Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Σε πυρετό φημών και σεναρίων αρχίζει του Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η γερμανική αντιπροσωπεία στο Eurogroup ζητά από την ελληνική πλευρά να ετοιμάσει έως την Δευτέρα ένα υπόμνημα στο οποίο θα αναφέρονται αναλυτικά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία θα πρέπει να παγώσουν. Επίσης οι γερμανοί ζητούν να
παρουσιαστούν συγκεκριμένα μέτρα για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες σκοπεύει να προωθήσει η Αθήνα. 

Ετοιμάζουν την ανακοίνωση

Οι ανακοινώσεις για την κατ' αρχήν συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές για την παράταση της συμφωνίας αναμένεται να κάνει η ηγεσία του Eurogroup. 
Πηγές από την Αθήνα και της Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη συμφωνίας και αυτήν την ώρα ενημερώνονται για το σχέδιο της απόφασης οι υπόλοιποι υπουργοί οικονομικών του eurogroup. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα δισέλιδο κείμενο - πλαίσιο που θα καθορίζει τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο επισημαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές πτυχές που δεν έχουν συμφωνηθεί. 

Τα σημεία της συμφωνίας

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία αφορά σε 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι 6μηνης όπως ζητούσε η γερμανική πλευρά.  Kυβερνητικές πηγές από Βρυξέλλες αναφέρουν ότι  δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας και δεν θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά θα γίνει νέα, βασισμένη στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μάλιστα διευκρίνιζαν ότι οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνούνται αφορούν καταρχήν την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς ενώ «παγώνεί» ο υπολογισμός των εξωφρενικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Αναφέρεται επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει στις μεταρρυθμίσεις την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συμφωνία μετά από παρασκήνιο τριών ωρών 

Στις 7:30 το απόγευμα, με τουλάχιστον 3 ώρες καθυστέρηση και μετά από έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις άρχισε το Eurogroup. Λίγο πριν από την έναρξη, έγινε γνωστό ότι κατατίθεται στο τραπέζι του Eurogroup κείμενο με κοινά σημεία που συμφώνησαν Ελλάδα και Γερμανία κατά την διάρκεια των συσκέψεων που προηγήθηκαν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι υπουργοί του Eurogroup και η Ελλάδα συμφώνησαν στην παράταση του ελληνικού προγράμματος. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερώσει τον Τουσκ ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα ζητήσει Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.
Ως γνωστόν, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών και σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην ελληνική αποστολή, οι Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Λαγκάρντ είχαν επαφές με τους Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι φέρονται να ήταν σε ξεχωριστά δωμάτια. Σκοπός των κυλιόμενων συνομιλιών ήταν να ξεκαθαριστεί το τοπίο πριν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης βρεθούν στο τραπέζι για να συζητήσουν το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης. Το κλίμα ήταν βαρύ, με τους υπουργούς οικονομικών των άλλων χωρών να κάνουν – στην καλύτερη περίπτωση – πολύ προσεκτικές δηλώσεις για την έκβαση της συνεδρίασης.  

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου