Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Νίκος Παππάς: «Ο Σαμαράς βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο»

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε  ο Νίκος Παππάς. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο στο Βήμα FM για τον ΣΥΡΙΖΑ, την τρόικα, την κυβέρνηση, το ενδεχόμενο συνάντησης Σαμαρά-Τσίπρα και την προεδρική εκλογή.
 Για το e-mail της τρόικας, ο Νίκος Παππάς σχολίασε πως
 «ο κ. Σαμαράς είναι σαφές ότι σήμερα βρίσκεται μπροστά σε ένα πολιτικό αδιέξοδο. Αυτό έχει αποδείξει η πολιτική ιστορία μέχρι τώρα, γιατί να πω κάτι διαφορετικό; (σ.σ.: ό,τι λέει η τρόικα, εκείνος λέει «ναι»). Τα πολιτικά του αποθέματα μειώνονται δραματικά και δεν θεωρώ ότι έχει τη βούληση ούτε το εκτόπισμα να κάνει κάτι διαφορετικό. Θα προχωρήσει λοιπόν στη συμφωνία μέχρι κεραίας.» Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συνάντησης Σαμαρά-Τσίπρα.
«Θα ήταν αδόκιμο να πιστεύει κανείς ότι εάν επισυμβεί η πολυσυζητημένη συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα, ο Τσίπρας θα πει κάτι διαφορετικό από αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει και διαμορφώσει συλλογικά και τη γραμμή που υπηρετεί εδώ και πολύ καιρό. Απολύτως θα ανταποκριθεί (αν υπάρξει πρόσκληση από τον πρωθυπουργό). Επί του προγράμματος του εφαρμοζόμενου, όχι (δεν θα συζητήσει κάτι). Δεν μπορεί να υπογραφεί (συμφωνία) και να παρθούν τα μέτρα που συζητούνται. Δεν μπορεί αυτό να γίνει ερήμην της λαϊκής βούλησης. Δικαιωματικά (η πρωτοβουλία) ανήκει στον πρωθυπουργό.» Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας,  «Λέμε ότι για το καλό της χώρας και του λαού, πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση ισχυρή, με νωπή λαϊκή εντολή, η οποία θα αποτελεί και έναν επιπρόσθετο παράγοντα δυσκολίας στη διαπραγμάτευση για τον αντισυμβαλλόμενο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολιτική κατάσταση όπου τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης λένε ότι δεν πρέπει να εκλεγεί ΠτΔ από αυτή τη Βουλή και από τις τοποθετήσεις ενός μεγάλου μέρους και των ανεξάρτητων βουλευτών λέμε ότι πρέπει να ψηφίσουν «ανάποδα» από αυτό που λέει (η κυβέρνηση). Ο κ. Μελάς αποχώρησε από το κόμμα του και καθένας μπορεί να κρίνει (αν είναι ή όχι αποστάτης). Ο κ. Σαμαράς έχει μιλήσει ανοιχτά για μαξιλαράκια και επειδή είναι δεδομένες οι τοποθετήσεις των βουλευτών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και των ανεξαρτήτων βουλευτών, η αριθμητική των 180 βουλευτών προϋποθέσει κομμάτι βουλευτών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει «ανάποδα» από το κόμμα τους. Η κυρία Τζάκρη είναι συμβατή με τη συνείδησή της. Ας εξηγήσει ο κ. Σαμαράς με ποιο κόμμα πρέπει να συνεννοηθεί για να πετύχει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι δεν θα εκλεγεί ΠτΔ και το ξέρουν αυτό και εκτός της χώρας και εξηγεί κάποιες συμπεριφορές.» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε και στις διπραγματεύσεις με τους εταίρους. «Υπάρχουν δύο στρατηγικές. Η μία είναι να παρακαλέσεις την κυρία Μέρκελ για τη συνάντηση και αυτή να κάνει τη δύσκολη. Να υπογράφεις ένα Μνημόνιο λίγο πριν μπεις στην πτήση σου για Βερολίνο, να πηγαίνεις στο Βερολίνο και να σε χτυπάει φιλικά στην πλάτη και να σου λέει «τώρα, εφάρμοσέ το». Υπάρχει και μια άλλη στρατηγική: να πας στη Σύνοδο Κορυφής και να πεις ότι υπάρχει ένα κεκτημένο, ότι η Ελλάδα είναι σε ανθρωπιστική κρίση. Στη Σύνοδο Κορυφής υπάρχουν και άλλοι ηγέτες και η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει εκεί στο μέγιστο βαθμό (τη δυνατότητα αυτή). Μπορούν, για παράδειγμα, όπως έκαναν η Ιταλία και η Γαλλία να προσπεράσουν τις παραινέσεις της κυρίας Μέρκελ για άμεση τιθάσευση των ελλειμμάτων τους. Πάντα, όταν πηγαίνεις σε μια διαπραγμάτευση, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην έχει ευτυχή κατάληξη. Τι να κάνουμε; Θα καθυστερήσει τότε η λύση. Επειδή έχει πυροδοτηθεί μια συζήτηση για το ευρωπαϊκό χρέος, δεν είμαστε αυτή τη στιγμή στο 2012, όπου μονάχος του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Το είδαμε αυτό γραμμένο στους Financial Times. Το έχουμε ως επίσημη γραμμή του ΔΝΤ. Άρα, νομίζουμε ότι είναι πολύ πιο ευνοϊκό το πεδίο για να ανοίξει μια τέτοιου τύπου συζήτηση. Θα σας έλεγα δε ότι η συζήτηση αυτή στην Ελλάδα θα αλλάξει συνολικά την πολιτική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη. Θα είναι μια ήττα για τη Μέρκελ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου