Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Θανάσης Τσαυτάρης : «Οι αγρότες μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή ανάπτυξης του τόπου»

Κύριε υπουργέ , οι αγρότες κινητοποιούνται καθώς όπως λένε δεν γίνονται δεκτά τα αίτημα τους. Εσείς από την πλευρά σας τι απαντάτε; Πιστεύετε πως μπορεί η πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο οικονομικών να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε ότι αφορά τα οικονομικά θέματα που ζητούν;
Με χαροποιεί το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε
ότι το σύστημα τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων έχει δυσκολίες να εφαρμοστεί αυτούσιο στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και αφαίρεσε, ικανοποιώντας το αίτημα αυτό των γεωργών, ενώ κράτησε την ουσία της λύσης που είναι η τήρηση και η υποβολή των στοιχείων εσόδων-εξόδων.
Όλοι, και οι γεωργοί ήθελαν να τηρηθούν τα στοιχεία εσόδων-εξόδων για να λυθούν τα προβλήματα των ελληνοποιήσεων, των εικονικών τιμολογίων, των πλαστών επιστροφών στα τιμολόγια και τις μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ κτλ. Θα πρέπει να ακούσουμε αυτούς τους ανθρώπους που διαμαρτύρονται. Ο αγρότης έχει πολλά προβλήματα όπως το κόστος των εισροών, όπως για παράδειγμα της ενέργειας, των φαρμάκων ή των λιπασμάτων.
Αγωνιστήκαμε και καταφέραμε να τους καταβάλλεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών για να απαλύνουμε όσο μπορούμε το κόστος του πετρελαίου. Με διάλογο καταφέραμε και λύσαμε αρκετά από τα προβλήματά τους, ακούγοντας ένα-ένα τα αιτήματά τους.
Ποια είναι τα κίνητρα που παρέχει το ΥπΑΑΤ στους νέους ανθρώπους που θέλουν να στραφούν επαγγελματικά στην ελληνική ύπαιθρο;
Ένα από τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής γεωργίας είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός που ασχολείται με αυτή, είναι δημογραφικά γηρασμένος. Σε όλη την Ευρώπη μόνο το 6% του πληθυσμού είναι κάτω από 40 χρόνων στον αγροτικό τομέα.
Γι’ αυτό το λόγο εκπονήσαμε και υλοποιούμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος έχει ως στόχο να υποστηρίξει, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας, το μεγάλο ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για την επιστροφή τους στην ελληνική ύπαιθρο και την ενασχόληση τους με τον αγροτικό τομέα.
Τα κίνητρα για νέους αγρότες Τι θα ισχύει. Ποιοι ωφελούνται
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Ας μη λησμονούμε ότι ήδη έχουμε εντάξει 12.000 άτομα σε παλαιότερες προκηρύξεις του εν λόγω προγράμματος και με τη νέα προκήρυξη ύψους 140 εκ. € εκτιμούμε ότι θα προσελκύσουμε και θα στηρίξουμε 8.000 και πλέον νέους ανθρώπους.
Επίσης, υλοποιούμε προγράμματα για την εκπαίδευση – επιμόρφωση άνεργων νέων σε θέματα που αφορούν στην ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. Ξεκινούμε νέα δράση εκπαίδευσης των υποψηφίων αγροτών, ύψους 20 εκατ. ευρώ, σε νέα είδη και ποικιλίες ή φυλές ζώων για την καλύτερη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που δίνει η βιοποικιλότητα της χώρας μας, σε συνδυασμό με τη μόρφωση, την κατάρτιση και τις νέες τεχνολογίες.
Δεν σταματάμε όμως μόνο εδώ, επιδιώκουμε την «αναζωογόνηση» της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας και των Ερευνητικών Ινστιτούτων της χώρας μας, ώστε να σταθούν συμπαραστάτες στους αγρότες, υποστηρίζοντας την ανάδειξη και βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών μας προϊόντων. Για αυτό το λόγο προσλαμβάνουμε 100 Επιστήμονες – Ερευνητές και θα απασχολήσουμε 150 Μεταδιδακτορικούς Επιστημόνων στα Ερευνητικά Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Παράλληλα με όλες αυτές τις ενέργειες φροντίσαμε κατά τις διαπραγματεύσεις διαμόρφωσης του πλαισίου της νέας ΚΑΠ, με δυναμική μας παρέμβαση να προβλεφθεί ότι ένα ποσοστό της τάξης του 2% θα δαπανηθεί αποκλειστικά για την ένταξη νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.
Επιπλέον, για τους νεοεισερχόμενους στη γεωργία αγρότες (ηλικίας κάτω των 40 ετών) η νέα ΚΑΠ προβλέπει αύξηση σε ποσοστό 25% της βασικής ενίσχυσης που χορηγείται για τα 5 πρώτα χρόνια απασχόλησης. Επειδή δε οι νέοι με την υψηλή εξειδίκευση είναι αυτοί που είναι εξοικειωμένοι με τα πορίσματα της τεχνολογίας και της έρευνας, η Ευρώπη σχεδόν τετραπλασιάζει τα κονδύλια που προορίζονται για την έρευνα και την καινοτομία.
Είναι πολιτική μας επιλογή και αποτελεί στρατηγικό μας στόχο η ποιότητα των προϊόντων μας να αποτελέσει «διαβατήριο» για τη διείσδυσή τους στις αγορές του εξωτερικού. Αυτή η γεωργία είναι που θα «απαντήσει» στις μεγάλες προκλήσεις που θέτει η κοινωνία μας, όπως της επισιτιστικής επάρκειας, της οικονομικής βιωσιμότητας, της ορθής διαχείρισης και αποδοτικότητας των πόρων, της αντιμετώπισης των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών κ.α.
Το Υπουργείο σας είναι ένα κατεξοχήν Αναπτυξιακό Υπουργείο. Πιστεύεται ότι η πολιτική που υλοποιείται στο ΥπΑΑΤ βοηθάει ώστε η χώρα να βγει από το μνημόνιο και αν ναι πως;
Ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων σε όλους τους τομείς έχουν ήδη αρχίσει να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο που η χώρα μας οφείλει να υιοθετήσει, προκειμένου η ελληνική οικονομία να οδηγηθεί σε βιώσιμη και σταθερά αναπτυξιακή τροχιά.
Οι Έλληνες αγρότες μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν την ατμομηχανή ανάπτυξης του τόπου μας. Η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα σε στέρεες βάσεις είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την ανάπτυξή του.
Η αυγή της Νέας ΚΑΠ 2014-2020 βρίσκει την ελληνική γεωργία να μεταστρέφεται σε μια γεωργία ποιότητας και όχι ποσότητας, όπως ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δημιουργούμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, αναδεικνύοντας τα πραγματικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Βοηθάμε μέσα από τα προγράμματα που εξαγγέλλουμε, ώστε να είναι δυνατή η μεταποίηση των αγροτικών μας προϊόντων.
Χαράσσουμε και υλοποιούμε πολιτικές για τη διευκόλυνση των εξαγωγών και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό. Εκμεταλλευόμαστε το κατά κοινή ομολογία υψηλό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει ο τόπος μας. Ενθαρρύνουμε τις νέες μορφές υγιούς συνεργατισμού, τις ομάδες παραγωγών που δεν θα έχουν μόνο πεδίο δραστηριοποίησης την παραγωγή, αλλά και τις απευθείας σχέσεις παραγωγών και καταναλωτών.
21 Ιουνίου 2012 – 21 Φεβρουαρίου 2014, 20 μήνες διακυβέρνηση του τόπου από κυβέρνηση συνεργασίας. Ως ένας από τους μακροβιότερους Υπουργούς αυτής της κυβέρνησης, πιστεύετε ότι το μοντέλο αυτό είναι επιτυχημένο;
Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μια πρωτόγνωρη άσκηση στην πρόσφατη πολιτική ιστορία μας. Έως τώρα είναι πετυχημένη και ανθεκτική παρά του ότι συμβαίνει σε συνθήκες σχεδόν εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται συνεννόηση και συνεργασία, που δεν είναι εύκολη υπόθεση, κατακτάται σιγά-σιγά.

Η χώρα δεν αντέχει σε καθεστώς ακυβερνησίας, αστάθειας και συχνών δαπανηρών εκλογικών αναμετρήσεων και πολύμορφων αλλαγών στην κορυφή των Υπουργείων. Βλέπω με ευχαρίστηση ότι όλο και περισσότερος κόσμος υποστηρίζει τις συνέργιες. Άλλωστε το μονοκομματικό μοντέλο διακυβέρνησης έφυγε, αφήνοντας πίσω κρίσεις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές.
Σταυρός προτίμησης τι σημαίνει για εσάς στις ευρωεκλογές είναι θέμα δημοκρατίας ή θέμα μιντιακής και προσωπικής αναγνώρισης των υποψήφιων;
Καλούμενος λοιπόν να απαντήσω στο εάν αυτή η θεσμική αλλαγή, είναι κάτι σωστό και θετικό, ανεπιφύλακτα θα πω πως ναι είναι. Πώς μπορεί ν’ αντικρούσει κανείς μια αλλαγή, η οποία είναι τόσο λογική, τόσο απλή και τόσο δημοκρατική;
Φυσικά και είναι καλύτερα να ψηφίζει ο πολίτης, παρά να διορίζει ο αρχηγός. Αυτό και αυτός ο κίνδυνος της μιντιοκρατίας, που υπαινίσσεστε στην ερώτησή σας, θα μπορούσε να μετριασθεί, αν η χώρα χωριζόταν σε 3-4 μεγάλες περιφέρεις για τις Ευρωεκλογές.

 Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή.
newsmail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου