Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Απάτη με δάνεια ύψους 5 εκατ. ευρώ- Τραπεζικοί στο “κόλπο”

Πολυπληθή εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας Κορίνθου, με παράνομες δανειοδοτήσεις μέσω υπερεκτιμήσεων ακινήτων και παράνομες εκταμιεύσεις των χρηματικών ποσών από τα δάνεια.

Πολυπληθή εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας Κορίνθου, καθώς τα μέλη της ενέχονται σε παράνομες δανειοδοτήσεις μέσω υπερεκτιμήσεων ακινήτων και παράνομες εκταμιεύσεις των χρηματικών ποσών από τα δάνεια, με τη ζημία στην τράπεζα να φτάνει τα πέντε εκατ. ευρώ, εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία.
Στην υπόθεση εξακριβώθηκε η εμπλοκή συνολικά 81 ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι υπάλληλοι του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Κορίνθου, πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι, μεσάζοντες, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διακεκριμένης απάτης και πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Για την εξιχνίαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε πολύμηνη οικονομική αστυνομική έρευνα, με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από σχετική αναφορά της Εθνικής Τράπεζας, με σκοπό την εξακρίβωση πρόκλησης οικονομικής ζημίας σε βάρος της και την αναζήτηση τυχόν ποινικής ευθύνης του προϊστάμενου του τμήματος χορήγησης στεγαστικών δανείων του συγκεκριμένου τραπεζικού υποκαταστήματος.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους και εφάρμοζαν συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi). Ηγετικό ρόλο διαδραμάτιζε ο τμηματάρχης του τραπεζικού υποκαταστήματος Κορίνθου, έχοντας ως άμεσους συνεργούς τη βοηθό του, τον νομικό σύμβουλο του υποκαταστήματος, πέντε συνεργαζόμενους μηχανικούς, και τρεις μεσάζοντες- διαμεσολαβητές των αγοραπωλησιών.
Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας δρούσαν οργανωμένα με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, εφαρμόζοντας ιδιαίτερα τεχνάσματα και πρακτικές. Συγκεκριμένα, ο τμηματάρχης του τραπεζικού υποκαταστήματος, σε συνεργασία με άλλα μέλη της οργάνωσης, εντόπιζαν πρόθυμους δανειολήπτες, κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς, και στη συνέχεια τους χορηγούσαν παράτυπα στεγαστικά δάνεια.
Αρχικά ενέκριναν τα δικαιολογητικά που προσκόμιζαν οι υποψήφιοι αγοραστές-δανειολήπτες, παραποιώντας και πλαστογραφώντας έγγραφα, όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο. Στη συνέχεια, μέσω ενός στενού δικτύου συνεργασίας, το οποίο διαχειριζόταν ο τμηματάρχης της τράπεζας, οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί και μέλη της οργάνωσης έρχονταν σε συμφωνία με τους πωλητές των ακινήτων και υπερεκτιμούσαν την αξία τους, με αποτέλεσμα να πωλούνται ακόμη και σε τριπλάσιες τιμές από την πραγματική αξία τους.
Οι εκταμιεύσεις των δανείων δεν κατέληγαν, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, στους λογαριασμούς δανειοληπτών και πωλητών, αλλά όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, είχαν αναληφθεί από το ταμείο της τράπεζας, με πλαστογραφημένα παραστατικά ταμειακών συναλλαγών, καταλήγοντας σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία αναμένεται να ταυτοποιηθούν και να προσωποποιηθούν από την εξέλιξη της ερευνητικής διαδικασίας.
Ύστερα από καταγγελίες, ερευνήθηκαν συνολικά 71 περιπτώσεις παράνομης δανειοδότησης και υπερκοστολόγησης ακινήτων και γι’ αυτές τις υποθέσεις σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.
Η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε στην αναζήτηση τραπεζικών λογαριασμών που τηρούνται από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε ελληνικές τράπεζες, καθώς και τα χρηματικά υπόλοιπα αυτών κατά τον χρόνο του ελέγχου. Από την εμπεριστατωμένη έρευνα προέκυψε ότι τρία από τα εμπλεκόμενα άτομα εμφανίζουν σημαντικού ύψους υπόλοιπα στους λογαριασμούς τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Οικονομικής Αστυνομίας, αλλά και με αντίστοιχες της τράπεζας, η συνολική ζημία που προκλήθηκε από τις παράνομες αγοραπωλησίες και δανειοδοτήσεις σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας, ανέρχεται τουλάχιστον σε πέντε εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:
  • Χορήγηση τριών στεγαστικών δανείων σε Αλβανούς, εκ των οποίων ο ένας φέρεται ως δανειολήπτης δύο στεγαστικών δανείων, που, όπως ισχυρίστηκε, ουδέποτε είχε λάβει. Συγγενής του, ο οποίος φερόταν ως συνδανειολήπτης, επίσης, δήλωσε άγνοια για τις δανειακές συμβάσεις.
  • Χορήγηση τριών στεγαστικών δανείων σε Αιγύπτιους, που, όπως και στις προαναφερόμενες υποθέσεις με τους Αλβανούς, εμφανίζεται το ίδιο άτομο ως πωλητής οικοπέδου, ενώ τις εκτιμήσεις των ακινήτων πραγματοποίησε η ίδια μηχανικός, με σημαντικού ύψους υπερεκτίμηση της εμπορικής αξίας τους.
  • Χορήγηση στεγαστικού δανείου σε Έλληνα, στην οποία αναφέρεται ως πωλήτρια συγγενής του ατόμου, που στις προηγούμενες περιπτώσεις εμφανιζόταν ως πωλητής των οικοπέδων.
  • Χορήγηση επτά στεγαστικών δανείων σε υπηκόους Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Γεωργίας, όπου σε όλες τις περιπτώσεις στις αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων και ακινήτων είχαν εμπλακεί, ως διαμεσολαβητές, μέλη της οργάνωσης. Σε μία περίπτωση, κατά δήλωση του πωλητή, ο «άτυπος μεσολαβητής» ήταν αυτός που παρέλαβε το ποσό (πέραν του τιμήματος πώλησης) από το δάνειο που εκταμιεύτηκε σε μετρητά. Επιπλέον, όλες οι παραπάνω περιπτώσεις αφορούσαν υπερεκτιμήσεις ακινήτων από δυο συνεργαζόμενες μηχανικούς και είχαν κοινό κομιστή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή των αιτημάτων, τον νομικό σύμβουλο του τραπεζικού υποκαταστήματος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου