Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Το ραντεβού του «όλου ΠΑΣΟΚ»

Μία προεκλογική συνάντηση τού «όλου ΠαΣοΚ», παλαιότερων και νεότερων στελεχών, ήταν η χθεσινή κεντρική εκδήλωση της Ελιάς στο Μουσείο Μπενάκη.
Ελειπαν βεβαίως οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου. Ο μεν πρώτος ήταν δικαιολογημένα απών λόγω της ονομαστικής του εορτής και ο δεύτερος ενημέρωσε ότι - αν και δεν επρόκειτο να πάει - προτίθεται να προβεί σε κίνηση στήριξης της παράταξης.
Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες του Βαγγέλη Βενιζέλου τόσο με τον κ. Σημίτη που εξήγησε ότι «στηρίζω, έχω προγραμματίσει όμως εδώ και καιρό» όσο και με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι «θα βρω τον τρόπο για να δηλώσω τη στήριξή μου».
Στο ευρύχωρο αίθριο του Μουσείου, εκεί όπου είχε γίνει το 2012 και ο εορτασμός για την 3η Σεπτέμβρη, βρέθηκαν έπειτα από καιρό οι Κώστας Λαλιώτης, Βάσω Παπανδρέου, Πέτρος Ευθυμίου, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Ρέππας. Ο τελευταίος παρότι προ δεκαημέρου δήλωσε ότι δεν είναι Ελιά, έφθασε από τους πρώτους και μάλιστα χειροκρότησε αρκετές φορές τον Ευ. Βενιζέλο. Το ίδιο έπραξε και ο Μ. Παπαϊωάννου ο οποίος εκφράζει ανάλογες θέσεις με τον Δ. Ρέππα. Ομοίως ο Π. Ευθυμίου, ο οποίος αν και έχει «κρυώσει» το τελευταίο διάστημα θέλησε να στηρίξει.
Στο Μπενάκη έδωσαν το «παρών» και ο Νίκος Σηφουνάκης αλλά και ο Γρηγόρης Νιώτης, στελέχη με σαφείς παπανδρεϊκές αναφορές. Μάλιστα ο Ν. Σηφουνάκης έχει εκφράσει πολλές φορές τη διαφωνία του με την ηγεσία και έχει ζητήσει να μη σύρεται το ΠαΣοΚ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Κ. Λαλιώτης έφθασε πολύ νωρίς. Η τελευταία φορά που είχε τιμήσει το ΠαΣοΚ με την παρουσία του ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο επιστημονικό διήμερο του ΙΣΤΑΜΕ για τα 40χρονα του κόμματος. Το ίδιο και η Βάσω Παπανδρέου που ως γνωστόν ούτε με τους 58 είχε σχέσεις ούτε στην ιδρυτική συνέλευση της Ελιάς πήγε. Ως εκ τούτου, ο εορτάζων Λαλιώτης και η ακριβοθώρητη Παπανδρέου απέσπασαν τις περισσότερες αυθόρμητες χειραψίες.

ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ. Στο Μπενάκη βρέθηκαν - αν και δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς - και οι διαχρονικοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Δημήτρης Κρεμαστινός, Χρήστος Πρωτόπαπας. Παρών λόγω της συμμετοχής του κόμματός του (Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα) στην Ελιά αλλά και της δηλωμένης διάθεσης συμμετοχής του στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ήταν, βεβαίως, και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η Φώφη Γεννηματά δεν ήταν στην εκδήλωση καθώς την ίδια ώρα μιλούσε σε συγκέντρωση της Ελιάς στην Πάτρα, από όπου έστειλε άλλωστε μήνυμα ενότητας της δημοκρατικής παράταξης.
Από τα παλαιότερα στελέχη προκάλεσαν αίσθηση οι παρουσίες των Γιώργου Ανωμερίτη, Γιάννη Σουλαδάκη. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν και κάποιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές όπως ο Γιώργος Βερνίκος, ο Νίκος Μπίστης και η Βασιλική Σουλαδάκη, στελέχη των πολιτικών κινήσεων που συμμετέχουν στην Ελιά όπως ο Γιάννης Τούντας, ο εκπρόσωπος της Δυναμικής Ελλάδας και υποψήφιος ευρωβουλευτής Μάνος Επιτροπάκης και η Αθηνά Δρέττα, στέλεχος του ΠαΣοΚ αλλά και κεντρικό πρόσωπο της Πρωτοβουλίας των 58. Παρών φυσικά ήταν και ο γραμματέας του κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.
Με φόντο το light πράσινο της Ελιάς και το βαθύ κόκκινο του Pes (ΕΣΚ) στήθηκαν πολλά πηγαδάκια ανάμεσα σε παλαιούς και νέους, που δεν έδειχναν να ενοχλούνται από τους ήχους των μεγαφώνων που επαναλάμβαναν τα επιτεύγματα του ΠαΣοΚ κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Τα στελέχη συνομιλούσαν περισσότερο για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα ερωτήματα για τον εκλογικό πήχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αρκετοί εστίαζαν στα exit polls και στις δημοσκοπήσεις.
 
tanea

1 σχόλιο: