Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Γκρίνια εντός ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγματευτική γραμμή

Διαφωνίες και προβληματισμός για τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές καταγράφηκαν στην σημερινή και χθεσινή συνεδρίαση της πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας εμφανή την διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ της Αριστερής Πλατφόρμας και στελεχών της Σοσιαλιστικής Τάσης με την
κυβερνητική τακτική.
Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε άτυπη ενημέρωση διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τις διαφωνίες που καταγράφηκαν στις πρόσφατες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας αναφέροντας «Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε χθεσινή της συνεδρίαση ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης εκφράζοντας τη στήριξή της σε αυτές τις προσπάθειες. Στη σημερινή συνεδρίαση ασχολήθηκε με την οργανωτική λειτουργία του κόμματος. Διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν είναι εκτός πραγματικότητας και εντάσσονται στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης».
Η Αριστερή Πλατφόρμα
Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας εξέφρασαν την άποψη ότι η ελληνική αντιπροσωπεία πρέπει να διεκδικήσει την πλήρη εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος, αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ότι με το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης και την αποδοχή της εποπτείας από τους εκπρόσωπους των ευρωπαϊκών θεσμών, ουσιαστικά εμφανίζεται να οπισθοχωρεί από τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. «Ή όλα ή τίποτα» φέρεται να δήλωσε στέλεχος της πολιτικής γραμματείας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα ή και για εκλογές σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης στο σύνολό της από τους δανειστές.
Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργό Παραγωγικής ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο δήλωσε απαντώντας στο ερώτημα «Έχετε πει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεμαχίζεται; Αρά μιλάμε για «όλα ή τίποτα;» απάντησε «Πράγματι αυτό που είπα το εννοώ. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεμαχίζεται, δεν υποδιαιρείται και δεν χωρίζεται σε καλό και «κακό». Διότι έχει ενιαίο συνεκτικό προσανατολισμό. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι αναμένουμε μια συμφωνία με τους εταίρους η οποία θα περιλαμβάνει αυτούσιο σε κάθε του λέξη το πρόγραμμα μας».
Αντίστοιχα ο αν. υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης σε δημόσιες δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες ξεκαθαρίζει ότι δεν θα παγώσουν τα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και τα νομοσχέδια που δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΚΟ .«τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν» δήλωσε σήμερα το πρωί στο Mega, απαντώντας αν πρόκειται να «παγώσουν» εξαγγελίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στο Eurogroup.
Σύμφωνα με κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση του κ. Στρατούλη είχε αποδέκτες όχι μόνο τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και στελέχη εντός της κυβέρνησης που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με ένα πάγωμα των κυβερνητικών δεσμεύσεων στην περίπτωση που υπήρχε συμφωνία για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Στελέχη της Σοσιαλιστικής Τάσης
Διαφορετική προσέγγιση με την κυβέρνηση έχουν και στελέχη της Σοσιαλιστικής Τάσης μεταξκύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλ. Μητρόπουλος ο οποίος φέρεται να κατέθεσε τις διαφωνίες του στην χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Π.Γ. Ο κ. Μητρόπουλος διαφώνησε εξ αρχής με τις απόψεις του σχεδίου Μοσχοβισί και εκτίμησε σε συνεντεύξεις του ότι το αίτημα για παράταση εμπεριέχει την δυναμική νέων μέτρων.
Ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι πολλά από αυτά τα ερωτηματικά θα ξεκαθαριστούν στο σημερινό Eurogroup, αλλά η αίσθησή του είναι ότι η γερμανική πλευρά θέλει να συνεχίσει να μας δανείζει, κρατώντας μας όμως δέσμιους με την υποχρεωτική ένταξη μας σε πρόγραμμα με αυστηρούς όρους. Είναι σαφές όμως ότι και ο αντιπρόεδρος της Βουλής έχει διαφορετική προσέγγιση για το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου