Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Στο "βαθύ κόκκινο" και η Ασία


Κατρακυλούν οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων αποτυπώνοντας το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα με τους επενδυτές να ανησυχούν για ενδεχόμενη επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας σε καθεστώς ύφεσης αλλά και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Στο "βαθύ κόκκινο" και η Ασία
Η βουτιά των δεικτών στην Ασία ακολουθεί την ελεύθερη πτώση των αμερικανικών δεικτών στη Wall Street το βράδυ της Πέμπτης με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει περισσότερες από 500 μονάδες, τον S&P 500 να υποχωρεί σε ποσοστό 4,78% και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει πτώση 5,08%.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη εντείνουν τις ανησυχίες για επιστροφή των μεγαλύτερων ανεπτυγμένων οικονομιών στην ύφεση, προειδοποιούν οι αναλυτές. Η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης καταβαραθρώνεται και οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια των αγορών όπως ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο.
"Οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν πόσο δραματικά επιβράδυναν η παγκόσμια και αμερικανική οικονομία τους τελευταίους μήνες", σχολίασε ο Russ Koesterich, chief investment strategist για τη μονάδα iShares της BlackRock Inc. μιλώντας στο Bloomberg Television. Η εταιρεία του επιβλέπει 3,66 τρισ. δολ.
"Αυτό που προβληματίζει τους επενδυτές είναι ότι με δεδομένη τη δημοσιονομική λιτότητα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενώ ήδη τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο μηδέν, δεν είναι ξεκάθαρο ποια μέτρα θα μπορούσαν να λάβουν οι κυβερνήσεις για να ξεφύγουμε από αυτό", πρόσθεσε.
Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific σημειώνει βουτιά 4,1% καθώς οδεύει για τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2008.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei γνώρισε μεγάλες απώλειες 3,7% κλείνοντας στις 9.299,88 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix τερμάτισε στις 800,96 μονάδες με πτώση 3,1%.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 4,70%. Μεγάλες απώλειες και στη Σαγκάη με τον Shanghai Composite να σημειώνει πτώση 1,53% και τον ευρύτερο CSI 300 να υποχωρεί σε ποσοστό 1,63%.
Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημειώνει βουτιά 3,60%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex χάνει 5,58%.
Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχώρησε 4%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία σημείωσε βουτιά 35.
Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 κινείται στο -3,05% ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη υποχωρεί 3,5%.
Οι αναλυτές της ING εκτιμούν ότι η ανησυχία στις αγορές θα διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες.
"Η παγκόσμια αποστροφή για κινδύνους αναμένεται να επιμείνει μέχρι τη συνάντηση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα ή την ομιλία του προέδρου της Fed στο Jackson Hole στις 26 Αυγούστου", αναφέρουν. Σημειώνεται ότι η περυσινή ομιλία του προέδρου της Fed άνοιξε τον δρόμο για τον δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου