Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Γερμανικός Τύπος: Ο Μάρτιν Σουλτς αποσταθεροποιεί την Ανγκελα Μέρκελ

Γερμανικός Τύπος: Ο Μάρτιν Σουλτς αποσταθεροποιεί την Ανγκελα ΜέρκελΟ νέος ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας για τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2017, Μάρτιν Σουλτς, έδωσε ανέλπιστα φτερά στο κόμμα του, το SPD.Είναι η πρώτη φορά που η αδιαφιλονίκητη καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005 αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο αξιώσεων. «Θα τη ρίξει;» διερωτάται το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο βλέπει ότι έρχεται «το λυκόφως της Μέρκελ» όσο πλησιάζουν οι εκλογές
της 24ης Σεπτεμβρίου.
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, το SPD αυξάνει θεαματικά τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις και ο αριθμός των μελών του κόμματος πολλαπλασιάζεται.
«Η τάση είναι συνεχώς ανοδική και αυτό δεν έχει ξαναγίνει από τον Απρίλιο του 2006», γράφει η  Die Welt.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Emnid, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) πέρασε από το 21% που είχε στις αρχές Ιανουαρίου, στο 29% στις αρχές Φεβρουαρίου και στο 32% σήμερα. Επίσης, η εγγραφή νέων μελών αυξάνεται και 5.000 νέα μέλη ενεγράφησαν μέσα σε δύο εβδομάδες. Στην περιφέρεια απ' όπου κατάγεται, τη Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου θα γίνουν τοπικές εκλογές τον προσεχή Μάιο, ο Σουλτς κάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά «εδώ και είκοσι χρόνια», όπως αναφέρει το SPD.

Παράλληλα, οι χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου (CDU-CSU) οπισθοχωρούν και έχουν σήμερα σταθεροποιηθεί στο 33%. Πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η δημοτικότητα των δύο πολιτικών καθρεφτίζει καθρεφτίζει κάτι το πρωτοφανές: η Ανγκελα Μέρκελ, η πιο δημοφιλής πολιτικός των τελευταίων 12 ετών, βρίσκεται σήμερα στο 41% απέναντι σε έναν Μάρτιν Σουλτς ο οποίος ανέβηκε στο 46%.
Πώς εξηγείται αυτό που στο εξής αποκαλείται «το φαινόμενο Σουλτς;» Η ηγεσία του SPD εκτιμά ότι πρόκειται «για την αρχή του τέλους της κυριαρχίας των χριστιανο-δημοκρατών». «Η Μέρκελ έχασε το λούστρο της, οι άνθρωποι κουράστηκαν από την πολιτική της που δεν έχει φιλοδοξίες», δηλώνει ένα ηγετικό μέλος του SPD στην καθημερινή εφημερίδα του Βερολίνου Der Tagesspiegel.
Γερμανικός Τύπος: Ο Μάρτιν Σουλτς αποσταθεροποιεί την Ανγκελα ΜέρκελΣύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), «το εκρηκτικό ξεκίνημα» του Μάρτιν Σουλτς οφείλεται σε πολλούς λόγους: ο Σουλτς, αναλύει η καθημερινή συντηρητική εφημερίδα, είναι «ένας κλασικός σοσιαλ-δημοκράτης, προέρχεται από μικροαστική οικογένεια, γνωρίζει τα προβλήματα των απλών ανθρώπων που δεν ξεκίνησαν τη ζωή τους εύκολα, όπως έγινε και με τον ίδιο. Παρά το γεγονός ότι ανήλθε στα υψηλά αξιώματα των διπλωματικών υπηρεσιών δεν μιλάει σαν εκπρόσωπος των διπλωματικών κύκλων. Είναι ευθύς στα λόγια του, μοιάζει αυθεντικός και δεν χάνεται σε περιφράσεις. Δεν αποτελεί μέρος, με την στενή έννοια του όρου, του κύκλου των επαγγελματιών πολιτικών της πολιτικής σκηνής του Βερολίνου. Τοποθετώντας τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας και πρόεδρο του κόμματος, το SPD έφερε ένα νέο πρόσωπο στο προσκήνιο. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος για την Ανγκελα Μέρκελ».
Η Süddeutsche Zeitung (SZ) αποδίδει στον Μάρτιν Σουλτς χαρακτηριστικά «δημοκρατικού λαϊκισμού» και σημειώνει ότι, κυρίως, «έχει ό,τι λείπει από την Μέρκελ: τον λυρισμό, τη φλόγα και τον ενθουσιασμό». Ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με τα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, υπογραμμίζει η εφημερίδα του Μονάχου και κάνει λόγο για «το χάσμα ανάμεσα σε όσους εργάζονται και στις ελίτ. Δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά είναι της εποχής», αναφέρει.
«Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να ξαναδώσει στο  SPD την χαμένη του εμπιστοσύνη που κλονίστηκε με τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του καγκελάριου Σρέντερ. Χωρίς καινούριο πρόγραμμα στην κοινωνική, οικονομική και ευρωπαϊκή πολιτική, η εκρητική άνοδος του Μάρτιν Σουλτς κινδυνεύει γρήγορα να ξεφουσκώσει και οι δημοσκοπήσεις να καταρρεύσουν», προειδοποιεί η SZ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου