Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί οι άντρες φοβούνται την δέσμευση;

Γιατί οι άντρες φοβούνται την δέσμευση;
Οι άντρες λατρεύουν την ελευθερία. Για πολλούς από αυτούς, ακόμα και η σκέψη να δεσμευτούν με μία μόνο γυναίκα για το υπόλοιπο της ζωής τους είναι ικανή να τους κάνει να το βάλουν στ πόδια και να πάρουν τα βουνά.  Η επίμαχη λέξη που αρχίζει από Δ υπονοεί το συμβιβασμό, την απώλεια της ανεξαρτησίας, τη θυσία της σεξουαλικής ποικιλίας, ακόμα και το φάντασμα της οικονομικής κατάρρευσης. 
Πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι τα τελευταία 40 χρόνια οι γάμοι έχουν μειωθεί κατά πολύ. Η έρευνα του Rutgers University δείχνει ότι οι άντρες σήμερα είναι άκρως διστακτικοί και προβληματισμένοι όσον αφορά το γάμο.  Αντίθετα, η συγκατοίκηση –που αφήνει και μια χαραμάδα διαφυγής- φαίνεται να έχει πάρει τα πάνω της. Ποια είναι η εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο;  Γιατί οι άντρες φοβούνται τόσο πολύ τη δέσμευση στις μέρες μας;

Διαβάστε μερικούς από τους λόγους:

1. Το τέλος της ελευθερίας. Οι άντρες είναι ανεξάρτητοι εκ φύσεως. Θέλουν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και να ρυθμίζουν τη ζωή τους όπως επιθυμούν εκείνοι. Τους αρέσει να κάνουν ό,τι θέλουν τη στιγμή που το θέλουν. Όταν, όμως, μπαίνει στη ζωή τους μια γυναίκα, πρέπει να της ξεκαθαρίσουν όλα όσα πριν θεωρούσαν δεδομένα – να βγουν για μπύρες με τους φίλους τους ή να πάνε για ποδόσφαιρο Κυριακή πρωί. Η απάντηση της συντρόφου είναι σχεδόν πάντα αρνητική σε όλα αυτά. Έτσι, καταλήγουν να περνούν τα βράδια στο σπίτι, κάνοντας τις περισσότερες φορές –μάλλον απρόθυμα- ό,τι θέλει εκείνη.

2. Απώλεια του χώρου. Στους άντρες αρέσουν τα… αντρικά πράγματα. Χρειάζονται τον “αντρικό” τους χώρο για να παίζουν με πράγματα όπως αυτοκινητάκια, play-station, εργαλεία και να βλέπουν ταινίες με δράση και αλύπητο…ξύλο. Οι γυναίκες, όμως, θέλουν να βάζουν τη δική τους πινελιά σε καθετί που ως τώρα ήταν αντρική υπόθεση, με φρου-φρου, αρώματα και λουλουδάκια.

3. Μία παρτενέρ στο σεξ για πάντα; Οι άντρες λατρεύουν την ποικιλία στο σεξ. Όταν δεσμεύονται –είτε στο γάμο, είτε στη συγκατοίκηση- προθυμοποιούνται να απέχουν εθελοντικά από κάθε άλλη καταδίωξη σεξουαλικής φύσεως. Κάπως έτσι αρχίζει γι’ αυτούς η σεξουαλική βαρεμάρα, που ακολουθείται από πλήρη έλλειψη της ερωτικής επιθυμίας. Για πολλούς άντρες αυτή είναι η χειρότερη συνέπεια από όλες.

4. Την έχουν “ξαναπάθει” στο παρελθόν. Ένας άντρας που έχει ήδη χωρίσει μια φορά και ακόμα τρέχει στα δικαστήρια, τρομοκρατείται από μια 2η σοβαρή δέσμευση. Σήμερα, δεν είναι πολλοί εκείνοι που είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν ένα συμβόλαιο που θα επιτρέπει νόμιμα σε μια γυναίκα να τους… ξαφρίσει! Ειδικά οι πιο επιτυχημένοι και οικονομικά δυνατοί φοβούνται περισσότερο το ενδεχόμενο να παραχωρήσουν τα κεκτημένα τόσων ετών, κι έτσι αποφασίζουν να μην εμπλακούν σε μια σοβαρή σχέση.

5. Το συναισθηματικό φορτίο. Πολλές γυναίκες βλέπουν το γάμο σαν το παραμύθι της Σταχτοπούτας. Για αυτές, ένα μονόπετρο δαχτυλίδι σημαίνει ότι θα λύσουν μαγικά όλα τους τα προβλήματα, από αυτά της παιδικής ηλικίας, μέχρι τη χρεωμένη, μέχρι εκεί που δεν πάει, πιστωτική τους κάρτα. Υπάρχουν γυναίκες που δεν αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα μέχρι να δέσουν το γάιδαρό τους, και όταν οι άντρες ανακαλύπτουν την αλήθεια και βρίσκονται δεσμευμένοι με γυναίκες που δεν τους ταιριάζουν, είναι πια αργά.

6. Απώλεια του συμβιβασμού. Η δέσμευση υπονοεί την ικανότητα να συμβιβάζεσαι. Ιδανικά, μια σχέση θα έπρεπε να είναι ένα είδος συνεργασίας όπου και οι δύο πλευρές συμβάλλουν και μοιράζονται 50-50. Για μια γυναίκα, όμως, ο συμβιβασμός δεν είναι άλλος από το: θα γίνει όπως θέλω εγώ, αλλιώς ξέχνα το σεξ!

7. Απώλεια του ελεύθερου χρόνου. Οι σοβαρές σχέσεις απαιτούν άπειρο χρόνο και τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Πάντα υπάρχει η πίεση για έναν άντρα να κάνει κάτι, όπως να δειπνήσει με τη σύντροφό του, να επικοινωνήσει με την οικογένειά της, να θυμηθεί τα γενέθλιά της ή να την πάρει από τη δουλειά της το μεσημέρι. Για κάποιους άντρες αυτό παραείναι πολλή δουλειά.

8. Δεν είναι έτοιμος ακόμα. Στις μέρες μας, υπάρχουν λιγότερες κοινωνικές πιέσεις να παντρευτεί ένας άντρας, και έτσι μπορεί πλέον να ζυγίσει τις επιλογές του, αντί να περάσει κατ’ ευθείαν από το σχολείο στο γάμο. Υπάρχει γι’ αυτούς πάντα η δυνατότητα να περιμένουν την τέλεια γυναίκα όσο είναι επικεντρωμένοι στην καριέρα τους, στην αγορά ενός νέου σπιτιού ή απλά στο να καλοπερνάνε…

9. Δεν εμπιστεύονται μία μόνο γυναίκα. Οι άντρες μαθαίνουν γρήγορα ότι κάποιες γυναίκες δεν μπορείς να τις εμπιστευθείς. Φαίνεται ότι προσπαθούν να ανέβουν κοινωνικά, και κολλάνε σε άντρες με περισσότερα χρήματα, περισσότερη δύναμη και άλλες… αρετές. Δέσμευση σε μια σχέση σημαίνει να βάζεις την καρδιά σου στην πρώτη γραμμή, και κανένας άντρας δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί μια γόβα στιλέτο που τον πατάει στην πλάτη για να βρεθεί στην αγκαλιά του επόμενου.

10. Η γυναίκα ασκεί πίεση. Για πολλές γυναίκες η δέσμευση είναι η γραμμή τερματισμού της ενήλικης ζωής τους. Θέλουν να παντρευτούν και το θέλουν τώρα. Έτσι, ασκούν τέτοια πίεση στους άντρες για να τους… καταφέρουν, που τελικά εκείνοι καταλήγουν να μαζεύουν τα μπογαλάκια τους και να φεύγουν.



star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου