Παράλληλα, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι η φτώχεια θα αυξηθεί (81,9%) ή ότι είναι ήδη περισσότερη τον τελευταίο χρόνο (84%). Κι αυτό τη στιγμή που επτά στους δέκα θεωρούν ότι το κόστος ζωής είναι σήμερα αυξημένο σε σχέση με 12 μήνες πριν ή ότι δεν αισθάνονται οικονομική ασφάλεια.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Κ. Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά. Η πλήρης έρευνας θα παρουσιαστεί αύριο το βράδυ, στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο της έρευνας, κατεγράφη τιμή του Δείκτη Εμπιστοσύνης Καταναλωτή ίση με 29,1, σε μια κλίμακα από το μηδέν μέχρι το 100 και ενώ η θετική στάση υποδηλώνεται από το 50 και πάνω.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση, οι ερωτηθέντες φαίνεται ότι τα βλέπουν "μαύρα": το 76,9% θεωρεί ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί (θα εξελιχθεί «προς το χειρότερο» ή «προς το πολύ χειρότερο»), ενώ πιο ...αισιόδοξο εμφανίζεται το 16,1% του δείγματος, που προσδοκά ότι ...απλά θα παραμείνει στάσιμη. Λιγότερη σιγουριά νιώθουν οι λεγόμενες «μέσες» ηλικιακές ομάδες, δηλαδή οι έχοντες ηλικία 30-59 ετών.
«Η κατάσταση δεν θα έχει βελτιωθεί ούτε σε τέσσερα χρόνια!»
Η απαισιοδοξία επεκτείνεται και στην οικονομική κατάσταση γενικά της χώρας, με το 79,4% να δηλώνει ότι δεν προσδοκά βελτίωση για τους επόμενους 12 μήνες. Μάλιστα, σχεδόν έξι στους δέκα θεωρούν ότι τα πράγματα δεν θα έχουν γίνει καλύτερα ούτε σε τέσσερα χρόνια από σήμερα!
Υπό το συγκεκριμένο κλίμα, οι ερωτηθέντες δεν το βλέπουν πιθανό να αποταμιεύσουν τους επόμενους 12 μήνες (ποσοστό 61%). ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για αγορές. Το 41,6% εκτιμά ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιήσει αγορές οικοσκευών. Σε ποσοστό 54,7% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι είναι «δύσκολο» ή «πολύ δύσκολο» να αποκτήσουν ορισμένα αγαθά.
Έξι στους δέκα δεν νιώθουν εξασφαλισμένοι στη δουλειά τους
Στο μεταξύ, σχεδόν πέντε στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την τωρινή τους εργασία και τις προοπτικές που αυτή προσφέρει. Οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 25%, είναι δυσαρεστημένοι με τις προοπτικές εξέλιξης που προσφέρει ο οργανισμός ή η εταιρεία στην οποία απασχολούνται αυτή τη στιγμή, ενώ το 60,8% δεν αισθάνεται εξασφαλισμένο στην τωρινή του εργασία. (αθροιστικά: «καθόλου εξασφαλισμένος" και "λίγο εξασφαλισμένος»). Το 64,5% δε, είναι δυσαρεστημένο με τις αποδοχές του αυτή την περίοδο.
newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου