Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Εντός εβδομάδας υπόλοιπα τσεκ και 4 συνδεδεμένες

Τέσσερις συνδεδεµένες (ψυχανθή, όσπρια, σπαράγγια και σκληρό σιτάρι) και λυµένες περιπτώσεις µε υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης του 2016, όπως κάποιες διορθώσεις στα ΑΦΜ, µεταβιβάσεις και ενεργούς αγρότες, περιλαµβάνει η επόµενη πληρωµή, την οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετεί την επόµενη εβδοµάδα όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της Agrenda. Σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του Οργανισµού Γιώργο Αποστολάκη, οι συνδεδεµένες αυτές και κάποιες εκκρεµότητες του τσεκ
είναι οι πρώτες πιστώσεις έτοιµες να τρέξουν, το επόµενο διάστηµα, ίσως και µέχρι την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου.
Ένα σχεδόν µήνα νωρίτερα από πέρυσι, τα χρήµατα για τις συνδεδεµένες θα ξεκινήσουν να µπαίνουν ανά καλλιέργεια σταδιακά στους λογαριασµούς των παραγωγών, ανάλογα µε το πότε θα τελειώνουν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Σε κάθε περίπτωση, για να µη βρεθούν προ εκπλήξεως οι παραγωγοί, σηµειώνεται ότι και στις συνδεδεµένες προηγείται κάθε είδους συµψηφισµός για οφειλές των δικαιούχων παραγωγών σε δηµόσιο, εφορίες και ταµεία.
  
Υπενθυµίζεται ότι η συνδεδεµένη στα ψυχανθή µε προϋπολογισµό 6,9 εκατ. ευρώ για το 2016 ανέρχεται στα 17,5 ευρώ το στρέµµα, στα όσπρια (µε µπάτζετ 4,9 εκατ. ευρώ) στα 24,4 ευρώ, στα σπαράγγια (µε προϋπολογισµό 1,48 εκατ. ευρώ) στα 38,5 ευρώ και στο σκληρό σιτάρι (συνολικά 11,85 εκατ. ευρώ για το 2016) στα 4,5 ευρώ το στρέµµα, αν εν τω µεταξύ δεν υπάρξει κάποια τροποποιητική απόφαση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, µε την οποία θα αλλάζει το ύψος της ενίσχυσης. 

Αναλυτικότερα, τώρα, όσον αφορά τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης στην πληρωµή αναµένεται να είναι οι περιπτώσεις, που είχαν µείνει εκτός της εξόφλησης του ∆εκεµβρίου και η επεξεργασία των οποίων ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Σηµειώνεται ότι δεν µπορούν να συµπεριληφθούν οι 17.042 παραγωγοί µε βασική κάτω των 250 ευρώ καθώς ακόµα δεν έχουν υπολογιστεί όλες οι συνδεδεµένες, που θα µπορούσαν να αυξήσουν το ποσό ανά δικαιούχο.
 
Υπενθυµίζεται ότι –σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ- εκτός είχαν µείνει οι εξής κατηγορίες: 

  • 44 παραγωγοί που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύµφωνα µε το άρθρο 9, του 1307/2013.
  • 387 παραγωγοί για τους οποίους εκκρεµεί το αποτέλεσµα ελέγχου του κριτηρίου ενεργού γεωργού γιατί δεν ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση φορολογίας εισοδήµατος.
  • 4 παραγωγοί των οποίων τα προσωπικά στοιχεία όπως δηλώθηκαν στο ΟΣ∆Ε δεν ταυτοποιήθηκαν µε τα στοιχεία από την ΓΓ∆Ε του υπουργείου Οικονοµικών.
  • 2.500 παραγωγοί για τους οποίους εκκρεµεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων µεταβίβασης δικαιωµάτων από κληρονοµιά.
  • 642 παραγωγοί που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του  τραπεζικού λογαριασµού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση ενίσχυσης µε το τραπεζικό ίδρυµα.
Για Μάρτιο µετατίθενται τα υπόλοιπα εξισωτικής 2015
Εκτός πλάνου πληρωµών του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται οι εκκρεµότητες από τις εξισωτικές του 2015, γιατί απαιτούν διοικητικές πράξεις που πρέπει να γίνουν, εξηγεί στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης.  Ως εκ τούτου, το νωρίτερο µέσα στον Μάρτιο τοποθετείται η καταβολή των εν λόγω υπολοίπων, που θα προκύψουν από νέους διασταυρωτικούς ελέγχους.

Να σηµειωθεί ότι πριν λίγες µέρες δελτίο τύπου του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, µετά τη συνάντησή του µε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιο Καπρέλη ανέφερε πως «εντός των αµέσως επόµενων πληρωµών που θα πραγµατοποιήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προγραµµατιστεί να καταβληθεί στους δικαιούχους η εξισωτική του 2015». 

Μάλιστα, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «η πληρωµή για τα υπόλοιπα του 2015 θα αφορά και κτηνοτρόφους οι οποίοι έκαναν εµπρόθεσµη απογραφή στα µητρώα κτηνοτροφικής εκµετάλλευσης, καθώς και τους µετακινούµενους σε ορεινές και ηµιορεινές περιοχές».

Κόλλησαν ξανά τα αγροπεριβαλλοντικά, εκκρεµότητες από το 2014
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση µε την έγκριση της πίστωσης περιµένουν τα αγροπεριβαλλοντικά µέτρα που εκκρεµούν, προκειµένου να ξεκολλήσει η πληρωµή τους. Με τις πιστώσεις να τρέχουν µέχρι και τον ∆εκέµβριο, αυτή τη στιγµή υπάρχουν υπόλοιπα προς πληρωµή σε ορισµένες περιοχές και για κάποιες δράσεις από το 2014, ενώ σειρά περιµένει το 2015. Ωστόσο, µέχρι να βγει η ΚΥΑ και να ανοίξει το σύστηµα για να δεχτεί τις λίστες από τις ∆ΑΟΚ, οι πρώτες πιστώσεις δεν αναµένονται πριν τον Μάρτιο. Ενδεικτικό το ότι στις λίστες πληρωµών του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ιστοσελίδα του, οι τελευταίες για αγροπεριβαλλοντικά έγιναν 30 ∆εκεµβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου