Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Το "πράσινο φως" για τη συνέχιση των εργασιών στον ΣΜΑ Ευκαρπίας έδωσε το ΣτΕ

Το πράσινο φως για τη συνέχιση των εργασιών του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο απέρριψε την αγωγή που είχαν καταθέσει κάτοικοι και ο δήμος Παύλου Μελά με αίτημα τη διακοπή του έργου.


Όπως γράφει η εφημερίδα Μακεδονία, την ίδια ώρα οι εργασίες στο χώρο του σταθμού στην Ευκαρπία θα προχωρήσουν εντατικά το επόμενο διάστημα, αφού ξεπεράστηκε και το μεγάλο τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο εργολάβος και αφορούσε μια βραχώδη έκταση, εξαιτίας της οποίας ο ΣΜΑ καθυστέρησε περίπου έναν χρόνο να κατασκευαστεί. Η δικαστική απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα να επισπευσθούν όλες οι εργασίες, κύριες και παράλληλες, πέριξ του ΣΜΑ, γεγονός που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Μιχάλη Γεράνη σημαίνει ότι ο σταθμός αναμένεται να παραδοθεί την άνοιξη του 2015.

"Για την απόφαση του ΣτΕ ενημερωθήκαμε χθες και αμέσως μόλις καθαρογραφεί οι εργασίες κατασκευής θα μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα και χωρίς τις όποιες σκιές δημιουργούσαν οι αντιδράσεις μερίδας πολιτών της Ευκαρπίας" τόνισε ο κ. Γεράνης.
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ
Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες δύο εβδομάδες ξεκινάει και η κατασκευή της τρίτης κυψέλης στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που αποτελεί πολύ κρίσιμο έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού Θεσσαλονίκης (ελλείψει των υπολοίπων έργων), δεδομένου ότι οι άλλες δύο κυψέλες έχουν πλέον κορεστεί και είναι αδύνατον να δεχθούν επιπλέον όγκο σκουπιδιών.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, περίπου 500.000 τόνοι σκουπιδιών ετησίως διοχετεύονται στον ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα η ζωή του έργου να περιορίζεται και να απαιτούνται διαρκείς επεκτάσεις. Η νέα κυψέλη έχει ήδη δημοπρατηθεί, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων προχωρά και τις ενέργειες για την κατασκευή και τέταρτης κυψέλης.
Ακόμη και με τις δυο πρόσθετες κυψέλες ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ πάλι δεν είναι αρκετός, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς αν συνεχιστεί η διοχέτευση ανάλογων ποσοτήτων σκουπιδιών, τότε σε επτά με οχτώ χρόνια η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει πού να αποθέσει τα σκουπίδια της. 

thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου