Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Θέλουν από 288 εφορίες που λειτουργούν σήμερα, να γίνουν 30!


Θέλουν από 288 εφορίες που λειτουργούν σήμερα, να γίνουν 30!
Τα πάνω κάτω έρχονται τους επόμενους μήνες στις εφορίες, αφού - φιλόδοξος - στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι, "από 288 που λειτουργούν σήμερα, να γίνουν 30".
Κι αυτές που θα απομείνουν, δε θα έχουν καμία σχεδόν επαφή με τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Σύμφωνα με τα "Νέα" (04/08), την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η συγχώνευση 20 Εφοριών σε 10, ενώ ο σαρωτικός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του υπουργείου θα αποτελέσει χωριστό κεφάλαιο του φορολογικού νομοσχεδίου τον Οκτώβριο.

Στόχος του υπουργείου, είναι οι εφορίες που θα απομείνουν, να ασχολούνται αποκλειστικά με τους ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τροπολογία του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, προβλέπει αρχικά την κατάργηση επιμέρους τμημάτων εφοριών και εν συνεχεία τις συγχωνεύσεις μικρών εφοριών.

Περισσότεροι έλεγχοι. Αποδεσμεύοντας υπαλλήλους από τις ΔΟΥ που καταργούνται, το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί να συγκροτεί με μεγαλύτερη άνεση ειδικά συνεργεία ελέγχου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως έγινε και προ ημερών με τη συγκρότηση ειδικής ομάδας κρούσης, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με την είσπραξη βεβαιωθέντων προστίμων.

Σημειώνεται δε, πως το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, που αναμένεται να καθιερωθεί στις αρχές του 2012, αρχικά για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου, είναι το τελευταίο "όπλο" της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής και η εφαρμογή του αναμένεται να "ψυχράνει" ακόμα περισσότερο τις σχέσεις φορολογούμενων - Εφοριών.

Με την κατάργηση του χάρτινου τιμολογίου, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να ελέγχει με το πάτημα ενός κουμπιού την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ενώ όπως είπε κατά την παρουσίασή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο είναι έως και δέκα φορές φθηνότερο από το χάρτινο, αφού το χάρτινο τιμολόγιο που εκδίδεται έχει κόστος 7 έως 15 ευρώ, ενώ το ηλεκτρονικό θα έχει κόστος από 0,60 έως 4 ευρώ.



cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου