Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Οι αλλαγές στους φόρους που πρότειναν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον Στουρνάρα

Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προτάσεις του κόμματος για τα φορολογικά θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται αλλαγές στα πρόστιμα, στο φόρο υπεραξίας και τις αποδείξεις.
Ωστόσο δεν υπήρξε αναφορά σχετικά με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία των αγροτών.

Η αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν οι Φ. Σαχινίδης, Αν. Μακρυπίδης, Π. Κουκουλόπουλος και Χρ. Πρωτόπαπας, παρουσίασε τις προτάσεις του που περιλαμβάνουν:
Αλλαγές στις διατάξεις του νόμου που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα πρόστιμα και τον φόρο υπεραξίας.
Συγκεκριμένα προτείνει :
  • την μείωση των προστίμων για μη υποβολή δηλώσεων στα 100 ευρώ από τα 1000 και τα 2.500 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ για τον φόρο υπεραξίας ζητάει αντικατάσταση των ισχυουσών διατάξεων από φόρο 7% επί της τιμής πώλησης που θα επιβαρύνει τον πωλητή για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν πριν από την 1η-1-2013.
  • Πρόστιμα. Να αντικατασταθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 1.000 και 2.500 ευρώ από πρόστιμο 100 ευρώ προκειμένου για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης. Στις πιστωτικές και μηδενικές δηλώσεις με το πρόστιμο αυτό να κλείνει η ποινή του φορολογούμενου.
  • Στις χρεωστικές δηλώσεις, να επιβάλλονται τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής (10% έως 30%) και ο προβλεπόμενος μηνιαίος τόκος. Στις τροποποιητικές να μην επιβάλλεται πρόστιμο αν δεν οφείλεται φόρος, όταν αυτός είναι σε ποσοστό μικρότερο του 10% του αρχικού ποσού ή εάν πρόκειται για ποσό κάτω των 300 ευρώ, ανεξαρτήτως ποσοστού.
  • Να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει διπλασιασμό του φόρου σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και για μία ημέρα.
  • Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων ή άλλων παραβάσεων, να συνδεθεί η ποινή με την απόκρυψη συνολικής συναλλαγής σε κάθε περίπτωση που αφορά μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων, με καθορισμό κατώτερου ορίου.
Συγκεκριμένα εάν η συνολική αποκρυβείσα αξία είναι μικρότερη ή ίση των 5.000 ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο για το 30% της αξίας της συναλλαγής, με ελάχιστο ύψος προστίμου τα 600 ευρώ για υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και 1.200 για υπόχρεους με διπλογραφικά. Για τις διαδικαστικές παραβάσεις οι ποινές να είναι με καθορισμένο ποσό (από 100 έως 1.200 ευρώ) ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, αλλά να επιβάλλονται στο σύνολό τους και σε κάθε έλεγχο.
Στα υπόλοιπα ζητήματα
  • Φόρος υπεραξίας ακινήτων. Συντελεστής φόρου 7% που θα επιβαρύνει τον πωλητή, για τα ακίνητα τα οποία έχουν αποκτηθεί πριν από την 1η-1-2013. Για τα ακίνητα που αποκτώνται από την 1η-1-2013 και μετά να λειτουργεί ο φόρος υπεραξίας, όπου θα υπάρχουν πλέον τιμές σε κάθε περίπτωση. Οι δηλώσεις και η καταβολή του φόρου να γίνεται με τη μεταβίβαση.
  • Αποδείξεις. Η ποινή για μη συγκέντρωση του οριζόμενου ποσού να καθοριστεί στο 10% ίσως και λιγότερο και να καταργηθεί η ποινή του 22%. Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων να αφορά όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο τους μισθωτούς.
  • Εκχώρηση στο Δημόσιο μη εισπραχθέντων ενοικίων ακινήτων. Να κατατεθεί ρύθμιση -όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή- με την οποία θα επανέρχεται η διάταξη για εκχώρηση στο Δημόσιο μη εισπραχθέντων μισθωμάτων.
  • Παρακρατούμενοι φόροι. Να κατατεθεί διευκρινιστική διάταξη με την οποία να ορίζεται ρητά σε ποιες περιπτώσεις διενεργείται παρακράτηση φόρου.
  • Υπεραξία μεταβίβασης επιχειρήσεων, μεριδίων και εν γένει τίτλων μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο. Οι δηλώσεις και η καταβολή του φόρου να γίνεται με τη μεταβίβαση και όχι στο επόμενο έτος με τη δήλωση εισοδήματος.
  • Συγκεντρωτικές καταστάσεις. Να υποβάλλονται κάθε τρίμηνο και οι καταστάσεις πελατών και προμηθευτών από όλους τους υπόχρεους.
Αγρότες
Όσον αφορά στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία των αγροτών, αυτές έχουν ως εξής:
  • Ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για ακαθάριστο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ.
  •  Η προκαταβολή  φόρου εισοδήματος να καθοριστεί μόνιμα στο ½ του ορίου, και όχι για ένα έτος, δηλαδή στο 27,5%, λόγω των αυξομειώσεων  της αγροτικής παραγωγής και της εξάρτησης της από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και του γεγονότος ότι η παραγωγή μπορεί να είναι και χρόνο παρά χρόνο, κ.λ.π.. Η ρύθμιση αυτή είναι πιο κοντά στη γεωργική παραγωγή
  •  Ο φόρος επιτηδεύματος ήδη με τις τρέχουσες διατάξεις αφορά την εμπορική δραστηριότητα και ελεύθερους επαγγελματίες. Σαφώς δεν περιλαμβάνει  και ούτε μελλοντικά δεν πρέπει να περιλάβει την γεωργική – κτηνοτροφική ή αλιευτική δραστηριότητα οι οποίες είναι παραγωγικές και όχι εμπορικές δραστηριότητες
  •  Για τους συνταξιούχους αγρότες και για την σύνταξη που καταβάλλεται από τον ΟΓΑ που παραμένουν στην παραγωγή δεν τίθεται θέμα αναστολής καταβολής σύνταξης τους,  καθώς ήδη με τις τρέχουσες  διατάξεις αυτό θα ίσχυε για σύνταξη μεγαλύτερη των 1580 ευρώ.
  •  Η καταβολή προς ΕΛΓΑ αποτελεί επαγγελματική δαπάνη ασφάλισης της παραγωγής και για το λόγο αυτό θα αφαιρείται από τα ακαθάριστα έσοδα της εκμετάλλευσης, όπως και κάθε άλλη δαπάνη προς τρίτους (ενέργεια, ΓΟΕΒ για τα τέλη  άρδευσης κλπ)
  • Η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων  να είναι ετήσια και για τα έσοδα και για τα έξοδα
  • Όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων),  το ΦΠΑ να αποδίδουν οι τρίτοι που πουλάνε για λογαριασμό τους. Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα συνεχίσουν το υπάρχον σύστημα στους οποίους ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται στο τέλος του χρόνου με βάση τον κατ’ αποκοπή συντελεστή
  • Υπάρχει καθυστέρηση από το υπ. Οικονομικών στην έκδοση διευκρινιστικών  εγκύκλιων που αφορούν συντελεστές αποσβέσεων και διαχείρισης αποθεμάτων για τον αγροτικό , κτηνοτροφικό τομέα , όπως και για τον τομέα της αλιείας .
Τέλος το ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά στη φορολογία των αγροτών, επισημαίνει ότι πρέπει άμεσα  από το υπ. Οικονομιών να γίνει η έκδοση κάθε ερμηνευτικής διάταξης που επιλύει κάθε εκκρεμότητα σχετικά  με τη φορολόγηση των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων όπου θα λαμβάνει υπόψη την μεταβατικότητα της χρονιάς του 2014.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου