Σημαντικές ελπίδες για ακόμη πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πιο συχνής αλλά και σοβαρής αρρυθμίας της καρδιάς, γεννά μια νέα μελέτη που παρουσιάσθηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, το οποίο διεξάγεται στο Παρίσι.
Η κολπική μαρμαρυγή, είναι μια άγνωστη σε πολλούς αρρυθμία, αλλά αυξάνει πέντε φορές τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, τόνισαν οι επιστήμονες. Αναλύοντας τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία εξήγησαν ότι αρκετοί από τους ασθενείς που υποφέρουν από αυτή, δεν το γνωρίζουν.
Μάλιστα, όπως είπαν, είναι πλέον τόσο συχνή που ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας 40 ετών, έχει σοβαρές πιθανότητες να εμφανίσει την αρρυθμία αυτή.
Εκτιμάται, ότι μετά τα 80 περίπου ένας στους δύο άνδρες εκδηλώνει κολπική μαρμαρυγή. Η αρρυθμία αυτή συμβάλει στη δημιουργία θρόμβων, οι οποίοι με τη σειρά τους ευθύνονται για σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία αντιμετωπίζονται με μεγάλη δυσκολία, επισήμανε ο Βρετανός καθηγητής Τ. Καμ, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο St. George.
Εδώ και αρκετά χρόνια η κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπιζόταν με την φαρμακευτική ουσία Βαρφαρίνη. Ομως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προστεθεί στη φαρέτρα των επιστημόνων, άλλα τρία νέα αντιπηκτικά φάρμακα, από τα οποία όμως, μέχρι σήμερα, μόνο ένα έχει πάρει έγκριση από τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκου.
Η μελέτη ARISTOTLE, η οποία παρουσιάσθηκε στο καρδιολογικό συνέδριο, συνέκρινε το τελευταίο αντιθρομβοτικό φάρμακο, την Απιξαμπάνη, με το πιο παλιό, την Βαρφαρίνη. Τα φάρμακα μελετήθηκαν σε 18.201 ασθενείς σε 39 χώρες. Τ α πλεονεκτήματα που προέκυψαν ήταν σημαντικά και μπορούν να μας βοηθήσουν να πείσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους να εξεταστούν για την κολπική μαρμαρυγή και να πάρουν θεραπεία γι' αυτή, προκειμένου να προλάβουν ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Λ.Γουάλεντιν, από το πανεπιστήμιο της Ουψάλας της Σουηδίας.
Όπως εξήγησε ο κ. Γουάλεντιν, το νέο φάρμακο δίνεται από το στόμα δύο φορές την ημέρα και δεν χρειάζεται συχνή παρακολούθηση του ασθενή, καθώς οι δόσεις είναι συγκεκριμένες. Αυτό και μόνο το στοιχείο έδειξε ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς συμμορφώνονται στη λήψη του, σε σχέση με το παλαιότερο. Όμως τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της Απιξαμπάνης.
Στους ασθενείς που πήραν το νεώτερο αντιπηκτικό, καταγράφηκε επιπλέον μείωση των εγκεφαλικών κατά 21% , σημαντικά λιγότερες έως και 31% αιμορραγίες και μείωση της θνητότητας κατά 11%.
Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Έλληνας καθηγητής καρδιολογίας Π.Βάρδας, τόνισε ότι είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές από εγκεφαλικά που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή, όταν υπάρχουν τόσο αποτελεσματικά νέα αντιθρομβωτικά φάρμακα. Εξήγησε, επίσης, ότι είναι λάθος να πιστεύουν οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ότι επειδή δεν έχουν εμφανή συμπτώματα δεν κινδυνεύουν από την αρρυθμία αυτή, με αποτέλεσμα να μην την αντιμετωπίζουν.
athina984.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου