Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Γεωργία Σαδανά : «Αντιμνημονιακή» ΝΔ, «μνημονιακός» ΣΥΡΙΖΑ

Τι συνδέει τον Ότμαν Κάρας με τον Νικήτα Κακλαμάνη; Φαινομενικά η κοινή τους πολιτική ταυτότητα ως μέλη αμφότεροι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στην πράξη, αυτό πους τους ενώνει είναι η περιγραφή των συνεπειών των πολιτικών λιτότητας στη χώρα στα χρόνια του μνημονίου, καταγεγραμμένες άλλοτε σε επίσημες εκθέσεις της ΕΕ και άλλοτε στα μάτια των ψηφοφόρων της Α΄ Αθηνών.

Λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία είδε πρωτοκλασάτα της στελέχη να «αποστατούν» από την επίσημη, κομματική γραμμή. Νικήτας Κακλαμάνης και Απόστολος Τζιτζικώστας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Ζώης στην κεντρική πολιτική σκηνή, ακολουθούν τη φορά του «παγόβουνου», δηλαδή το δρόμο του «αντιμνημονίου» στο οποίο κατευθύνεται ακόμη και κομμάτι της «σκληρής» κομματικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Η υπερφορολόγηση (ιδίως της ακίνητης περιουσίας), η ανεργία (των νέων στο 61,4%) και η εξάλειψη κάθε ίχνους επιχειρηματικότητας ενισχύουν το «γαλάζιο αντιμνημονιακό ρεύμα», συμπαρασύροντας υποψηφιότητες και αξιώματα.
Στον αντίποδα, ο Γιώργος Σταθάκης «ξαναχτυπά», διαπιστώνοντας ότι «η Ελλάδα υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση», θέλοντας να ερμηνεύσει ως εξέχον στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΤΙΖΑ την υστέρηση που παρουσιάζεται στη χώρα σε ό,τι αφορά τα έσοδα από την φορολογία ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τοποθέτηση που προκάλεσε έκπληξη, αν δεν παρίστατο τη στιγμή εκείνη στο ακροατήριο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιράζεται τα πρώτα καθίσματα της αίθουσας σε εκδήλωση με θέμα την «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, φλερτάροντας πολιτικά «με το κεφάλαιο». Επιλογή διόλου τυχαία, όταν η στροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το ρεαλισμό είναι το πρώτο σκαλί προς την είσοδο στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη άνοιγμα του κ. Τσίπρα προς το κέντρο και τους «νοικοκυραίους», αυτούς που ξαφνιάστηκαν ευχάριστα διαπιστώνοντας ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φοράει Burberry.
Πουκάμισα «γαλάζια» ή με ανάγλυφα brands, μοιάζουν «αδειανά», αν δεν χωρέσουν στο κουστούμι που ράβει για το εκάστοτε κόμμα η βάση των ψηφοφόρων. Έτσι, στις μέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να σηκώσει την «αντιμνημονιακή» παντιέρα και ο ΣΥΡΙΖΑ να αρχίζει να κοιτά «το κεφάλαιο» λιγότερο καχύποπτα, τόσο που ακούγοντας το Σταθάκη, να τον μπερδεύεις με το Στουρνάρα.

ΕΚΔΟΧΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου