Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΕΕ: «Δώστε τώρα την 6η δόση στην Ελλάδα!»


Θέμα μείωσης, όχι μόνο του μεροκάματου που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά ακόμα και των κατώτατων μισθών της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, θέτει η Τρόικα, ενόψει της χορήγησης της 6ης δόσης των 8 δισ. προς τη χώρα μας.

Στη σελίδα 42 από τις 106 συνολικά του προσχεδίου της έκθεσης που ετοίμασε η Κομισιον, σε συνεννόηση με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, αναφέρεται ότι «όλες οι παράμετροι που έχουν αντίκτυπο στο κόστος εργασίας πρέπει να είναι ανοικτές για συζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των κατώτατα ημερομισθίων
και της εθνικής συλλογικής σύμβασης, καθώς και τα διάφορα μη-μισθολογικά κόστη εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εισφορών».


Σύμφωνα με τους συντάκτες της εκθέσεως «η κυβέρνηση θα προωθήσει τις συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να εξεταστούν οι
παράμετροι της αγοράς εργασίας που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας στο σύνολό της».

Όπως επισημαίνουν «στόχος είναι η σύναψη ενός εθνικού τριμερούς συμφώνου αντιμετώπισης των μακροοικονομικών προκλήσεων για την οικονομία και να στηρίξουν μια ισχυρότερη ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό δηλαδή, μια «τριμερής συμφωνία» με κυβέρνηση, εργοδότες και εργαζόμενους, θα καθορίζει πώς θα γίνονται … οι διμερείς συμβάσεις εργασίας.

«Από αυτή την άποψη» τονίζεται, «η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την υποχρεωτική επέκταση του τομέα σε επίπεδο συλλογικών συμφωνιών στο επίπεδο της επιχείρησης, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Όσον αφορά τις υπόλοιπες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η έκθεση σημειώνει πρόοδο στον τομέα των μεταφορών, των διαδικασιών χορήγησης αδειών, και των κλειστών επαγγελμάτων. Θεωρεί όμως πως η προώθηση των μεταρρυθμίσεων παραμένει η κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αρχές.

Συνολικά, τονίζεται, οι αρχές κάνουν σημαντική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση. Υπογραμμίζουν όμως ότι «η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την κινητοποίηση επαρκούς χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα (PSI). Οι συζητήσεις για PSI που συνεχίζονται, μαζί με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τους Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 21 Ιουλίου, δείχνουν ότι το πρόγραμμα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται πλήρως».

Κατόπιν τούτων οι ελεγκτές εισηγούνται στο Eurogroup που συνεδριάζει αύριο και το ΔΝΤ, να χορηγήσουν την επόμενη δόση των 8 δισεκατ. ευρώ (5,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ), το πιθανότερο, στις αρχές Νοεμβρίου –όπως αναφέρεται.

Εκπρόσωπος της  Κομισιόν πάντως ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα διαφωνίας της ΕΕ με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της έκθεσης αντανακλούν την κοινή θέση της Τρόικα, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε εδώ την έκθεση της Τρόικας για την Ελλάδα



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου