Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Οι αλλαγές στη δομή της αγοράς χτυπούν τους αιγοπροβατοτρόφους

Η συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια λίγων έχει να κάνει και µε την πτώση της αγοραστικής δύναµης που «αποδυνάµωσε» τους κρεοπώλες, οι οποίοι έχουν να ανταγωνιστούν τις προσφορές των σούπερ µάρκετ, που χρησιµοποιούν ως κράχτη το φθηνό αρνί, παραβλέποντας πλήρως την ποιότητα. Έτσι, εν µέσω ανταγωνισµού που επιτείνεται και από το
εισαγόµενο φθηνό αρνί, αν και είναι γνωστή η ποιότητα της εγχώριας παραγωγής, αυτή δεν έχει οικονοµικό αντίκτυπο στους παραγωγούς, µε πολύ πιθανό το ενδεχόµενο τα επόµενα χρόνια να µην µπορούµε να µιλάµε πια για ποιοτική διαφοροποιηµένη παραγωγή.
Ενδεικτική της συγκέντρωσης της διακίνησης σε λίγους παράγοντες αποτελεί η περίπτωση της Λάρισας, όπου σε µία κατ’ εξοχήν κτηνοτροφική περιοχή έχουν αποµείνει ελάχιστοι µεσάζοντες αφήνοντας µικρή διαπραγµατευτική δύναµη στους παραγωγούς.
Πιο φτηνά κι απ’ τα κοτόπουλα
Η συγκέντρωση της διακίνησης του προϊόντος, η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναµης και η στρατηγική των σούπερ µάρκετ   προδιαγράφουν χαµηλές πτήσεις για τις τιµές, ακόµα και την εορταστική περίοδο. Ενδεικτικό είναι ότι αυτές τις ηµέρες οι τιµές για το αρνί διαµορφώνονται στα 3,80-4 ευρώ το κιλό, όπως αναφέρουν κτηνοτρόφοι από τη Λάρισα, τη ∆υτική Μακεδονία, τη ∆ράµα, την Καστοριά  και τη Λακωνία. Η προαναφερόµενη τιµή ισχύει τόσο για την εσωτερική αγορά όσο και για τις εξαγωγές.  Βέβαια, αν και απ’ τους παραγωγούς τ’ αρνιά φεύγουν έναντι 3,80-4 ευρώ το κιλό, οι τιµές στη λιανική φτάνουν τα 8-9 ευρώ το κιλό.
Να σηµειωθεί ότι στη Λάρισα, σύµφωνα µε συντελεστές του κλάδου, προβλέπεται µικρή αύξηση, στα 4,50 και στη ∆ράµα στα 5 ευρώ το κιλό την επόµενη εβδοµάδα.  Οι τιµές είναι αισθητά  χαµηλότερες από πέρσι, που διαµορφώθηκαν στα 5,60 ευρώ το κιλό κατά µέσο όρο. «Φέτος για πρώτη φορά τα κοτόπουλα είναι πιο ακριβά από το αρνί», λέει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Αρνίδης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισµού ∆υτ. Μακεδονίας «Αλιάκµωνας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου