατούλη.

Μεγάλη προσπάθεια για ανανέωση έκανε η ΝΔ σε πολλούς δήμους, αν και δεν θα δώσει χρίσματα όπως παλαιότερα, αλλά απλώς, παραμονές των εκλογών, θα καλέσει τους πολίτες να στηρίξουν συγκεκριμένα ψηφοδέλτια.

Υποψήφιοι θα είναι εκ νέου και θα υποστηριχθούν από τη ΝΔ οι Β. Μιχαλολιάκος (Πειραιάς), Ευ. Λαμπάκης (Αλεξανδρούπολη), Γρ. Παπαεμμανουήλ (Δράμα), Γ. Βοσκόπουλος (Φλώρινα), Δ. Κουπτσίδης (Γρεβενά), ο πρώην μπασκετμπολίστας Ευθ. Ρεντζιάς (Τρίκαλα), Κ. Παπαλός (Καρδίτσα), Γ. Κοτρωνιάς (Λαμία), Δ. Καραμάνης (Λιβαδειά), Π. Νίκας (Καλαμάτα), Ν. Γκόντας (Ιωάννινα), Ι. Σμυρνιώτης (Τρίπολη), Κ. Χριστόπουλος (Πάτρα), Χρ. Τσιρογιάννης (Αρτα), Αν. Αγγελής (Καστοριά) και η Δήμητρα Τσανάκα (Καβάλα). Για τον Δήμο Βόλου το όνομα-έκπληξη, καθώς ακόμη δεν έχει «κλειδώσει», λέγεται ότι θα είναι αυτό του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και νυν γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γ. Σούρλα.

Σε δήμους της Αττικής μερικά από τα πρόσωπα που θα στηρίξει η ΝΔ είναι, μεταξύ άλλων, οι Γ. Παπανικολάου (Γλυφάδα), Ν. Τσαρπαλής (Αλιμος), Π. Σκανδαλάκης (Καλλιθέα), Ανδρ. Παχατουρίδης (Περιστέρι), Π. Χαροκόπος (Φιλοθέη-Ψυχικό), Διον. Χατζηδάκης (Π. Φάληρο), Αθ. Κατσιγιάννης (Αχαρνών), Δ. Τζίτζιφας (Μεταμόρφωση), Μιχ. Γαζής (Ελληνικό-Αργυρούπολη), Θ. Ιωαννίδης (Καισαριανή), Β. Ζορμπάς (Αγ. Παρασκευή), Μιχ. Σταυριανουδάκης (Δάφνη-Υμηττός), Γ. Κουράσης (Χαλάνδρι), Ν. Χιωτάκης (Κηφισιά), Π. Αγγελόπουλος (Ζωγράφου), Ν. Πέτσας (Κερατσίνι - Δραπετσώνα), Κυρ. Τσίρος (Γαλάτσι), Ν. Κουκουλάρης (Ν. Ιωνία), Ν. Κούκης (Παπάγος-Χολαργός), ενώ ο Γ. Πατούλης, εάν δεν κερδίσει το εισιτήριο για το Δήμο Αθηναίων, θα είναι ξανά υποψήφιος στο Μαρούσι. Υποψήφιος θα είναι και πάλι ο Δ. Μαραβέλιας για τον Δήμο Χαϊδαρίου, εκτός και αν τελευταία στιγμή προκριθεί ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ για την περιφέρεια Πελοποννήσου.
 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου