Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Της Γεωργίας Σαδανά : Αξιοπιστία αντί για «μακιγιάζ»:

Αν δεν επρόκειτο για δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, θα είχε περάσει στα… ψιλά. Αναμένοντας στα τέλη της εβδομάδας το ελληνικό αίτημα δια χειρός του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, «μην πυροβολείτε [λοιπόν] τον Ευρωπαίο πιανίστα» προέτρεψε τους
πάντες ο κ. Μοσκοβισί, αναγνωρίζοντας μερίδια αλήθειας στην επιχειρηματολογία όλων των εμπλεκόμενων μερών στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η Ευρώπη «έκανε λάθη» στην περίπτωση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας όμως ταυτοχρόνως ότι η Ελλάδα κατά το παρελθόν παρείχε «μακιγιαρισμένα στοιχεία» για τα οικονομικά της και διατηρούσε μια μεγάλη παραοικονομία. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, όπως και τα «μακιγιαρισμένα στοιχεία», γνωστά ως «greek statistics», τα οποία επανέρχονται κάθε φορά σαν γκρίζο σύννεφο πάνω στο πρόσωπο της Ελλάδας, αφαιρώντας από την αίγλη και τη διεθνή της αξιοπιστία.
Είναι αλήθεια ότι το μακιγιάζ, ελληνιστί ψιμύθιο, απαντάται εδώ και αιώνες στα ελληνικά πρόσωπα και προσωπεία, πρωταγωνιστεί στην αρχαία ελληνική τραγωδία και παρά λίγο στη… σύγχρονη. Δεν απαντάται μόνο στα πρόσωπα των ηθοποιών και του χορού, αλλά και σε εκείνα των τεχνοκρατών, που κρατούσαν τις τελευταίες δεκαετίες τα κλειδιά της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη και αν χρειάστηκαν πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας και απόλυτες θυσίες από τον ελληνικό λαό, τα «μακιγιαρισμένα στοιχεία» δεν κρύφτηκαν επιμελώς κάτω από το ευρωπαϊκό χαλί και μνημονεύονται κάθε φορά που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της.
Αν η ομορφιά είναι φυσική και πηγάζει εκ των έσω, υπάρχει ένας ακόμη λόγος η νέα κυβέρνηση και όσες ακολουθήσουν, να αφήσουν στην άκρη τα νεσεσέρ με τα «λογιστικά καλλυντικά». Αντί για «μακιγιαρισμένα στοιχεία», είναι χρησιμότερο να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην παραγωγική διαδικασία, στις δομικές μεταρρυθμίσεις, στην ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας, στην έρευνα και στην καινοτομία. Γιατί ούτε αναδιανομή γίνεται πια με δανεικά, ούτε και το επαγγελματικό μακιγιάζ είναι ικανό να κρύψει τα σημάδια μιας κουρασμένης δημοσιονομικά Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου