Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για συμμόρφωση της Τουρκίας ζήτησε ο Δ. Χριστόφιας



Τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας και κυρίως των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, για τη «συμμόρφωση» της Τουρκίας ώστε να σταματήσει τις απειλές της κατά της Κύπρου και να επιδείξει ρεαλισμό για την επίλυση του Κυπριακού.
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος κατήγγειλε τις απειλές της Τουρκίας για την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να εφαρμόσει το «κυριαρχικό της δικαίωμα» για εκμετάλλευση του θαλάσσιου της πλούτου. Επίσης, κατήγγειλε την προχθεσινή λεγόμενη «συμφωνία» υφαλοκρηπίδας με το παράνομο τουρκοκυπριακό «κράτος» προκειμένου να αρχίσει κι εκείνη έρευνες στη Μεσόγειο. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα».
Ανέφερε μάλιστα ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μέλη της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι «ίσοι πολίτες, με ίσα δικαιώματα», υποστηρίζοντας ότι αυτή την στιγμή είναι «δευτερεύουσα σκέψη» αν (τα οφέλη προς τους Τουρκοκύπριους) είναι πριν ή μετά τη λύση. «Θα εξεταστεί στην ώρα του από την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε, αλλά, ακόμη και αν δεν βρεθεί λύση, θα βρεθεί τρόπος να ωφεληθούν από τα έσοδα και οι Τουρκοκύπριοι, τονίζοντας ότι ο πολιτικός του βίος είναι εγγύηση των υποσχέσεών του.
Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι αντί η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να επικεντρωθούν στη διαμόρφωση μιας εποικοδομητικής στάσης στις διαπραγματεύσεις, η οποία θα συμβάλει σε σύντομη λύση του Κυπριακού, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση και νέα παράνομα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι οι νέες τουρκικές απειλές εκτοξεύονται ενάντια σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ώρα που η Τουρκία επιδιώκει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στη διαπραγμάτευσή της για να καταστεί μέλος της ΕΕ.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και η ΕΕ έχουν ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα, υπερασπίζοντας την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι οι έρευνες για εντοπισμό και η πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων προηγήθηκαν συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ με γειτονικά κράτη, πάντοτε στα πλαίσια των διαδικασιών που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει.
Όσο αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Χριστόφιας υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υπαναχώρησε ακόμα και από προηγούμενες συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή στάσης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, εκτρέφεται από την αρνητικότητα και την προκλητικότητα που παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκική πολιτική στην περιοχή.
Ο κ. Χριστόφιας επανέφερε την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και χρήση του λιμανιού της πόλης από τους Τουρκοκυπρίους υπό την εποπτεία της ΕΕ. Είπε ότι η εφαρμογή της πρότασης αυτής θα ενισχύσει τα μέγιστα τις διαπραγματεύσεις και το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα οδηγήσει επίσης και στο ξεπάγωμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας που σχετίζονται με τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου