Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Εγκαινιάστηκε ο ΣΜΑ στην Ευκαρπία

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Σταθμού Μεταφόρτωησς Απορριμάτων στην Ευκαρπία, ο οποίος αποβλέπει σε λιγότερο κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων και κατ'επέκταση στη μείωση των ανταποδοτικών τελών από τους δήμους.

Ως ένα έργο που η πόλη το απαιτούσε και το περιβάλλον το χρειάζονταν χαρακτήρισε τον ΣΜΑ Ευκαρπίας ο πρόεδρος του περιφερειακού συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κέντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.
Κατά την διάρκεια της τελετής εγκαινίων που έγιναν παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και πολλών πολιτών, ο Μ. Γεράνης τόνισε ότι ο ΣΜΑ ο πρώτος κλειστού τύπου που κατασκευάζεται στη χώρα αποτελεί πανελλαδική πρωτιά και περιβαλλοντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και η υλοποίησή του μέσα από τις γνωστές δυσκολίες και αντιδράσεις απόδειξη ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίρνει και να υλοποιεί μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις.
Αναφερόμενος στη λειτουργία του ΣΜΑ που ξεκίνησε ήδη ο πρόεδρος του περιφερειακού συνδέσμου ΦοΔΣΑ ΚΜ υπογράμμισε ότι θα αποφέρει άμεσο οικονομικό όφελος στον οικογενειακό προϋπολογισμό των δημοτών αφού θα συνοδευτεί από άμεση μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων και επομένως μείωση των ανταποδοτικών τελών από τους δήμους.
Παράλληλα με τη λειτουργία του ΣΜΑ θα έχουμε δραστική μείωση της παραγωγής ατμοσφαιρικών ρύπων από τα απορριμματοφόρα που θα χρειάζονται λιγότερα δρομολόγια ενώ θα υπάρξει και μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα.
Ο κ. Γεράνης διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους και κυρίως τους κατοίκους των γύρω περιοχών ότι στον ΣΜΑ δεν θα γίνεται καμιά άλλη δραστηριότητα πέραν της μεταφόρτωσης και απολύτως καμιά δραστηριότητα που να έχει σχέση με διαφορετικές μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ενώ αντιθέτως θα είναι χρήσιμος και για την μεταφόρτωση ανακυκλώσιμων υλικών.

Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον αν. Υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκ. Φάμελο για τη στήριξή του στο έργο ενώ τον συνεχάρη για την σταθερή πολιτική του στόχευση στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα ο κ. Γεράνης δεν παρέλειψε να αναφέρει την μεγάλη συνεισφορά του αείμνηστου δημάρχου Λαχανά Δημήτρη Πάσχου που άνοιξε όπως είπε τον δρόμο για την κοινωνική αποδοχή των έργων της διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή μας.
Τα εγκαίνια του έργου πραγματοποίησε ο αν. υπουργός Σ. Φάμελος ο οποίος κατά την ομιλία του συνεχάρη όλους όσους συνέβαλλαν στην κατασκευή του ΣΜΑ ενός έργου που όπως είπε θα ωφελήσει την περιοχή της Δ. Θεσσαλονίκης μέσα από τη μείωση του κυκλοφοριακού φορτίου, την αποτροπή ατυχημάτων και τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει δραστικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων με άμεσο όφελος στους δημότες.
Ο κ. Φάμελος τόνισε ιδιαίτερα ότι η λειτουργία του ΣΜΑ δεν έχει καμιά σχέση με τη λειτουργία του παρακείμενου εργοστασίου ΤΙΤΑΝ ενώ υπογράμμισε ότι η πιλοτική λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας μπορεί να αποτελέσει την εγγύηση για την υλοποίηση και των άλλων ΣΜΑ καθώς και των έργων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα διαχείρισης απορριμμάτων που έχουν όπως είπε ήδη καθυστερήσει.
Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας επιτροπής ελέγχου της λειτουργίας του ΣΜΑ μέσα και έξω από τον ΦοΔΣΑ ως εγγύηση για την καλή και σωστή λειτουργία του έργου.

Απόλυτα πρακτικό και θετικό έργο για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία χαρακτήρισε τον ΣΜΑ Ευκαρπίας ο περιφερειάρχης ΚΜ Απ. Τζιτζικώστας ενώ αποκάλεσε μυθεύματα και παράλογες ιστορίες τις αντιδράσεις για το έργο.
Ο κ. Τζιτζικώστας διαβεβαίωσε κι αυτός ότι τίποτε διαφορετικό ή περίεργο δεν θα γίνεται στον ΣΜΑ πέραν της μεταφόρτωσης απορριμμάτων και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κατασκευή και κυρίως η σωστή λειτουργία του ΣΜΑ θα αποτελέσει την αφετηρία για το ξεπέρασμα των αναχρονιστικών στερεότυπων και των επιφυλάξεων της κοινωνίας για τις νέες τεχνολογίες που πρέπει όπως είπε να υιοθετηθούν με θάρρος από την αυτοδιοίκηση.
Μεγάλη και σημαντική μέρα για την αυτοδιοίκηση που ενωμένη ξεπέρασε επώδυνες και πολύχρονες αντιδράσεις και αντιξοότητες χαρακτήρισε τα εγκαίνια του ΣΜΑ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου τονίζοντας ότι έφτασε η ώρα για να εφαρμοστεί και στη χώρα μας η ενεργειακή αξιοποίηση που θεωρείται αυτονόητη για την υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και 60 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο πρόεδρος του συνδέσμου ΦοΔΣΑ ΚΜ Μ. Γεράνης απένειμε τιμητικές πλακέτες στους διατελέσαντες προέδρους του Συνδέσμου ΟΤΑ Ηλ. Χαρατζίδη, Μπ. Μπαρμπουνάκη, Ι. Ζουρνά και Δ. Γαλαμάτη καθώς και στους προέδρους της ΠΕΔ Λ. Κυρίζογλου, Σ. Δανιηλίδη και στον δήμαρχο Θέρμης Θ. Παπαδόπουλο για τη συμβολή τους στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή μας.
Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν πολλοί βουλευτές, δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί παράγοντες από όλη την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας καθώς και πολλοί εργαζόμενοι του Συνδέσμου ΦοΔΣΑ και κάτοικοι της περιοχής.
Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας που είναι ο πρώτος κλειστού τύπου που κατασκευάζεται στην Ελλάδα και καλύπτει πλήρως όλες τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κόστισε 13 εκατ. ευρω μαζί με όλο τον εξοπλισμό που καλύφθηκε από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους και είναι ενταγμένος στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).
Στους χώρους των εγκαταστάσεων του ΣΜΑ που καλύπτουν 15 περίπου στρέμματα θα μεταφορτώνεται το 60% των απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και των δήμων Π. Μελά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης - Συκεών, Ωραιοκάστρου, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου και Χαλκηδόνας.
Η εξυπηρέτηση των λοιπών δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης όπως η Θέρμη και ο Θερμαϊκός θα γίνεται από τον ΣΜΑ Πυλαίας που ήδη λειτουργεί.
Η μείωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων των δήμων αυτών θα φτάσει το 60% ενώ αντίστοιχη θα είναι και η εξοικονόμηση καυσίμων, χρημάτων και ατμοσφαιρικών ρύπων προς όφελος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.
Υπενθυμίζεται πως πριν τα εγκαίνια του ΣΜΑ, επικράτησε ένταση ανάμεσα σε διαδηλωτές, που εναντιώνονται στη δημιουργία του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην περιοχή, και ανδρών των ΜΑΤ. (Δείτε ΕΔΩ)

thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου